top of page

Overheid VS staat garant voor deposito's bij banken

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2023

Aandelen vliegen omhoog na uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën.


Janet Yellen heeft laten weten dat ze bereid is om op dezelfde wijze in te grijpen als een andere kleine bank failliet dreigt te gaan, nadat ze steun had verleend aan de gedupeerde spaarders van de Silicon Valley Bank. Dat melden Bloomberg en de Financial Times op basis van een toespraak van Yellen bij de American Bankers Association in Washington.


Met deze uitspraak wil de minister de onrust onder de klanten van kleine of middelgrote banken wegnemen. Ze wil ook voorkomen dat die massaal hun geld weghalen bij deze banken en naar grotere banken brengen die als too big to fail worden beschouwd.


'Onze actie was noodzakelijk om het Amerikaanse banksysteem als geheel te beschermen, en vergelijkbare acties kunnen gerechtvaardigd zijn als kleinere instellingen te maken krijgen met spaarders die hun geld opnemen en daarmee een besmettingsgevaar vormen', aldus een passage uit de speech die door beide media is geciteerd.


De opmerkingen van Yellen komen na weken van enorme turbulentie op de financiële markten, waarbij in de VS de Silicon Valley Bank, First Republic en Signature Bank in grote problemen raakten, gevolgd door het schandaal bij Credit Suisse en de daaropvolgende overname van deze bank door UBS.


Bij Silicon Valley Bank kregen de spaarders de garantie dat hun geld veilig was. Bij First Republic hielp Yellen achter de schermen mee aan een reddingsoperatie waarbij andere Amerikaanse banken samen $30 miljard in deze Californische bank investeerden.


'De federale overheid heeft precies dat gedaan: beslissende en krachtige acties ondernomen om het vertrouwen van het publiek in het Amerikaanse banksysteem te versterken en de Amerikaanse economie te beschermen,' zei Yellen, die eerder aan het hoofd stond van de Fed, het stelsel van centrale banken in de VS.

5 opmerkingen

5 Comments


Rabi Safi
Rabi Safi
Mar 29, 2023

😀

Like

Het zal nog afwachten zijn hoe dit allemaal verder zal evolueren. Beloftes maken is makkelijk, deze nakomen in de moeilijkste situaties is iets anders...


Like

Ian
Ian
Mar 22, 2023

Is de uitspraak ook echt realistisch is de vraag.


Like

De vraag blijft of elke keer pleisters plakken, hoe groot en dik ook, helpen tegen een wond die eigenlijk geopereerd moet worden.

Like

Ik ben benieuwd of dit ‘rust’ gaat brengen onder beleggers. Kijk uit naar de livestream van vanmiddag en dus naar jouw mening!

Like

Net binnen..