top of page

Kan Enphase Energy met 80% stijgen? Volgens deze analist wel

  • In het kort: Zonne-energie blijft groeien in de VS, met verwachtingen dat het dit jaar meer dan de helft van alle nieuwe elektriciteitscapaciteit zal voorzien.

  • Ondanks een daling van 55% in hun aandeel dit jaar, behoudt Enphase tot nu toe een sterke positie in de zonne-energie-industrie.

  • CEO van Enphase, Badri Kothandaraman, ziet grote kansen in Europa vanwege een verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen en benadrukt dat de Europese markt potentieel tweemaal zo groot is als de Amerikaanse markt.


Als we naar buiten kijken, is het steeds vaker te zien: glinsterende zonnepanelen op bijna alle daken. Vooral in de Verenigde Staten nemen deze groene energiebronnen in rap tempo toe. De belangrijkste redenen? Aantrekkelijke belastingvoordelen en vastberaden klimaatambities die zowel overheden als individuen hebben omarmd. Sterker nog, dit jaar wordt verwacht dat zonne-energie voor het eerst meer dan de helft van alle nieuwe elektriciteitscapaciteit zal voorzien. Een mijlpaal die laat zien hoe snel deze technologie wordt geadopteerd.


Opmerkelijk is echter dat, ondanks deze groei, de aandelenmarkt niet meer hetzelfde enthousiasme toont voor bedrijven in de zonne-energiesector. De financiële grafieken en trendlijnen van vele bedrijven in deze branche lijken niet te stralen als hun producten in de volle zon. Neem bijvoorbeeld Enphase Energy. Aan het begin van het jaar waren ze nog volop in de schijnwerpers, voortbouwend op een indrukwekkende winstreeks van zes jaar. Er waren zelfs twee jaren waarin hun aandeel meer dan vijf keer in waarde steeg. Toch heeft het tij zich nu gekeerd, met een daling van maar liefst 55% van hun aandeel.De legendarische belegger Warren Buffett zei ooit: "Beleggers zijn vaak bang voor korte termijn uitdagingen, maar vergeten om het grotere plaatje te zien". En dat grotere plaatje laat zien dat Enphase nog steeds een zeer belangrijk is in de zonne-energie industrie. Zo hebben ze bijvoorbeeld een erg stevige positie in de markt: niet alleen in Amerika, maar ook in andere delen van de wereld.


Hun focus ligt vooral op de particuliere woningmarkt. Dit is een markt die, ondanks alle groei, te maken krijgt met nieuwe uitdagingen. Een stijging van de rentetarieven en strengere regelgeving rondom zonnepanelen in de staat Californië hebben ervoor gezorgd dat potentiële klanten zich twee keer bedenken voordat ze een zonnepaneel aanschaffen. Dit heeft geleid tot veel onzekerheid in de sector.


Toch, als we de wijze woorden van Buffett ter harte nemen en naar het grotere plaatje kijken, is het duidelijk dat de toekomst misschien wel zonnig kan blijven. De vraag is nu: hoe kunnen bedrijven als Enphase zich aanpassen aan de veranderende tijden en goed blijven presteren?


De recente financiële cijfers rondom Enphase hebben menig belegger en analist bezorgd gemaakt. Na het rapporteren van een lagere guidance voor het derde kwartaal, zag het bedrijf zijn aandelen snel dalen. Het wordt momenteel verhandeld op een waardering van slechts 21 keer de verwachte winst voor het komende jaar, het dieptepunt sinds de uitbraak van de pandemie. Deze cijfers lijken des te schokkender als we bedenken dat het aandeel van Enphase doorgaans op een waardering van ruim twee keer zoveel wordt verhandeld.Is deze daling echter wel gerechtvaardigd? Volgens James West, een analist bij Evercore, zou het antwoord wel eens 'nee' kunnen zijn. Hij gelooft stellig in een potentiële opleving voor Enphase en verwacht dat het aandeel zal herstellen naar een waarde van $220. Dit zou een enorme stijging betekenen van meer dan 80% ten opzichte van de huidige waarde van $120. "Ik voorzie een krachtige rebound voor het aandeel," voorspelt West.


Het verhaal van Enphase is er een van consistentie en innovatie. Opgericht in 2006, een periode waarin de zonne-energieproductie van Amerika onder druk stond door zware Chinese investeringen, wist Enphase zich goed staande te houden. In plaats van zich te richten op de productie van zonnepanelen, koos het bedrijf een andere strategische richting. Ze specialiseerden zich in het produceren van inverters, geavanceerde apparaten die de directe stroom van zonnepanelen omzetten naar de wisselstroom die in onze huizen wordt gebruikt.


Onder leiding van CEO Badri Kothandaraman heeft Enphase een duidelijke visie voor de toekomst. Hij ziet een enorme groeimogelijkheid buiten de Amerikaanse grenzen, met een specifieke focus op Europa. De recente geopolitieke spanningen in Oekraïne hebben het continent gedwongen om sneller over te schakelen naar hernieuwbare energiebronnen, wat resulteerde in een toename van zonnepaneelinstallaties.


Kothandaraman merkt op: “Europa, nu met hernieuwde focus op energieveiligheid en milieuambities, vertegenwoordigt een markt die tweemaal zo groot is als de Amerikaanse.” Deze groeiende Europese markt, samen met de algemene wereldwijde acceptatie van zonne-energie, positioneert Enphase voor een potentiële boost in omzet en winst in de nabije toekomst.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..