top of page

Is er iets veranderd voor Plug Power na de 1,6 miljard?

In het kort:

  • Plug Power heeft een voorwaardelijke leninggarantie van $1,66 miljard van het Department of Energy gekregen voor de ontwikkeling van maximaal zes groene waterstofproductiefaciliteiten,.

  • De omzet van Plug Power daalde dit kwartaal met meer dan 40% ten opzichte van het vorige jaar, met een significante daling in de verkoop van elektrolyzers en waterstofinfrastructuur.

  • Ondanks de zware financiële situatie, waarbij de bruto marge verslechterde tot een historisch laagtepunt, heeft deze subsidie gezorgd voor een forse aandelenstijging.


Plug Power is een bedrijf gespecialiseerd in brandstofcelsystemen, elektrolyseoplossingen en groene waterstof. Kortgeleden ontving het een voorwaardelijke leninggarantie van tot $1,66 miljard van het Department of Energy om tot zes groene waterstofproductiefaciliteiten te financieren.


Deze garantie is bedoeld voor de bouw en exploitatie van de faciliteiten die groene waterstof zullen leveren aan belangrijke sectoren zoals materiaalbehandeling, transport en industrie. De financiering is echter afhankelijk van het voldoen aan specifieke technische, juridische, milieu- en financiële voorwaarden. Als reactie steeg de koers van Plug Power op diezelfde dag met bijna 70%, om daarna weer af te koelen tot een huidige prijs van $3,41 per aandeel.


De aandelenkoers van Plug Power sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


In het meest recente kwartaal rapporteerde Plug Power teleurstellende resultaten, waarbij zowel de omzet als de winst aanzienlijk lager uitvielen dan de verwachtingen. De omzet daalde jaar op jaar met meer dan 40%, met een dramatische daling van 96,5% in de verkoop van elektrolyzers en een significante afname van geïnstalleerde waterstofinfrastructuur.


De omzet van Plug Power sinds de beursgang (2009):

BRON: Macrotrends


De bruto marge verslechterde eveneens naar een nieuw dieptepunt, mede door de aanpassingen in de waardering van de voorraad en veranderende klantenmix. De voortdurende uitbreiding en de daarmee gepaard gaande kosten dragen bij aan de negatieve brutomarges die we al langere tijd zien verslechteren bij Plug Power, wat vragen oproept over de duurzaamheid van hun bedrijfsmodel.


De bruto marge (TTM) van Plug Power sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


De kern van de problemen van Plug Power ligt bij de Proton Exchange Membrane (PEM) technologie, die te kampen heeft met hoge eigendom- en onderhoudskosten. Deze technologie, gebruikt in hun GenDrive, GenPro, en GenSure producten, lijdt onder slijtage door hitte, wat leidt tot frequente vervanging van onderdelen. Dit verhoogt niet alleen de operationele kosten, maar maakt de technologie ook economisch minder aantrekkelijk vergeleken met snel evoluerende alternatieven zoals zonne- en windenergie en batterijtechnologieën. Dit alles heeft ook als gevolg een groeiende schuldenberg;


De (groeiende) totale schulden van Plug Power:

BRON: Macrotrends


Ondanks subsidies, zoals de $3/kg korting van de Inflation Reduction Act, blijft de waterstofproductie van Plug Power verliesmakend. De productie van waterstof kent technische uitdagingen die de concurrentiepositie van Plug Power benadelen, vooral gezien de strikte nieuwe regelgeving die vereist dat de elektriciteit voor waterstofproductie uit duurzame bronnen moet komen.


De EPS van Plug Power sinds de beursgang (2009):

BRON: Macrotrends


De financiële positie van Plug Power aan het einde van het eerste kwartaal gaf een gemengd beeld. Met $172 miljoen aan beschikbare liquide middelen zit het bedrijf op het randje van faillissement. Deze liquide middelen werden ook nog eens aanzienlijk ondersteund door de uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van $305 miljoen in het eerste kwartaal. Dit wijst op een voortdurende afhankelijkheid van externe financiering, zoals we eerder al zagen aan de groeiende schulden, om de bedrijfsvoering te ondersteunen, gezien de hoge operationele uitstroom van $167 miljoen gedurende dezelfde periode. Mede hierdoor is er ook nog de zorg dat het management de recente prijsstijging gebruiken om nog meer aandelen uit te geven, wat uiteraard direct een negatief effect zou hebben op de aandelenkoers.


Cashpositie van Plug Power sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Hoewel de voorwaardelijke leninggarantie een belangrijk signaal is van steun voor de groene ambities van Plug Power, blijven de financiële vooruitzichten van het bedrijf zorgwekkend. De aanhoudende problemen met productmarges, gecombineerd met een stevige cash burn, vereisen blijvende verbeteringen en strategische aanpassingen om het bedrijf financieel gezond te maken.


Beleggers dienen voorzichtig te blijven en de ontwikkelingen nauwlettend te volgen. De recente stijging van het aandeel Plug Power is wellicht dan ook een goed moment om als belegger de huidige positie te heroverwegen, en aankomende kwartaalcijfers goed in de gaten te houden voor (eventuele) tekenen van herstel.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..