top of page

Twee aantrekkelijke compounders voor de lange termijn

In de wereld van beleggen zijn compounders die aandelen waar elke belegger van droomt: bedrijven die consequent hun winst en beurswaarde kunnen vergroten door herinvestering van winsten en duurzame groeistrategieën. Deze bedrijven hebben vaak robuuste bedrijfsmodellen en een bewezen staat van dienst van groei, wat ze bijzonder aantrekkelijk maakt voor lange termijn investeerders. In dit artikel belichten we twee bedrijven die zich hebben onderscheiden als potentiële compounders. Ze zijn niet alleen succesvol in het continu verhogen van hun winsten, maar hebben ook de capaciteit om dit in de toekomst te blijven doen, waardoor ze misschien wel goede keuzes zijn voor iedereen die op zoek is naar betrouwbare groei op lange termijn.


Aandeel 1: Adobe

Adobe is een bekende speler in de software-industrie, vooral bekend om zijn uitgebreide suite van creatieve en multimedia-applicaties. Adobe’s producten, zoals Photoshop voor foto's te bewerken, Illustrator voor graphics, Premiere Pro voor videobewerking en Acrobat voor PDF-beheer, zijn vandaag de dag niet weg te denken voor professionals in bijvoorbeeld marketing, design en andere creatieve sectoren. Met meer dan 30 jaar ervaring heeft Adobe zichzelf gevestigd als een essentiële bron voor contentcreatie, gebruikmakend van een abonnementsmodel dat klanten toegang biedt tot zijn applicaties via de Creative Cloud. Dit model zorgt voor voorspelbare terugkerende inkomsten en vermindert de barrières voor gebruikers door hoge initiële kosten weg te nemen.

De opkomst van sociale media en de toenemende vraag naar content hebben de afgelopen vijf jaar bijgedragen aan een indrukwekkende groei voor Adobe en ook op de beurs heeft het bedrijf het altijd goed gedaan van. In 2024 kampt Adobe echter met angsten onder beleggers dat AI de noodzaak van betaalde contentcreatie software zal wegnemen, wat volgens sommigen overdreven is. De koers daalde echter wel fors met bijna 20%. Dit biedt mogelijk kansen voor lange termijn investeerders om in te stappen tegen een gunstigere waardering.


Adobe heeft zich namelijk wel ontpopt als een uiterst winstgevende onderneming, met dank aan een overstap naar een abonnementsmodel dat voor stabielere terugkerende inkomsten zorgt en hoge initiële kosten voor klanten vermindert, terwijl het tegelijkertijd piraterij minimaliseert. Het bedrijf geniet een gemiddelde brutowinstmarge van maar liefst 87,2% over de laatste vijf jaar, wat aanzienlijk hoger is dan het industrie-gemiddelde van 60,9%.


Adobe staat ook bekend om zijn groei door overnames, hoewel recentelijk een geplande overname van Figma ter waarde van $20 miljard helaas werd gestaakt vanwege regelgevende uitdagingen. Maar deze overnames laten wel zien dat Adobe’s erg goed is in het toewijzen van kapitaal, waarbij het bedrijf de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement op geïnvesteerd kapitaal (ROIC) van 26,2% realiseerde, vergeleken met een industrie-gemiddelde van 2,9%. Dit laat wel zien hoe kwalitatief het model van Adobe is.


Hoewel de groei van Adobe's Creative Cloud recentelijk is vertraagd na een periode van versnelde groei, wordt verwacht dat het bedrijf zijn winst per aandeel in 2024 en 2025 met ongeveer 13% zal laten groeien, met een verwachte versnelling in 2026. Over de afgelopen 15 jaar is de EPS met een gemiddeld percentage van 16,7% gegroeid, iets hoger dan de verwachtingen voor de komende jaren.


Op het moment wordt Adobe verhandeld tegen een P/E van 31 (op basis van de meest recente kwartaalcijfers), aanzienlijk onder de historische waardering van 38x de winst. Dit, samen met de sterke potentie voor zowel organische als anorganische (door middel van bijvoorbeeld overnames) groei, ondersteunt de verwachting dat de waardering zal normaliseren naar een P/E van minimaal 35, maar wellicht weer terug naar het gemiddelde van 38x de winst. In dat geval kunnen beleggers op een heel mooi rendement rekenen.


