top of page

Het geheime wapen van Roku

Kernpunten:

  • Roku investeert flink in originele content om The Roku Channel te laten groeien en te concurreren met gevestigde streamingdiensten zoals Netflix.

  • Deze strategie helpt bij het creëren van 'stickiness' en biedt een uniek aanbod waar gebruikers steeds weer naar terugkeren.

  • The Roku Channel heeft indrukwekkende groeicijfers laten zien, met een groei van 105% vorig kwartaal en 65% in het huidige kwartaal.


Onlangs kreeg ik uit de community de vraag: "Wat vinden jullie van de aflopende gross margin? Wat zijn de oorzaken en is dit een trend welke doorzet? Je zou verwachten dat deze omhoog loopt, gezien de advertentie markt wat aantrekt.."


In dit artikel wil ik graag ingaan op één van de strategieën die Roku toepast om zich te onderscheiden in de mega concurrerende streamingmarkt. Het is inmiddels niet zo'n geheime wapen meer aangezein the Verge schreef dat The Roku Channel meer dan 100 Miljoen kijkers heeft.


De brutomarges van Roku staan vooral onder druk vanwege grote investeringen in The Roku Channel. Dit doen ze om te kunnen concurreren met gevestigde spelers zoals Netflix en andere streamingdiensten. Deze strategie helpt hen niet alleen om meer gebruikers aan te trekken, maar ook om bestaande gebruikers te behouden door een unieke en 'sticky' ervaring te bieden.In tegenstelling tot concurrenten zoals Apple en Google, die geen eigen content aanbieden, zet Roku sterk in op het uitbreiden van The Roku Channel. Dit is volledig gratis te bekijken voor de gebruiker in ruil van het bekijken van reclames. Dit heeft geresulteerd in indrukwekkende groeicijfers. Vorig kwartaal groeide het kanaal met maar liefst 105%, en deze groei zette door in het huidige kwartaal met een groei van 65%.