top of page

Google wordt opzij gezet door Microsoft

Microsoft's Bing, aangedreven door de ChatGPT, bereikt sinds de aankondiging eerder deze maand alle krantenkoppen. En nu wordt de software rechtstreeks in Windows 11 verwerkt om Google verder onder druk te zetten.

Als onderdeel van de nieuwste Windows 11-update zal de Bing-app beschikbaar zijn in de taakbalk van je pc en toegankelijk zijn via een zoekvak, zodat je op elk moment vragen aan de bot kunt stellen zonder de Edge-webbrowser te hoeven openen en dus zonder Google te gebruiken.

"Je kunt eenvoudigweg in de taakbalk typen, informatie opvragen en nuttige informatie krijgen," aldus Yusuf Mehdi VP Microsoft.


"Ik denk dat dit de eerste stap is om deze tool nog relevanter te maken voor wat je ook op de pc doet."

Bing wordt geprezen omdat het gebruikers die zich aanmelden voor de preview een innovatieve manier biedt om te zoeken op internet door te chatten met een A.I.-aangedreven bot. Maar het is ook bekritiseerd omdat het in sommige gevallen onjuiste antwoorden geeft, waaronder tijdens mijn eigen testen toen het me de verkeerde omzetgegevens gaf voor verschillende bedrijven. In andere gevallen hebben gebruikers de bot beschuldigd van het presenteren van vreemde reacties op lange reeksen vragen.


Microsoft beperkt nu het aantal vragen dat een gebruiker in één keer aan de bot kan stellen en hoeveel threads ze elke dag kunnen starten om mogelijke problemen te verminderen. Mehdi zegt echter dat Microsoft erkent dat gebruikers Bing graag willen gebruiken als vorm van entertainment door lange reeksen vragen te stellen en werkt daarom aan het terugbrengen van de functie.

"Nu willen mensen die langere creatieve chats omdat ze entertainment willen. En dus kijken we hoe we dat langzaam weer kunnen inschakelen, terwijl we werken aan de problemen om ervoor te zorgen dat het goed werkt voor iedereen", legde hij uit.

Bing is niet de enige speler in de markt. Google werkt aan zijn eigen generatieve A.I.-chatbot Bard en China's Tencent werkt aan een vergelijkbaar aanbod. Maar Microsoft erkent duidelijk de voordelen van het als eerste op de markt brengen van de software en werkt eraan om ervoor te zorgen dat het zo snel mogelijk op al zijn platforms wordt uitgebracht.

Vorige week lanceerde het bedrijf zijn Bing mobiele app samen met een nieuwe versie van zijn Edge-browser met de chatbot. Microsoft heeft Bing ook naar zijn Skype app gebracht.

Naast het brengen van Bing naar Windows 11, biedt Microsoft een hele reeks aanvullende upgrades voor zijn besturingssysteem. Een van de interessantere verbeteringen is de mogelijkheid om gesprekken en berichten te ontvangen en te verzenden en meldingen te krijgen voor je apps vanaf je iPhone op je pc. Microsoft biedt de functie al aan voor Android-apparaten, maar dit is de eerste keer dat dit ook voor iPhone-gebruikers gebeurt.

De optie, genaamd Phone Link, wordt eerst slechts uitgerold naar een klein aantal testers, maar zou het gebruik van je Windows-pc en iPhone tegelijkertijd veel gemakkelijker moeten maken. Helaas kun je volgens Microsoft niet reageren op groepsteksten of media verzenden via Phone Link. Maar het is een begin.


Hieronder een voorbeeld van iemand op reddit.


Microsoft voegt ook een nieuwe energiebesparende functie toe aan Windows 11 die naar eigen zeggen zal helpen om je ecologische voetafdruk te verminderen. Wanneer ingeschakeld, past je pc automatisch de helderheid van het scherm en de energiemodus aan om de meest energie-efficiënte instellingen te gebruiken. Andere opties zijn onder meer het uitschakelen van de schermbeveiliging, het verkorten van de tijd voordat je pc in de slaapstand gaat en het stoppen van verbonden USB-apparaten wanneer het scherm van je computer wordt uitgeschakeld.

Tot slot lanceert Microsoft een nieuwe Quick Assist-app die bedoeld is om de IT-persoon in de familie de mogelijk