top of page

Jefferies verwacht een 125% stijging van dit Nederlandse aandeel

In het kort:

  • Just Eat Takeaway.com kan volgens Jefferies-analisten meer dan verdubbelen in waarde, met een koersdoel van €25,5 per aandeel, wat een stijging van 125,9% betekent vanaf de huidige koers.

  • Ondanks uitdagingen in de VS door prijsreguleringen, ziet Jefferies potentieel voor verbetering, vooral door mogelijke wijzigingen in beleid en de verkoop van Grubhub.

  • De omzet van Just Eat daalde in Q1 2024 naar 214,2 miljoen bestellingen, een daling van 6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Just Eat Takeaway is een niet onbesproken aandeel binnen onze community, gezien de recente daling zijn veel mensen benieuwd of de waardering interessant geworden is. Jefferies-analisten voorspellen nu een sterke stijging voor de aandelen van Just Eat Takeaway.com (JET), waarbij ze een koersdoel van €25,5 per aandeel hebben vastgesteld. Dit vertegenwoordigt een mogelijke stijging van 125,9% ten opzichte van de slotkoers van €11,29 vorige vrijdag 4 juli. Deze voorspelling komt ondanks de uitdagingen die het bedrijf tegenkomt, vooral in de Verenigde Staten.


De koers van Just Eat Takewaway aandelen sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


De Amerikaanse activiteiten van Just Eat, uitgevoerd via Grubhub, worden sinds de Covid-19-pandemie geconfronteerd met prijsreguleringen die door de overheid zijn opgelegd. Deze prijscontroles zijn bedoeld om restaurants toegang te geven tot bezorg-, marketing- en andere diensten tegen kunstmatig lage prijzen. In de praktijk belemmeren deze maatregelen echter de mogelijkheden van restaurants om hun bedrijf te promoten en nieuwe klanten te werven, aldus Grubhub in een blogpost van augustus 2022.De situatie werd gecompliceerd door juridische stappen die Grubhub en andere platforms zoals Uber en DoorDash tegen de stad New York hebben ondernomen over deze vergoedingslimieten. In september vorig jaar bevestigde de Amerikaanse Federale Rechtbank het recht van deze platforms om de stad te vervolgen. Volgens Jefferies-analist Giles Thorne kan de oplossing van deze kwestie leiden tot een gedeeltelijke of volledige verkoop van Grubhub, wat positief zou kunnen uitpakken voor de aandelen van Just Eat.


Het management van Just Eat heeft besloten om zich te concentreren op markten waar ze op dit moment al een sterkere aanwezigheid en een duidelijk pad naar winstgevendheid hebben. In Noord-Amerika is de concurrentie intens, met grote spelers zoals DoorDash en UberEats die een aanzienlijk marktaandeel bezitten. Hierdoor heeft Just Eat ervoor gekozen om investeringen in deze regio te verminderen en overweegt het zelfs een gedeeltelijke of volledige verkoop van Grubhub, dat in 2020 werd overgenomen.


In Zuid-Europa en Australië/Nieuw-Zeeland, waar Just Eat nog geen significante aanwezigheid heeft, zijn de investeringen eveneens teruggeschroefd. Dit leidde tot een sluiting van de activiteiten in Nieuw-Zeeland en een focus op markten met een hoger groeipotentieel, zoals Noord-Europa en het VK/Ierland.


In het eerste kwartaal van 2024 steeg de totale bruto transactie waarde (GTV), exclusief Noord-Amerika, met 4,1% op jaarbasis tot $4,2 miljard. Deze groei werd voornamelijk gedreven door een stijging van 4,6% in Noord-Europa en 10,6% in het VK/Ierland, gedeeltelijk gecompenseerd door een daling van 14,7% in Zuid-Europa en ANZ. De groei in het VK werd ondersteund door prijsstijgingen en de uitbreiding van de kruidenierswarenservice, terwijl de ordergroei in Noord-Europa met 1,3% daalde en in het VK/Ierland slechts met 0,7% steeg.


Dit wijst erop dat de groei in GTV voornamelijk werd aangedreven door prijsstijgingen in plaats van een toename in het aantal bestellingen, wat een zorgwekkende trend is voor duurzame langetermijngroei. Dit benadrukt de noodzaak voor Just Eat om de ordergroei te stimuleren om meer consumenten naar hun platform te trekken.Just Eat heeft wel een significante vooruitgang geboekt in het verbeteren van de aangepaste EBITDA, met een groei van 130% op jaarbasis tot $404 miljoen in 2023, exclusief Noord-Amerika. Dit werd vooral gedreven door verbeteringen in het VK/Ierland en Noord-Europa. Ondanks deze verbeteringen blijft de GAAP-winstgevendheid een uitdaging, met een operationele marge van -39,3% in 2023.


Jefferies verwacht een significante EBITDA-impact van $100 miljoen als gevolg van aanpassingen in de vergoedingslimieten. Dit is bijzonder relevant aangezien de aangepaste EBITDA-richtlijn voor Just Eat voor het volledige jaar 2024 rond de €450 miljoen ligt. Dit wijst op een potentiële verhoging van meer dan 22% in de EBITDA, wat uiteraard grote implicaties heeft voor de winstgevendheid van het bedrijf, en daarmee de koers van het aandeel, mits Jefferies gelijk krijgt.


Just Eat Takeaway.com werd tijdens de Covid-19-pandemie een belangrijke speler in de voedselbezorgingssector, mede dankzij de wereldwijde social distancing maatregelen die het dineren in restaurants beperkten. Echter, met het versoepelen van deze beperkingen en de toenemende voedselinflatie, hebben sommige spelers zich teruggetrokken uit markten waarin ze niet dominant zijn. Dit heeft ook invloed gehad op Just Eat, met een daling van het totale aantal bestellingen in het eerste kwartaal van 2024 naar 214,2 miljoen, een afname van 6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.


Het aandeel van Just Eat heeft hierdoor ook een daling gekend en staat momenteel 18,1% lager dan aan het begin van het jaar en 22,5% lager op jaarbasis. Ondanks, of juist door, deze dalingen ziet Jefferies op dit moment een hoge waarde binnen het bedrijf, vooral in New York City, waar de EBITDA volgens hen verkeerd geprijsd is.Jefferies blijft dus optimistisch over de toekomst van Just Eat Takeaway.com, ondanks de huidige uitdagingen. Met mogelijke wijzigingen in de regelgeving en een potentiële verkoop van Grubhub, samen met een significante impact op de EBITDA, zien zij een sterke waardestijging voor de aandelen van het bedrijf. Beleggers zouden deze kansen moeten overwegen, maar ook bewust moeten zijn van de risico's die gepaard gaan met de marktdynamiek en regelgeving in de bezorgsector.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!