top of page

Deze biotech aandelen hebben enorm veel potentie

In het kort:

  • Biotech is een sector met veelbelovende mogelijkheden, waar wetenschappers doorlopend werken aan revolutionaire medicijnen. Investeren in deze sector is echter ook erg risicovol.

  • Het eerste bedrijf richt zich op genbewerking om ziektes te genezen die we eerder als ongeneeslijk beschouwden.

  • Het tweede bedrijf heeft al een succesvol medicijn tegen kanker op de markt gebracht en blijft nieuwe medicijnen ontwikkelen.


Biotech is een interessante sector waar wetenschappers continu werken aan nieuwe medicijnen en technologieën. Het investeren in biotech-bedrijven kan veel geld opleveren als zo'n bedrijf een belangrijke doorbraak bereikt, omdat deze ontdekkingen vaak heel waardevol zijn. Het kan echter ook de andere kant op gaan. Investeringen in biotech-bedrijven zijn vaak heel erg risicovol. Er zijn namelijk enorm veel regels en het onderzoek en ontwikkelingstraject is lang en ingewikkeld. Bovendien is er nooit een garantie op succes. De meeste projecten falen zelfs en dat kost ongelofelijk veel geld.


Dit betekent dat het voor beleggers echt belangrijk is om alert te zijn en zelf goed onderzoek te doen voordat je besluit je geld in zo’n bedrijf te stoppen. In dit artikel willen je wat inspiratie voor verder onderzoek geven en behandelen we twee op het eerste oog interessante biotech-bedrijven. We geven informatie over deze bedrijven, maar het is belangrijk dat je zelf ook goed nadenkt en onderzoek doet voordat je besluit te investeren.



Aandeel 1: Crispr Therapeutics

We starten natuurlijk met een van de meest bekende biotech-bedrijven: Crispr Therapeutics. Crispr is een bedrijf dat zich richt op een veelbelovende technologie genaamd genbewerking, waarbij wetenschappers in staat zijn om beschadigde of defecte genen die ziekten veroorzaken te repareren. Dit doen zij door de DNA-sequenties direct te veranderen, waardoor genetische afwijkingen kunnen worden gecorrigeerd.

Crispr staat voor Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats. Het bedrijf gebruikt dit systeem om met grote precisie genetische codes te 'lezen' en 'schrijven'. Ze kunnen specifieke stukjes DNA opsporen en deze vervolgens aanpassen, verwijderen of vervangen. Het is te vergelijken met een puzzel. Stel je voor dat elke gen een puzzelstukje is. Als een stukje niet goed past of beschadigd is, zal de hele puzzel niet kloppen. Wat Crispr doet, is het vinden van het verkeerde (beschadigde) puzzelstukje en dit vervangen door een passend stukje, zodat de hele puzzel weer compleet en correct is.


De mogelijkheid om op deze manier genen te bewerken heeft het potentieel om de manier waarop we ziekten behandelen te revolutioneren. Ziekten die voortkomen uit genetische afwijkingen, zoals bepaalde vormen van kanker, erfelijke aandoeningen en bloedziekten, kunnen in theorie worden genezen door de foutieve genen te repareren. Ziektes, die voorheen als ongeneeslijk werden beschouwd, kunnen hierdoor wellicht worden genezen.


Het bedrijf bevindt zich momenteel in een spannende fase, met de mogelijke lancering van zijn eerste product in het vooruitzicht. Crispr, in samenwerking met Vertex Pharmaceuticals, verwacht binnenkort goedkeuring te krijgen voor exa-cel, een potentieel nieuw medicijn voor sikkelcelziekte, en later ook voor een behandeling tegen bèta-thalassemie. Deze ziekten zijn bloedaandoeningen waarvoor momenteel vrijwel geen behandelingen voor zijn. Exa-cel is ontworpen als een eenmalige genezende behandeling en kan daardoor erg in trek zijn bij artsen en patiënten. Er wordt verwacht dat het product zeer succesvol zal zijn.

Verwachte omzet van Exa-cel. Bron: Global X Analysis

Dit is om twee redenen goed nieuws voor Crispr. Ten eerste zal een gecommercialiseerd product inkomsten genereren en de mogelijkheid bieden voor groei. Ten tweede kan goedkeuring door de regelgevende instanties worden gezien als een blijk van vertrouwen in de technologie van Crispr, die in hun gehele onderzoekspipeline wordt gebruikt. Het hele bedrijf valt of staat namelijk op basis van de technologie die ze gebruiken.


Naast exa-cel heeft Crispr ook een ander product in de laatste fase van ontwikkeling: CTX-110, een kandidaat-medicijn op het gebied van immuno-oncologie. Dit product bevindt zich in een fase 2 klinische proef, wat de laatste stap kan zijn voor het indienen van een aanvraag voor markttoelating. Als alles volgens plan verloopt, zou Crispr in de komende jaren meerdere producten op de markt kunnen brengen, wat misschien wel kan zorgen voor een veelbelovende toekomst voor het bedrijf en voor patiënten die kunnen profiteren van deze behandelingen.


