top of page

Roku stijgt met 10%! Wat is er aan de hand?

In het kort:

  • Roku onthult plannen om maar liefst 10% van zijn personeel te ontslaan en voert meerdere kostenbesparende maatregelen door.

  • Het bedrijf verhoogt zijn guidance, wat wijst op een kleiner verlies dan aanvankelijk verwacht.

  • Dit komt allemaal te midden van een fluctuerende aandelenmarkt en toenemende concurrentie in de streamingsector.

De bekende videostreamingdienst Roku heeft recentelijk het nieuws gemaakt met zijn besluit om 10% van zijn personeelsbestand te schrappen. Deze strategische zet, onderdeel van een groter kostenbesparingsplan, heeft de financiële wereld doen opschudden. Het directe gevolg? Een sprong van 10% in de waarde van Roku's aandelen, waardoor het bedrijf bijna terugkeerde naar de topprestatie die het een jaar eerder had behaald.


Echter, het ontslag van personeel is slechts een aspect van de omvangrijke herstructurering die Roku voor ogen heeft. Het bedrijf heeft ook plannen aangekondigd om specifieke kantoorlocaties te sluiten. Bovendien zal er een aanzienlijke vermindering plaatsvinden in de hoeveelheid content die momenteel op hun platform beschikbaar is. Deze ingrijpende beslissingen zullen echter niet zonder financiële gevolgen zijn. Roku voorziet namelijk een aanzienlijk verlies, geschat tussen de $260 miljoen en $330 miljoen, als direct resultaat van deze maatregelen.


Toch is niet al het nieuws somber voor Roku. Het bedrijf heeft, ondanks bovenstaande uitdagingen, een hogere guidance voor het huidige kwartaal vrijgegeven. Roku verwacht nu een omzet voor het derde kwartaal tussen de $835 miljoen en $875 miljoen, wat een stuk meer is dan de eerder geschatte $815 miljoen. Eerder had Roku ook een verwacht verlies van $50 miljoen in het vizier, maar dit is nu bijgesteld naar een geschat verlies van tussen de $20 miljoen en $40 miljoen. Beleggers reageren positief op deze verhoogde guidance.


Ook analisten waren positief verrast door deze financiële update. "We dachten oorspronkelijk dat Roku's omzetprognose voor het derde kwartaal conservatief was", merkte Cory Carpenter van JPMorgan op, "maar een stijging van 7% halverwege het kwartaal zagen we zeker niet aankomen, zeker gezien de aanhoudende stakingen in Hollywood." Carpenter gelooft dat een deel van deze omzetstijging te wijten is aan verbeterde advertentie-uitgaven in bepaalde sectoren zoals consumentengoederen, gezondheid/wellness en reizen.



Steve Cahall van Wells Fargo, die zijn rating voor het aandeel en zijn prijsdoel van $84 handhaafde, suggereerde dat, ondanks de aanhoudende stakingen, er enig herstel te zien is in de vraag naar video-on-demand advertenties voor verbonden tv's. Hij voegde eraan toe: "Gecombineerd met Roku's kostenbesparende maatregelen, kan dit leiden tot een aanzienlijke boost in de verwachte EBITDA voor 2024." Cahall gelooft zelfs dat de EBITDA voor 2024 mogelijk de $300 miljoen kan overstijgen, vergeleken met de Wall Street schatting van $64 miljoen.


Barton Crockett, een bekende en ervaren analist bij Rosenblatt, gaf ook zijn visie op deze ontwikkelingen. Hij benadrukte dat de drastische kostenbesparende maatregelen een duidelijke indicatie zijn van de correcte proactieve aanpak van Roku's nieuwe CFO, Dan Jedda. Volgens Crockett is Jedda vastberaden om Roku op een pad naar verbeterde financiële vooruitzichten te zetten. De tijd zal leren hoe deze strategische zetten het bedrijf zullen positioneren in de concurrerende markt van videostreaming.


In deze concurrerende markt heeft Roku toch de aandacht getrokken met een indrukwekkende rally. Dit jaar alleen al is het aandeel met meer dan 100% gestegen, wat in schril contrast staat met de 35% stijging van de technologie-georiënteerde Nasdaq index. Hoewel dit een knappe prestatie is, is het belangrijk om de bredere context in overweging te nemen: het aandeel van Roku ligt nog aanzienlijk lager dan zijn piekniveau van 2021. Nog zorgwekkender is misschien wel dat het bedrijf in de afgelopen 12 maanden een verlies van $662 miljoen heeft geleden. Deze kostenbesparende maatregelen, zoals het ontslaan van personeel, lijken daarom pure noodzaak.


Deze prestaties hebben verschillende experts aan het denken gezet. Een van hen, Michael Nathanson van MoffeettNathanson, deelde zijn bedenkingen. Hij waarschuwt dat, hoewel Roku enkele successen heeft geboekt, het nog steeds voor aanzienlijke uitdagingen staat. "In het huidige overvolle streaminglandschap zal Roku zijn investeringen moeten opvoeren om een competitief voordeel te behouden," benadrukte Nathanson. Dit is misschien de reden waarom zijn firma een verkoopadvies voor Roku heeft gegeven, met een doelprijs die een aanzienlijke daling van 40% suggereert.


Een ander belangrijk detail in het verhaal van Roku is de betrokkenheid van Ark Invest, met aan het roer de veelbesproken belegger Cathy Wood. Ark Invest is niet zomaar een aandeelhouder; het is de grootste aandeelhouder van Roku, met een belang van ruim 9,7%. Deze positie vertegenwoordigt een verbazingwekkende waarde van meer dan $1 miljard. Echter, de recente onderprestaties van Roku hebben een schaduw geworpen over het rendement van Ark's populaire Innovation ETF.



Als we dit hele verhaal bekijken dan is het duidelijk dat Roku op zoek is naar manieren om zijn operationele efficiëntie te verbeteren. Naast het inkrimpen van het personeelsbestand worden ook andere kostenbesparende initiatieven overwogen. Dit omvat een mogelijke herziening van hun contentportfolio en de consolidatie van kantoorruimtes. Met de streamingwereld die zich in een constante staat van veranderingen bevindt, is het nu volgens ons meer de moeite waard om te kijken hoe Roku zich aanpast en ontwikkelt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..