top of page

Ik zou rijker zijn als ik deze fouten niet had gemaakt

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023


Meer geld stoppen in verliezers


Buy the Dip they said... it will go up.... they said...

Bijkopen wanneer een aandeel dipt... alhoewel dit een immens sterke strategie is wanneer je profiteert van een dip bij een top bedrijf, kan het ook een enorme klap op je rendement betekenen als je het verkeerde aandeel koopt tijdens een daling. Peter Lynch is een top belegger en heeft vaak gezegd: Buy winners and let them run.


Aan deze wijsheid heb je echter niets als je een loser hebt gekocht en blijft bijkopen. Het was 2013 toen ik voor het eerst aandelen heb gekocht in IBM. Een bedrijf waarvan je zou kunnen zeggen dat ze aan de langste "turn-around" bezig lijken te zijn in de geschiedenis van de beurs. IBM is een bedrijf dat laat zien hoe belangrijk het is om te blijven innoveren en met de tijd mee te gaan. Eerst hebben ze de slag om de PC OS gemist en zijn Microsoft & Apple ermee vandoor gegaan en daarna de slag om de cloud gemist waardoor ze al 4 jaar op rijd geen omzet stijging hebben gezien. Financials zagen er goed uit en ook de plannen.. mijn thesis was dat IBM binnen 2 jaar een "cloud first" organisatie zou worden en concurreren met Amazon & Microsoft.


Ze gingen goed van start tot dat het snel duidelijk werd dat dit een te grote stap voor IBM zou zijn. Inmiddels is het aandeel nog steeds niet op het niveau van 2013 en, heb ik, door regelmatig bij te kopen enkel kunnen genieten van een kleine dividend rendement. Een foutje waar ik duizenden euro's aan ben kwijt geraakt en mijn geld in al die tijd ergens anders had kunnen renderen.Te snel verkopen


Buy winners and let them run, zei Peter Lynch. Noem een snelgroeiende aandeel die bizarre rendementen heeft gepresteerd in het afgelopen 10 jaar en ik heb het waarschijnlijk te vroeg verkocht. Tesla is een recente voorbeeld maar in het verleden heb ik Amazon verkocht met 250% winst omdat ik kritisch werd over de waardering van het bedrijf. Met Netflix had ik genoegen genomen met 190% winst. Als ik dit soort bedrijven niet te vroeg had verkocht dan had ik waarschijnlijk al een portefeuille die 2 á 3 keer meer waard zou zijn.


Peter Lynch zegt ook altijd: Je hoeft maar 60% gelijk te hebben. Daarmee bedoelt hij dat een handvol goede bedrijven al voldoende zijn om al je verliezen goed te maken & een monster rendement te kunnen boeken.


Het lastige aan te vroeg verkopen is vooral dat een top bedrijf met een top management en goede toekomst perspectief op een gegeven erg duur kan lijken als je het vergelijkt met alle prestaties die ze al hebben neer gezet. Een fenomeen die binnen de psychologie als "Anchoring" wordt beschouwd. Dit is waarom het lastig is om fantastische bedrijven zoals Apple, Amazon of Netflix weer te kopen. Ondanks goede resultaten en andere zaken, speelt "Anchoring" een belangrijke rol waardoor de gemiddelde belegger snel afhaakt "omdat ze al zo hard gestegen zijn" en sommige aandeelhouders verkopen het aandeel omdat het een te hoge waardering heeft bereikt.Meer investeren toen ik jong was


Gelukkig heb ik meerdere winnaars uitgekozen over de loop van tijd heen. Er zijn ook bedrijven die ik niet vroeg heb verkocht. Bedrijven zoals Nvidia, Shopify, AMD & Microsoft zijn allemaal voorbeelden van bedrijven die ik nog steeds bezit (behalve AMD).


Een van de fouten die ik maakte is dat ik pas ben begonnen met beleggen toen ik 20 was. Dit betekent voor mij 4 jaar aan gemiste tijd om te genieten van samengestelde rente. Je mag pas beleggen als je 18 bent in Nederland maar mijn eerste twee jaar klungelen reken ik niet echt mee. In mijn eerste twee jaar heb ik vooral veel verliezen gemaakt door roekeloos te beleggen via opties en hefboompjes.

Niet voor niets zeggen alle grote beleggers dat je leeftijd en daarmee je horizon je belangrijkste bezitting is. Hieronder zie je een voorbeeld van 3 mensen die op verschillende leeftijden een bedrag van €1000 laten renderen tegen 7% rendement per jaar.Let op: Dit is geen financieel advies en mag dus ook niet zo worden beschouwd. Wat ik deel is vooral mijn eigen ervaringen en beleggingen. Dit is zowel voor vermakende als educatieve doeleinden! Mocht je spelfoutjes of typefouten ontdekken, stuur ze even op via info@debelegger.nl - Dit is geschreven via Iphone dus kan foutjes bevatten!


Trouwens.. Als je geïnteresseerd bent in alle aandelen in mijn portefeuille dan heb ik hier recent een video over gemaakt van 1,5 uur waar ik alles in detail uitleg inclusief welke ik van plan ben om bij te kopen of te verkopen. Dit is gratis voor leden maar als je geen lid bent kun je het ook hier apart aanvragen!

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..