top of page

Enphase Energy: Wat vertellen de Q2 resultaten?

In het kort:

  • Enphase Energy overtrof de winst per aandeel (EPS) consensus voor Q2 2023, maar miste de omzetverwachtingen voor de eerste keer sinds Q3 2018, wat resulteerde in een aandelendaling van bijna 20%.

  • Het bedrijf verwacht negatieve groei in Q3 2023 vanwege een uitdagende marktomgeving in de VS en een traditioneel zwakkere zomerperiode in Europa.

  • Ondanks de verwachte negatieve groei, ziet Enphase significante groeimogelijkheden op de internationale markten, met name in Europa en Australië, waar de vraag naar hun producten onverminderd hoog blijft.

In een wereld die steeds meer verlangt naar groene energieoplossingen, hebben bedrijven zoals Enphase Energy een belangrijke rol te spelen. Maar de recente financiële resultaten van Enphase voor het tweede kwartaal van 2023 tonen aan dat zelfs de grote spelers in deze sector niet immuun zijn voor economische onzekerheden.


Enphase rapporteerde gisteren zijn Q2 resultaten. Hoewel het bedrijf de consensus voor de winst per aandeel (EPS) overtrof met een indrukwekkende 13,6% of $0,20, bleven de omzetten voor de eerste keer sinds Q3 2018 achter bij de verwachtingen. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door uitdagende marktomstandigheden in de VS als gevolg van hogere rentetarieven. Zoals Warren Buffett eens zei: "Pas als het tij weggaat, zie je wie er naakt zwemt", wat in dit geval betekent dat zelfs sterke bedrijven zoals Enphase de effecten van een veranderende economische omgeving niet kunnen vermijden.In Q2 rapporteerde Enphase een sterke omzetgroei van 34% op jaarbasis, wat aangeeft dat de vraag naar zijn producten sterk blijft, ondanks de verslechterende economie. Echter, de $711,1 miljoen omzet was ongeveer $15 miljoen onder de consensus en is een aanzienlijke vertraging van de 64,5% groei gerapporteerd in Q1.


Op productniveau verscheepte Enphase 5,2 miljoen micro-omvormers in Q2, een stijging ten opzichte van de 5 miljoen in Q1. Aan de andere kant daalde de batterijverzending naar 82,3 megawattuur, een daling van 102,4 in Q1.


Groei werd vooral aangedreven door internationale omzet, die in Q2 een recordniveau bereikte vanwege de massale groei in Europa en Australië. De internationale vraag naar Enphase's producten blijft ongelooflijk hoog. Zoals de wereldbekende belegger Peter Lynch vaak heeft benadrukt: "Beter dan een internationale groeimarkt is er niet."


In de VS daalde de omzet echter met 12% ten opzichte van het voorgaande kwartaal en nam deze slechts met 1% toe op jaarbasis. Volgens het management van Enphase ondervindt de Amerikaanse markt een algemene vertraging door de hoge rentevoeten.


Ondanks de huidige uitdagingen blijft Enphase profiteren van zijn sterke financiële gezondheid. Het bedrijf sloot Q2 af met in totaal $1,8 miljard aan contanten, cash equivalents en verhandelbare effecten, een lichte stijging ten opzichte van $1,78 miljard aan het einde van Q1. Het bedrijf heeft vrijwel geen schulden en is in een uitstekende financiële gezondheid, waardoor het kan investeren in technologische vooruitgang en capaciteitsuitbreiding, en tegelijkertijd contant geld aan zijn aandeelhouders kan teruggeven.Ook in termen van winstgevendheid hebben investeerders weinig te klagen. Enphase is al jaren winstgevend en haar winstprofiel blijft elk kwartaal verbeteren naarmate haar prijskracht en omvang toenemen. Q2 was niet anders aangezien de brutowinstmarge verder verbeterde naar 46,2%, een stijging van 400 basispunten ten opzichte van het kwartaal van vorig jaar en een stijging van 50 basispunten s