Warren Buffett’s grootste beleggersgeheim staat openbaar online
- Rens Boukema
- 29 minuten geleden
- 3 minuten om te lezen
In het kort:
Warren Buffett heeft in de afgelopen 20 jaar Berkshire Hathaway-aandelen geschonken met een oorspronkelijke waarde van $60 miljard; deze zouden nu circa $230 miljard waard zijn.
Zonder deze donaties zou zijn geschatte vermogen $400 miljard zijn geweest — $67 miljard meer dan dat van Elon Musk, momenteel ’s werelds rijkste persoon.
Buffett heeft toegezegd 99,5% van zijn vermogen weg te geven, grotendeels aan de Gates Foundation en via de Giving Pledge, en hanteert een extreem geconcentreerde vermogensstructuur, met >99,5% in Berkshire-aandelen.
Warren Buffett is een van de rijkste mensen ter wereld, maar dat is slechts een fractie van het vermogen dat hij zou kunnen hebben. Volgens berekeningen van Bloomberg zou Buffett — als hij zijn Berkshire Hathaway-aandelen niet had weggegeven — nu een nettovermogen van bijna $400 miljard hebben. Dat is $67 miljard meer dan Elon Musk, de huidige nummer één op de Bloomberg Billionaires Index.
De Bloomberg Billionaires Index:

In plaats daarvan staat Buffett nu op ongeveer $157 miljard, na het weggeven van aandelen met een oorspronkelijke waarde van $60 miljard. Diezelfde aandelen zouden anno 2025 meer dan $230 miljard waard zijn geweest.
Ondertussen woont Buffett zelf nog steeds in hetzelfde huis in Omaha, dat hij kocht in 1980 voor $31.500:

De kracht van samengestelde groei… en de impact van schenken
Buffett begon in 2006 met een grootse verschuiving in zijn filantropiebeleid. Tot dan toe bleef zijn geven relatief beperkt — via een bescheiden stichting opgericht in de jaren ’60. In 2006 beloofde hij 85% van zijn toenmalige vermogen van $44 miljard direct weg te geven. Alles in de vorm van Berkshire-aandelen.
De keuze voor Berkshire-aandelen is belangrijk. Buffett heeft vrijwel al zijn rijkdom via deze aandelen opgebouwd. De aandelenkoers van Berkshire Hathaway is tussen 1965 en 2024 gestegen met meer dan 5.500.000%. In geen enkel ander beleggingsfonds of beursgenoteerd bedrijf heeft Buffett noemenswaardige belangen. Zijn hele financiële macht is dus geconcentreerd in één vehikel.
Meer dan 99,5% van zijn vermogen zit nog steeds in Berkshire Hathaway-aandelen, volgens zijn meest recente brief aan aandeelhouders.
Waarom zou iemand $230 miljard weggeven?
Buffett is medeoprichter van de Giving Pledge, een initiatief waarin miljardairs zich publiekelijk verplichten om minstens de helft van hun vermogen aan goede doelen te geven. Bekende namen zoals Elon Musk, Mark Zuckerberg en Larry Ellison zijn sindsdien aangesloten — vaak op uitnodiging van Buffett zelf.
Buffett zelf ging nog een stap verder: hij beloofde meer dan 99% van zijn vermogen weg te geven, vóór of bij zijn dood. “Mijn familie en ik zullen niets missen door die 99% weg te geven,” schreef hij. “Maar diezelfde 99% kan een enorm verschil maken voor de gezondheid en het welzijn van anderen.”
Zijn filosofie over erfgoed is net zo uitgesproken:
“Laat je kinderen genoeg na zodat ze alles kunnen doen, maar niet genoeg zodat ze niets hoeven te doen.”
Toen zijn vrouw Susan Buffett in 2004 overleed, liet zij ieder kind $10 miljoen na — het eerste significante bedrag dat zij ooit kregen. Buffett heeft er sindsdien nooit op gezinspeeld dat zij veel meer zullen krijgen.
Buffett is inmiddels 94 jaar oud en kondigde aan dat hij eind dit jaar zal terugtreden als CEO van Berkshire Hathaway. Zijn drie kinderen — Howard, Peter en Susie — zullen als een soort “familieraad” optreden over zijn resterende filantropische erfenis. Alle beslissingen over de resterende Berkshire-aandelen moeten unaniem genomen worden door de drie.
De Gates Foundation, jarenlang de grootste ontvanger van Buffett’s schenkingen, zal geen nieuwe donaties meer ontvangen na zijn dood. Bill Gates kondigde aan dat de stichting in 2045 haar deuren sluit.
Buffett bewijst dat rijkdom niet alleen draait om cijfers op papier. Met zijn donaties en voorbeeldgedrag beïnvloedde hij niet alleen de wereld van het beleggen, maar ook die van de filantropie. In pure dollars is hij dan misschien “armer” dan Elon Musk — maar in impact, structuur en ideologie heeft hij een unieke erfenis opgebouwd.
Warren Buffett’s hele financiële filosofie, inclusief zijn diepste overtuiging over rijkdom, staat al jaren volledig openbaar: in zijn brieven aan aandeelhouders, interviews, speeches én in de tekst van de Giving Pledge. Daarin staat een simpele waarheid die vaak wordt genegeerd door een groot deel van de miljardairsklasse: geld maakt gelukkig tot op zekere hoogte — daarna draait het niet meer om bezit, maar om betekenis.
Buffett heeft dit niet alleen gezegd, maar letterlijk bewezen. Hij had zonder moeite de rijkste mens op aarde kunnen zijn, met een vermogen van $400 miljard. In plaats daarvan koos hij ervoor om de wereld een ander pad te tonen: een waarin rijkdom dienstbaar is aan vooruitgang, niet aan prestige. Zijn brieven, openbaringen en publiekelijke beloftes laten zien dat zijn grootste geheim eigenlijk nooit een geheim was.
Iedereen kon het lezen. Iedereen kán het nog steeds lezen. Impact is groter dan rijkdom — en dat staat zwart-op-wit op het internet.