top of page

Is Coca-Cola een veilig dividendaandeel?

In het kort:

  • Coca-Cola biedt momenteel een dividendrendement van ruim 3%, wat twee keer zo hoog is als het gemiddelde van de S&P 500.

  • Ondanks 60 opeenvolgende jaren van dividendverhogingen eisen de dividendkosten nu bijna alle vrije cashflow van het bedrijf op.

  • Beleggers moeten zich afvragen of het huidige dividend en de vooruitzichten nog steeds zo interessant zijn voor nieuwe aandeelhouders.


Coca-Cola, bekend om zijn iconische frisdrank, staat al jarenlang bekend als een solide belegging als het gaat om dividend. Dankzij ruim 60 jaar van gestage dividendverhogingen en een rendement dat hoger is dan het gemiddelde, blijft het bedrijf beleggers aantrekken die op zoek zijn naar betrouwbare inkomsten.


Maar zoals bij elke investering is helaas niet alles positief. De stagnerende groei van de free cash flow en de stijgende druk op de kosten van het dividend zorgen voor zorgen bij veel beleggers. In dit artikel duiken we dieper in de vraag of het dividend van Coca-Cola vandaag de dag nog steeds aantrekkelijk is voor beleggers.


Coca-Cola: Het gouden standaard in dividend

Coca-Cola's dividendbeleid is niet alleen indrukwekkend, maar ook een toonbeeld van stabiliteit in de wereld van beleggen. Het is zelfs een beetje het gouden standaard geworden onder veel dividendbeleggers. Al sinds 1920 beloont het bedrijf zijn aandeelhouders met een dividend. Maar wat echt bijzonder is, is dat het bedrijf vanaf 1963 elk jaar dit dividend heeft weten te verhogen. Dit is een prestatie waar maar weinig bedrijven aan kunnen tippen.


Deze consistentie is zeker niet onopgemerkt gebleven. Sterker nog, het heeft enkele van de zwaargewichten in de beleggingswereld naar het aandeel getrokken. Een bekend voorbeeld hiervan is Warren Buffett's Berkshire Hathaway. In 1988 besloot Buffett om $1,3 miljard te investeren in Coca-Cola. Vandaag de dag levert die investering hem een verbluffende $736 miljoen aan dividend op per jaar, wat neerkomt op een jaarlijks rendement van 57%.Voor degenen die overwegen om nu in Coca-Cola te stappen, zijn de cijfers helaas niet meer zo goed, maar misschien wel nog steeds aantrekkelijk. Met een huidige jaarlijkse dividenduitkering van $1,84 per aandeel biedt Coca-Cola een rendement van 3,13%. Ter vergelijking, het gemiddelde dividendrendement van de S&P 500-index schommelt rond de 1,5%. Ondanks de veranderende tijden blijft Coca-Cola daarom populair onder dividendbeleggers.


Is het dividend van Coca-Cola wel veilig?

Op het eerste gezicht lijkt Coca-Cola met zijn aantrekkelijke dividendrendement een solide keuze voor beleggers. Echter, wanneer we wat dieper graven, komen er enkele zorgwekkende signalen naar boven.


Allereerst is er de prestatie van het aandeel zelf. In het afgelopen jaar heeft Coca-Cola een marginaal negatief rendement laten zien, en over een periode van vijf jaar heeft het bedrijf het niet zo goed gedaan als de benchmark, de S&P 500. Dit roept vragen op, vooral als je bedenkt dat beleggingsgoeroe Warren Buffett, een langdurige belegger in het bedrijf, sinds 1994 geen nieuwe aandelen Coca-Cola aan zijn portefeuille heeft toegevoegd.


Maar misschien wel het meest zorgwekkend zijn de financiële cijfers achter het dividend. In de eerste zes maanden van 2023 produceerde Coca-Cola een free cash flow van $4 miljard. Maar in het eerste kwartaal alleen al ging bijna $2,1 miljard hiervan op aan dividenduitkeringen. Coca-Cola's management blijft optimistisch en voorspelt voor het gehele jaar een free cash flowvan $9,5 miljard. Maar zelfs met deze optimistische schatting, na aftrek van de verwachte dividendkosten van $8,4 miljard, blijft er maar een schamele $1 miljard over. Dit beperkte bedrag moet dan ook nog worden verdeeld over andere cruciale bedrijfsbehoeften, zoals het inkopen van eigen aandelen of het herinvesteren in nieuwe markten.


Bovendien staat Coca-Cola enorm onder druk en is het bijna verplicht om elk jaar het dividend te blijven verhogen. Als we kijken naar de cash flow uit het verleden dan zien we dat dit nogal stagneert en er bijna geen groei meer in zit. Dit betekent dat ergens in de nabije toekomst Coca-Cola een plafond bereikt en het dividend niet meer voldoende kan ondersteunen om dit te blijven betalen en verhogen.

Bron: Macrotrends.net

Wat betekent dit precies?

Met deze recente ontwikkelingen moeten beleggers zorgvuldig overwegen of het nu wel het juiste moment is om in te stappen. Op dit moment lijkt het kopen van aandelen van het bedrijf puur vanwege het dividend zeker niet de beste strategie. De totale prestaties van Coca-Cola zijn namelijk lager dan die van indexen, zoals de S&P 500, en de vooruitzichten zijn niet veel beter.


Voor beleggers die al een tijdje in Coca-Cola hebben geïnvesteerd, zoals de legendarische Warren Buffett, ligt de situatie enigszins anders. Met hun historische investeringen hebben zij een aanzienlijke waarde opgebouwd in het aandeel. Zij hebben daardoor wellicht niet dezelfde urgentie om hun positie te heroverwegen. Voor Warren Buffett zou het bijvoorbeeld niet heel interessant zijn om een jaarlijks dividend van 57% op te geven.Maar gezien het feit dat Buffett in bijna 30 jaar geen aandelen heeft toegevoegd, zouden zowel potentiële als huidige beleggers zijn voorbeeld kunnen volgen en even pas op de plaats maken.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..