top of page

Elon Musk is boos op de CEO van Lucid

In het kort:

  • Elon Musk reageert kritisch op de hoge compensatie van Lucid Motors CEO, Peter Rawlinson.

  • Rawlinson verdiende in 2022 maar liefst $379 miljoen, voornamelijk door het behalen van doelen op basis van de beurswaarde.

  • Musk zelf ontving een bonus van $23 miljard in 2021 na het behalen van prestatiedoelen voor Tesla.

De markt van elektrische auto's begint steeds meer concurrentie te krijgen. Vrijwel elke week worden er weer nieuwe innovaties en technologische hoogstandjes aangekondigd. Maar deze keer staat niet een nieuwe technologie of een autolancering in de schijnwerpers. Nee, de focus lag op de portemonnee van een CEO.


Tesla's topman, Elon Musk, een naam die eigenlijk tegenwoordig gewoon synoniem staat voor elektrische auto's, heeft zijn vizier gericht op Lucid Motors. Zijn kritiek was echter niet gericht op hun auto's of hun technologie, maar op het loonstrookje van de CEO, Peter Rawlinson.


De aanleiding voor Musk's kritiek was een onderzoek naar de salarissen van CEO's door Automotive News en Equilar. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat Rawlinson in het voorgaande jaar het hoogste salaris had gekregen van alle CEO's van beursgenoteerde Amerikaanse automerken. In reactie hierop waarschuwde Musk via een bericht op platform X: "Wees voorzichtig met bedrijven waar de beloning van het management niet gerelateerd is aan de geleverde prestaties."



De cijfers zijn inderdaad opzienbarend, daar geven we Elon Musk gelijk in. Rawlinson mocht voor zijn inspanningen bij Lucid Motors maar liefst $379 miljoen op zijn rekening bijschrijven. Dit bestond uit een basissalaris van $575.000, een overweldigende $373 miljoen aan aandelenbeloningen en daarnaast nog $5,5 miljoen aan extra aandelenopties. Als we dit vergelijken met de CEO van General Motors, Mary Barra, die een toch ook niet onaanzienlijk bedrag van $34 miljoen ontving, wordt de omvang van Rawlinson's vergoeding pas echt duidelijk. Bovendien is General Motors een veel groter en beter presterend bedrijf dan Lucid Motors.


Het beloningspakket van Rawlinson was nauw verbonden met de prestaties van Lucid Motors op de beurs. Wat vooral de aandacht trekt, is de manier waarop zijn beloning gerelateerd was aan de marktkapitalisatie van het bedrijf. Van de 16 miljoen aandelen die Rawlinson als deel van zijn compensatie ontving, werden maar liefst 14 miljoen daarvan vorig jaar in maart vrijgegeven. Deze indrukwekkende vrijgave was het resultaat van Lucid's succes in het behalen van vier van hun vijf gestelde doelstellingen op basis van de prestaties van de aandelenkoers.


Ondanks deze prestaties heeft Lucid's marktwaarde sinds zijn piek van meer dan $90 miljard in november 2021 een duik genomen van meer dan 80% tot onder de $15 miljard. Hoewel de omzet van het bedrijf in de eerste helft van dit jaar bijna verdubbelde tot $300 miljoen, nam het operationele verlies met bijna 40% toe tot $1,6 miljard.


Musk is niet de enige CEO die beloningen op basis van daadwerkelijke prestaties (en niet stock performance) ondersteunt . Warren Buffett, de CEO van Berkshire Hathaway, deelde in zijn aandeelhoudersbrief uit 2006 een soortgelijk sentiment: "We geven geen loterijtickets uit die uitbetalingen bieden die niet gerelateerd zijn aan bedrijfsprestaties."



De compensatie voor de CEO van het tot nu toe geflopte Lucid was overigens maar liefst 21 keer groter dan de $18,3 miljoen die Ford CEO Jim Farley ontving. CEOs van andere EV-start-ups verdienen ook niet in de buurt van Rawlinson's totale vergoeding. Zo verdiende Robert Scaringe, CEO van Rivian Automotive, ongeveer $1 miljoen in 2022, zelfs toen zijn bedrijf meer dan $22 miljard waard was, wat meer is dan 50% van de ongeveer $14 miljard van Lucid Motors.


Dit roept de vraag op: in hoeverre moeten CEO-beloningen gekoppeld zijn aan bedrijfsprestaties? En waar ligt de grens tussen een eerlijke vergoeding en overcompensatie? De kritiek van Musk zet deze discussie zeker in een nieuw perspectief. Beleggers in Lucid moeten dan ook met een kritisch oog kijken naar de (wan)praktijken die in het bedrijf gebeuren. Wat ons betreft maakt Elon Musk een volkomen terecht punt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page