top of page

Twee AI bedrijven die harder groeien dan verwacht

In het kort:

  • Bedrijven wereldwijd hebben in 2023 voor $153,85 miljard geïnvesteerd in AI-technologieën, met verwachtingen dat de AI-oplossingenmarkt zal groeien naar $300 miljard in 2027, waarvan $55,7 miljard uit Generatieve AI.

  • Alphabet en Okta, zijn twee aandelen die profiteren van deze groei in AI.

  • Deze AI-aandelen vertonen een solide momentum, winstgevendheid en groeifactoren, waarbij Alphabet een marktkapitalisatie van $2,08 biljoen heeft bereikt en een stijging van 60% in het laatste jaar noteerde.


De interesse in kunstmatige intelligentie (AI) is in het eerste kwartaal van 2024 ongekend hoog gebleken, wat een reeks bedrijven naar recordhoogtes heeft gestuwd. Dit markeert een significante trend waarbij niet alleen technologiebedrijven, maar ook niet-technologische bedrijven AI toepassen om hun productiviteit te verhogen, producten te verbeteren en operaties te stroomlijnen.


Alphabet heeft recentelijk zijn kwartaalcijfers gepubliceerd die de verwachtingen van analisten ruimschoots overtroffen. Met een opmerkelijke omzetstijging van 15% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, bereikte het bedrijf een omzet van $80,54 miljard. Deze resultaten overtroffen de door analisten geprojecteerde $78,59 miljard. Ook de winst per aandeel steeg naar $1,89, aanzienlijk hoger dan de verwachte $1,51.


De aandelenkoers van Alphabet sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


De advertentie-inkomsten, die een cruciale bron van inkomsten voor het bedrijf blijven, toonden een significante groei. Bijzonder was de prestatie van YouTube, waarvan de advertentie-inkomsten stegen naar $8,09 miljard, ruim boven de verwachtingen van $7,72 miljard. Dit duidt op een herstel van de online advertentiemarkt na recente economische uitdagingen zoals hoge inflatie en stijgende rentes.


Bovendien heeft Google Cloud een indrukwekkende groei getoond door een omzet van $9,57 miljard te genereren, wat de verwachtingen overtrof. De operationele winst van deze divisie groeide exponentieel naar ongeveer $900 miljoen, een verviervoudiging ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit benadrukt Alphabet's groeiende invloed in de competitieve cloudmarkt, waar het concurreert met grootmachten als Amazon Web Services en Microsoft Azure.Een van de strategische hoogtepunten van Alphabet is de investering in kunstmatige intelligentie, met een focus op het integreren van generatieve AI-functies in Google Search om de concurrentie aan te gaan met Microsoft's Bing en ChatGPT.


Een belangrijke ontwikkeling is de aankondiging van Alphabet's eerste dividend ooit — 20 cent per aandeel, dat in juni zal worden uitbetaald aan aandeelhouders. Dit, samen met een extra aandelen terugkoopprogramma ter waarde van $70 miljard, heeft een positieve impuls gegeven aan het beleggerssentiment rond dit aandeel.


Okta heeft zich gepositioneerd als een cruciale speler in de internetinfrastructuur en dienstensector door middel van zijn AI-gestuurde oplossingen voor identiteitsbeheer. Met een voorspelde omzetgroei tot $2,50 miljard in FY25, benut Okta de uitbreiding van zijn AI-mogelijkheden om te voldoen aan de stijgende vraag naar cybersecurity.


De aandelenkoers van Okta sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


De groeiende bruto winstmarge van bijna 75% en de indrukwekkende vrije kasstroommarge van 33% onderstrepen de winstgevendheid en het succes van Okta's bedrijfsmodel. De langdurige consistentie in het overtreffen van EPS-verwachtingen bevestigt verder beter dan verwachtte aanhoudende groei van het bedrijf op dit moment.


Op 29 mei 2024 presenteert Okta zijn financiële resultaten voor het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2025, na de sluiting van de Amerikaanse beurs. Beleggers en analisten zullen vooral uitkijken naar updates over groei en winst, gezien de sterke prestaties in voorgaande periodes.


Analisten verwachten dat het bedrijf een winst per aandeel (EPS) van $0,54 zal rapporteren, wat een enorme stijging van 145,45% zou betekenen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De verwachte kwartaalomzet is $604,33 miljoen, een stijging van 16,67% jaar-op-jaar.Voor het volledige jaar verwachten analisten dat Okta een winst per aandeel van $2,28 zal behalen met een totale omzet van $2,48 miljard. Dit zou een stijging betekenen van respectievelijk 42,5% en 9,66% vergeleken met vorig jaar.


Wat betreft de waardering van het aandeel, Okta wordt momenteel verhandeld tegen een forward price-to-earnings (P/E) ratio van 41,96. Dit is beduidend hoger dan het gemiddelde van de industrie, dat op 22,4 ligt, wat suggereert dat Okta tegen een forse premie wordt verhandeld in vergelijking met zijn sectorgenoten.Verder zal het kwartaalrapport meer inzicht geven in de prestaties van zowel de Okta Workforce Identity als Customer Identity Cloud oplossingen. Deze systemen zijn cruciaal voor het veilig toegang verlenen en authenticeren over diverse technologische platforms. Met zijn uitgebreide aanbod aan vooraf geconfigureerde integraties, blijft Okta een aanpasbaar en breed toepasbaar platform bieden. De recent gelanceerde Okta AI, ontworpen om de beveiliging tegen cyberaanvallen te versterken, zal waarschijnlijk ook aandacht krijgen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..