Aandeel 2: Lowe's

Lowe's is een winkel die is gespecialiseerd in woning en bouwspullen. Het bedrijf biedt een breed assortiment producten aan voor onderhoud, verbouwing, en inrichting van huizen, variërend van bouwmaterialen en gereedschap tot aan tuinartikelen en decor. Je kunt het eigenlijk goed vergelijken met een Gamma, maar dan in Amerika. Lowe's bedient zowel doe-het-zelvers als professionele klanten via een uitgebreid netwerk van winkels verspreid over de Verenigde Staten. Naast fysieke winkels biedt Lowe's ook online verkoopmogelijkheden aan, wat klanten toelaat om producten direct naar hun huis of een nabijgelegen winkel te laten verzenden. Met zijn lange geschiedenis en sterke focus op klantenservice, is Lowe's een vertrouwde naam.


De Amerikaanse hypotheekrente, die momenteel rond de 6,99% voor een 30-jarige vaste lening ligt, heeft een merkbare invloed op de verkoop van bestaande woningen. Velen die tijdens de pandemie hun hypotheek tegen minder dan 3% hebben vastgezet, zijn niet geneigd om te verkopen en opnieuw te financieren tegen hogere tarieven. Dit leidt tot een stagnatie in de verkoop van bestaande woningen, wat weer een direct effect heeft op Lowe's, aangezien 75% van hun omzet uit doe-het-zelfprojecten komt.


In het eerste kwartaal van het jaar rapporteerde Lowe's dan ook een daling van 4,1% in vergelijkbare verkopen, wat wijst op een afname in de omzet gegenereerd uit winkels die langer dan een jaar open zijn. Deze indicator is essentieel omdat het inzicht geeft in de operationele efficiëntie en de marktvraag zonder dat expansie van het aantal winkels deze cijfers beïnvloedt. Ook de operationele marge lijkt onder druk te staan met een prognose van 12,65%, wat relatief lager is dan het gemiddelde.


De markt voor woningverbetering in de Verenigde Staten is echter een hele grote sector, geschat op ongeveer 1 biljoen dollar. Woningen, net als elk ander bouwwerk, vereisen periodiek onderhoud, upgrades en soms volledige renovaties om hun waarde, functionaliteit en esthetiek te behouden of te verhogen. Dit is waar bedrijven zoals Lowe's een cruciale rol spelen.


Gezien het feit dat de gemiddelde leeftijd van woningen in de VS rond de 40 jaar ligt, is er een voortdurende vraag naar renovatie- en onderhoudsdiensten. Oudere huizen kunnen behoefte hebben aan moderniseringen zoals het vervangen van elektrische systemen, isolatie, dakbedekking, of zelfs esthetische updates zoals nieuw schilderwerk of landschapsontwerp. Dergelijke projecten stimuleren niet alleen de vraag naar bouwmaterialen en gereedschappen, maar ook naar gespecialiseerde diensten en advies, wat allemaal binnen het aanbod van Lowe's valt.


Door zich te richten op deze uitgestrekte en gefragmenteerde markt, kan Lowe's inspelen op diverse klantbehoeften, van kleine doe-het-zelf projecten tot grotere, professioneel geleide renovaties. Het vermogen van Lowe's om een breed scala aan producten en diensten aan te bieden maakt het bedrijf aantrekkelijk voor zowel de individuele huiseigenaar als voor professionele aannemers. Daarbij biedt het verouderende huizenbestand van de VS een continue stroom van kansen voor Lowe's om zijn verkoop te stimuleren, zelfs als de algemene economische omstandigheden fluctueren.


Met een huidige PE-ratio die onder het 15-jarig gemiddelde ligt, wordt Lowe's verhandeld tegen wat velen als een korting zouden zien, gezien de historische prestaties en de robuuste financiële gezondheid van het bedrijf. Dit biedt een 'marge van veiligheid'—een concept dat door beleggers wordt gebruikt om aan te duiden dat een aandeel tegen een zodanig lage prijs wordt gekocht dat zelfs in het geval van negatieve ontwikkelingen de investering minder risicovol zou zijn.


Deze waardering komt in een periode waarin de verwachtingen zijn dat de bedrijfsgroei zal hervatten naarmate de marktomstandigheden verbeteren, vooral als de rentevoeten dalen, wat traditioneel de huizenmarkt en de gerelateerde consumentenuitgaven stimuleert. Hoewel de huidige hoge rentes een dempend effect hebben op de groei van de winst per aandeel van Lowe's, wat in 2025 naar verwachting met 7% zal krimpen, wordt verwacht dat deze situatie zal keren vanaf 2026 met een geschatte jaarlijkse groei van 10% in de volgende jaren. Dit perspectief op groei, gecombineerd met het feit dat het bedrijf ook een consistent en groeiend dividend biedt, maakt het mogelijk een aantrekkelijke optie voor beleggers die op zoek zijn naar zowel dividend als kapitaalgroei.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!