Aandelen Crispr Therapeutics kopen via DEGIRO

Aandeel 2: Exelixis

Exelixis is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, met name op het gebied van oncologie, oftewel de wetenschap die zich bezighoudt met kanker. Een van de meest succesvolle medicijnen die Exelixis heeft ontwikkeld, is Cabometyx. Dit medicijn wordt gebruikt om bepaalde soorten kanker te behandelen en heeft sinds zijn introductie in 2016 al veel levens geholpen.


Exelixis richt zich op de ontwikkeling en commercialisering van nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van kanker. Met Cabometyx hebben zij een medicijn ontwikkeld dat in verschillende vormen van kanker kan worden toegepast, waardoor het bedrijf een belangrijke speler is geworden in de strijd tegen deze ziekte. Het medicijn is niet alleen voor patiënten van groot belang, maar heeft ook bijgedragen aan de financiële stabiliteit en groei van het bedrijf.

Bron: Medpage Today

Recentelijk heeft Exelixis een belangrijke juridische overwinning behaald door een patentgeschil met Teva Pharmaceuticals te schikken. Dit betekent dat andere farmaceutische bedrijven niet in staat zullen zijn om generieke, en dus goedkopere, versies van Cabometyx op de markt te brengen tot het jaar 2031. Dit is van groot belang voor Exelixis, aangezien het hen in staat stelt om hun marktaandeel en winstgevendheid te behouden. Op moraal vlak zijn hier wel wat vraagtekens bij te zetten.


Een belangrijk verschil met Crispr is dat Exelixis al omzet maakt en daadwerkelijk producten verkoopt. De omzet van Exelixis is indrukwekkend gegroeid, met een omzet van $469.8 miljoen in het tweede kwartaal. Maar Exelixis is niet alleen afhankelijk van Cabometyx. Het bedrijf is actief op zoek naar nieuwe mogelijkheden en ontwikkelt regelmatig nieuwe medicijnen. Zanzalintinib is zo'n medicijn, momenteel in fase 3 studies voor de behandeling van metastatische colorectale kanker en geavanceerde nierkanker.


Exelixis investeert daarnaast veel in onderzoek en innovatie. Ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om kanker effectief en efficiënt te behandelen en werken continu aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Dit is essentieel om voorop te blijven lopen in de medische wetenschap en om steeds betere behandelingen te kunnen bieden aan patiënten.


Exelixis is een zeer belangrijk bedrijf, met een focus op het ontwikkelen van behandelingen voor kanker. Door middel van innovatief onderzoek, de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zoals Cabometyx, en samenwerkingen met andere organisaties, werkt Exelixis onvermoeibaar om de levens van kankerpatiënten te verbeteren en om nieuwe hoop te bieden in de strijd tegen deze ziekte. En hoewel de wetenschap achter hun werk complex kan zijn, is de missie van Exelixis eenvoudig: het vinden van nieuwe en betere manieren om kanker te bestrijden.

Aandelen Exelixis kopen via DEGIRO

Conclusie: Twee interessante biotech-aandelen

De sector van biotech is een fascinerende industrie waarin bedrijven zoals Crispr Therapeutics en Exelixis echt revolutionaire doorbraken en innovaties realiseren. Deze bedrijven werken onophoudelijk aan de ontwikkeling van medicijnen en technologieën, die het potentieel hebben om levens te veranderen en ziektes te behandelen die ooit als ongeneeslijk werden beschouwd.


Investeringen in biotech kan zonder twijfel lucratief zijn, vooral als bedrijven aanzienlijke doorbraken bereiken en nieuwe, effectieve producten op de markt brengen. Het succes van medicijnen zoals Cabometyx en de veelbelovende technologieën zoals die van Crispr zijn voorbeelden van hoe investeringen in deze sector misschien wel kunnen renderen.


Het is echter cruciaal voor investeerders om zich te realiseren dat beleggen in biotech ook gepaard gaat met aanzienlijke risico's. De ontwikkeling van nieuwe medicijnen is een lang, complex en duur proces, onderworpen aan strenge regelgeving en vaak met een onzekere uitkomst. Veel projecten falen tijdens de verschillende fases van ontwikkeling en dit kan aanzienlijke financiële verliezen met zich meebrengen.



Het is daarom van groot belang om altijd gedegen onderzoek te doen alvorens te investeren in biotech-bedrijven. Het is belangrijk om zowel de wetenschappelijke als de financiële aspecten van een bedrijf grondig te analyseren en om de risico's volledig te begrijpen. Enkel dan is het mogelijk om weloverwogen beslissingen te nemen en het risico op verlies te minimaliseren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page