top of page

Dit is hoeveel duurder jouw boodschappen zijn geworden

In het kort:

  • Dit jaar ervaren consumenten forse prijsstijgingen bij dagelijkse boodschappen zoals frisdrank, chocolade en olijfolie, mede door slechte oogsten die de productiekosten verhogen.

  • Terwijl sommige basisproducten zoals brood en yoghurt goedkoper zijn geworden, veroorzaken factoren zoals belastingwijzigingen en krimpflatie algehele prijsstijgingen in de supermarkt

  • Door de voortdurende prijsverhogingen kiezen steeds meer Nederlanders voor goedkopere huismerken boven A-merken, een verschuiving die waarschijnlijk zal aanhouden als A-merken niet concurrerender worden.


De kosten van dagelijkse boodschappen blijven stijgen, wat een directe impact heeft op de portemonnee van de consument. Dit jaar merken we vooral een sterke stijging in de prijzen van producten zoals frisdrank, chocolade en olijfolie. Een combinatie van factoren speelt hierbij een rol, waaronder slechte oogsten die de prijzen opdrijven.


De prijzen van chocolade en olijfolie zijn sterk gestegen. Bijvoorbeeld, een reep Côte d'Or puur van 200 gram kost nu bijna 50 cent meer dan begin 2024, een stijging van maar liefst 12%. Chocolade van Tony Chocolonely karamel-zeezout heeft zelfs een nog hogere prijsstijging ondergaan, waarbij de prijs in een half jaar tijd bij sommige supermarkten met bijna een euro is opgelopen. Deze prijsverhogingen zijn een direct gevolg van matige cacaooogsten in de afgelopen jaren die hun sporen nalaten in de prijskaartjes.


Olijfolie kent een vergelijkbaar verhaal, waarbij de prijs van een liter extra vierge olijfolie met bijna 20% is gestegen sinds het begin van het jaar. Deze forse toename wordt veroorzaakt door een reeks slechte oogsten, waardoor de prijs van zowel huismerken als A-merken is gestegen. Zo is bijvoorbeeld de prijs van een halve liter Bertolli Classico bij sommige winkels met bijna 40% omhooggeschoten.Deze prijsstijgingen staan in contrast met enkele prijsdalingen. Zo zijn de kosten voor bepaalde producten zoals brood en yoghurt gedaald. Een volkoren brood dat begin 2024 nog €1,89 kostte, is nu verkrijgbaar voor €1,79. Deze prijsdalingen bieden enige verlichting, maar wegen vaak niet op tegen de bredere prijsstijgingen die de boodschappenkar duurder maken.


Verder spelen recente belastingwijzigingen, zoals de invoering van de frisdranktaks, een rol in de prijsstijgingen van bepaalde dranken, waardoor consumenten meer betalen voor producten zoals ijsthee en vruchtensap. Tegelijkertijd zorgt krimpflatie, waarbij de inhoud van verpakkingen vermindert maar de prijzen gelijk blijven of stijgen, voor een subtielere maar significante prijsverhoging.


De gevolgen van slechte oogsten worden pijnlijk duidelijk in de prijzen van verse producten zoals aardappelen en bloemkool, die duurder zijn geworden. Deze trend wordt versterkt door de vele regen die in Nederland viel sinds vorig najaar, wat het oogsten en zaaien bemoeilijkte.


Door de aanhoudende prijsstijgingen kiezen steeds meer Nederlanders voor goedkopere huismerken boven A-merken, een trend die zich waarschijnlijk zal voortzetten als A-merken hun prijzen niet aanpassen of hun productaanbod niet verbeteren.Al met al zijn de prijzen van boodschappen in Nederland een complex samenspel van factoren zoals oogstresultaten, belastingwijzigingen en marktstrategieën van supermarkten. Voor consumenten betekent dit dat zorgvuldig winkelen en het kiezen van het juiste moment om bepaalde producten te kopen belangrijker wordt om kosten te beheersen.Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!