top of page

Beleggen zoals Peter Lynch

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023


Wanneer je vraagt wie de beste belegger aller tijden is, zullen veel mensen antwoorden met Warren Buffett of Ray Dalio. Beide zijn fantastische beleggers, die veel waarde gecreëerd hebben voor hun cliënten. Een belegger die echter bijna nooit voorbij komt is Peter Lynch. Toch is Peter Lynch, voor mij in ieder geval, een van de beste beleggers ooit. Peter Lynch was van 1977 tot 1990 actief als fondsmanager voor het Magellan Fund. In deze dertienjarige periode behaalde Lynch een gemiddeld jaarlijks rendement van maar liefst 29%. In andere woorden: wanneer je in 1977 $100 investeerde in het fonds van Lynch, dan eindigde je met ruim $2800 dertien jaar later. In dit artikel komen de beleggingsprincipes van Lynch voorbij en nemen we een kijkje in de strategie van deze wereldbelegger.


Peter Lynch’s Guiding Principles


Small companies have big moves, big companies have small moves: Lynch heeft een voorkeur voor kleine bedrijven, het liefst bedrijven met een marktkapitalisatie van maximaal tien miljard. Kleine bedrijven worden vaak niet gevolgd door analisten en andere financiële instellingen. Dit zorgt ervoor dat er makkelijker koopjes te vinden zijn. Volgens Lynch kan een bedrijf alleen in zijn waarde stijgen via de volgende manieren: het bedrijf breidt uit, de prestaties van het bedrijf verbeteren (hogere marges) of de markt onderwaardeerd het aandeel/de kwaliteit ervan wordt niet gewaardeerd. Goede, kleine ondernemingen voldoen vaak aan minimaal twee van deze criteria. Ze hebben veel groeipotentieel, en klanten houden van hen door de personalisatie, zodat ze jarenlang kunnen blijven groeien. Ze worden ook niet gevolgd door analisten, dus de kans op onderwaardering is groot.


Invest in the company with the fewest colors in the annual report: ook heeft Peter Lynch een voorliefde voor goede bedrijven in saaie sectoren en bedrijven die negatief in het nieuws komen. Volgens Lynch is beleggen in populaire industrieën amper rendabel, omdat het veel aandacht en daarmee concurrenten aantrekt. Deze concurrenten zullen de prijzen zo omlaag drukken, dat er weinig winst geboekt kan worden. Daarom focust Lynch zich op duffe industrieën, zoals fabrikanten en verzekeringen. Wanneer de tijden moeilijk worden, zullen de meeste van hun concurrenten het loodje leggen, waardoor ze een enorm marktaandeel overhouden in een industrie waar niemand mee wilt concurreren. Uiteindelijk zullen deze bedrijven winst maken, omdat hun kosten laag zijn door gebrek aan concurrenten. Een ander voordeel, en dit geldt ook bij bedrijven die negatief in het nieuws komen, is dat Lynch deze bedrijven goedkoop kan aanschaffen. Extra tip: Lynch zocht specifiek naar snelgroeiende bedrijven in deze saaie sectoren.


A fairly priced company will equal its growth rate: Hoewel Lynch weinig ratio’s gebruikt, hecht hij veel waarde aan de PEG ratio (price/earnings to growth). Een hele mond vol, maar simpel in haar eenvoud! Feitelijk betekent dit dat een bedrijf een hogere winstgroei moet realiseren dan haar P/E. De winst stijgt dus meer in vergelijking hoeveel keer je de winst betaalt. Volgens Lynch moet de verwachte groei en PE ratio gelijk zijn (PEG = 1). Dat zou wijzen op een eerlijke waardering. Wanneer de PEG ratio boven de 1 uitkomt, betekent dat een overwaardering. Een PEG ratio van minder dan 1 wordt beschouwd als ondergewaardeerd.


The biggest losses in stocks come from companies with poor balance sheets: voor Lynch is de balance sheet van enorme betekenis. Bedrijven met een slechte balance sheet schrapt Lynch meteen van zijn lijst. Goede balance sheets zullen in gunstige gevallen meer liquide middelen dan schulden hebben. Ook de ontwikkeling van de balans is belangrijk: wanneer de liquide middelen over tijd afnemen, terwijl de schulden toenemen, is er sprake van een verslechterende balans. Bedrijven zonder lange termijn schulden zijn zeldzaam en kunnen volgens Lynch bijna niet failliet gaan. Een normale bedrijfsbalans moet ongeveer 75% eigen vermogen en 25% schulden bevatten. Hierbij speelt ook het aantal uitstaande aandelen een rol. Lynch is een voorstander van bedrijven die aandelen inkopen, mits dit onder de juiste voorwaarden gebeurt.


Avoid the hottest stock in the hottest industry


“If I could avoid a single stock, it would be the hottest stock in the hottest industry, the one that gets the most favorable publicity, the one that every investor hears about in the carpool or on the commuter train and succumbing to the social pressure, often buys.”

Hot stocks lijken veel op groeiaandelen. Explosieve groei in het beginstadium, veel hype en publiciteit en een goed bedrijfsplan wat de wereld moet gaan veranderen. Vaak blijkt echter dat de bedrijven die volgens de massa de wereld gaan veranderen, dit niet doen. En dat is een understatement. Zoals al eerder gezegd trekt populariteit concurrenten aan. Deze zullen met een gekopieerde versie van het product komen en het winst- en groeipotentieel onderuit halen. Daarnaast betaal je voor populaire bedrijven de hoofdprijs, wat het toekomstige rendement meteen flink drukt. Dit is dan ook de reden dat Lynch voor saaie, onbekende bedrijven kiest.


Advies van Lynch voor beleggers


Lynch stelt dat particuliere beleggers een voordeel hebben ten opzichte van professionele beleggers. Hierdoor gelooft hij dat iedereen een succesvolle belegger kan zijn. Het enige wat je moet doen is rationeel denken in plaats van op emotie en goed je huiswerk doen. Probeer verder zoveel mogelijk bedrijven te onderzoeken: degene die de meeste oesters opent, zal de grootste kans hebben om parels te vinden.

1 opmerking

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page