top of page

Is Enphase Energy een koopje?

In het kort:

  • Enphase Energy heeft de interesse van veel beleggers gewekt, door een forse daling van 50% dit jaar en meer dan 65% vanaf het hoogste punt in 2022.

  • Het bedrijf heeft te maken gehad met uitdagingen zoals hoge inflatie, hogere rentes, en toenemende concurrentie, vooral in de Verenigde Staten, wat de vraag naar zonnesystemen heeft verminderd.

  • Analisten zijn optimistisch over de toekomst van Enphase, en het bedrijf wordt als een sterke 'buy' beschouwd, met voorspellingen van groei tot wel 85%.


In onze community zien we dat veel beleggers geïnteresseerd zijn in het bedrijf Enphase Energy. Dit is helemaal niet zo gek, want het bedrijf is de afgelopen jaren gigantisch gegroeid en ook de toekomst ziet er zonnig uit. Toch is het aandeel dit jaar met maar liefst 50% gedaald. Vanaf het hoogste punt (in 2022) is de koers nu zelfs met ruim 65% gedaald. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in.


In de sector van zonne-energie, waar de concurrentie de afgelopen jaren fors is toegenomen, blijkt het product van Enphase, de micro-omvormer, toch wel uniek te zijn. Maar waarom is dit product zo speciaal en wat betekent het eigenlijk voor de gemiddelde consument?


In eenvoudige woorden is een micro-omvormer een klein apparaatje dat de energie van zonnepanelen, die in directe stroom (DC) wordt geproduceerd, omzet in wisselstroom (AC). Wisselstroom is het type elektriciteit dat we in onze huizen gebruiken om onze apparaten van stroom te voorzien.


Wat de micro-omvormer van Enphase zo bijzonder maakt, is dat deze op elk afzonderlijk zonnepaneel wordt geplaatst. Dit is anders dan de meer gebruikelijke "string" omvormers, die de energie van een hele rij zonnepanelen in één keer omzetten. Door elk zonnepaneel afzonderlijk te beheren, kan de micro-omvormer de efficiëntie en prestaties optimaliseren. Met andere woorden, het zorgt ervoor dat elk zonnepaneel op zijn best presteert en zoveel mogelijk energie produceert, zelfs als één paneel bijvoorbeeld in de schaduw ligt.


Bovendien maakt de technologie van Enphase het mogelijk om de prestaties van de zonnepanelen op afstand te volgen via speciale software, wat bijdraagt aan het gebruiksgemak en de mogelijkheid om de energieproductie te optimaliseren.


De uitdagingen & vooruitzichten voor Enphase Energy

Het product van Enphase is zonder meer erg goed, maar de beurskoers is toch fors gedaald. Dit heeft voornamelijk te maken met een aantal belangrijke uitdagingen voor het bedrijf. Een aantal van deze uitdagingen zijn de hoge inflatie (daling van de inkomens), de hogere rentes en de toenemende dreiging van concurrenten.


Hogere rentetarieven hebben de vraag, vooral in de Verenigde Staten, verminderd, aangezien zonnesystemen doorgaans duur zijn en vaak worden gefinancierd met leningen of leases. Dit heeft de kosten verhoogd en de terugverdientijd verlengd, waardoor zonne-energie op korte termijn minder aantrekkelijk wordt. Enphase's lagere geprijsde concurrenten zouden in deze markt hun prijzen verder kunnen verlagen in een wanhopige poging om toch marktaandeel te winnen.


Ondanks uitdagingen in de Amerikaanse markt ziet het bedrijf nog steeds een potentieel voor groei, vooral in de Europese en Australische markten waar het bedrijf de afgelopen jaren een explosieve groei heeft gezien. In Europa heeft Enphase een verdrievoudiging van de omzet gerealiseerd, terwijl in Australië de omzet meer dan verdubbeld is.


Lees ook: Enphase Energy: Wat vertellen de Q2 resultaten?

Enphase heeft ook zijn productaanbod uitgebreid. Naast inverters verkoopt het bedrijf sinds 2020 ook eigen batterijsystemen, en na de overname van ClipperCreek in 2021, elektrische voertuigladers voor thuisgebruik. Enphase heeft ook softwarebedrijven verworven die helpen bij het beheren van hun systemen en het vinden van kwalitatieve leads voor installateurs.


De beurswaarde van Enphase Energy is echter drastisch gedaald, waardoor het nu tegen een relatief redelijke waardering wordt verhandeld. Momenteel betalen beleggers ongeveer 30 keer de jaarwinst en 23 keer de voorspelde winst voor het volgende jaar.


Dit is dan ook de reden dat de vooruitzichten voor Enphase positief blijven volgens veel beleggers. Analist Tom Curran is ook optimistisch over de toekomst van Enphase en de gehele industrie in 2024, gezien de verwachting dat de rentetarieven uiteindelijk zullen dalen en economische druk zoals hoge inflatie weer zal afnemen. Hij gelooft dat Enphase sterk gepositioneerd is om te profiteren van het herstel van de industrie, dankzij voortdurende share buybacks, de robuuste groei in de Europa en een duidelijke opkomende herstel in de Amerika tegen midden tot eind 2024.


Curran heeft het bedrijf dan ook als een van zijn beste 'buys' gemarkeerd en voorspelt een groei van maar liefst 50%. Deze voorspelling volgt net na die van analist James West bij Evercore. Hij gelooft dat Enphase Energy met ruim 85% kan stijgen naar $220 per aandeel. Hij had ongeveer dezelfde redenen als Curran en gelooft in het lange termijn verhaal van Enphase.


Lees ook: Kan Enphase Energy met 80% stijgen? Volgens deze analist wel

Conclusie: Is Enphase Energy een koopje?

Enphase Energy heeft de afgelopen tijd veel aandacht getrokken van beleggers. Dit heeft vooral te maken met de keiharde daling van het aandeel dit jaar. De producten van het bedrijf zijn echter nog steeds enorm interessant. De unieke technologie van het bedrijf optimaliseert de prestaties van elk zonnepaneel afzonderlijk, wat resulteert in meer energieproductie en gebruiksgemak voor de consument door middel van speciale software. Toch heeft bedrijf te maken met een aantal uitdagingen zoals hoge inflatie, hogere rentes en toenemende concurrentie, vooral in de Verenigde Staten.


Ondanks deze uitdagingen, heeft Enphase een indrukwekkende groei getoond, met name in de Europese en Australische markten. Het bedrijf wordt momenteel verhandeld tegen wat velen zien als een redelijke waardering, en zowel analisten als beleggers blijven optimistisch over het groeipotentieel van het bedrijf. Er wordt verwacht dat Enphase, dankzij de kans op economisch herstel binnenkort, goed in staat zal zijn om te profiteren van een opleving in de sector.


Aandelen Enphase Energy kopen via DEGIRO

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op www.debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page