top of page

Gigantische AI bubbel in de maak of staan we nog maar aan het begin?

In het kort:

  • Microsoft's overname van Inflection AI en Amazon's investering in Anthropic benadrukken de heersende "FOMO" (Fear Of Missing Out) in de AI-sector.

  • De waardering van een AI-bedrijf zoals Cohere, als voorbeeld, is gestegen naar $5 miljard met een omzet van slechts $13 miljoen in 2023.

  • Ondanks waarschuwingssignalen zijn er verschillen met de dotcom-bubbel van de jaren '90, met AI-bedrijven die sterke balansen en fundamentele waarden tonen, hoewel een marktcorrectie mogelijk blijft.


Terwijl de hype rondom kunstmatige intelligentie (AI) weinig tekenen van vertraging toont, waarschuwt Richard Windsor, een veteraan technologieaandelenanalist, voor meerdere tekenen die wijzen op een mogelijke correctie. De recente waardering van generatieve AI-bedrijf Cohere op $5 miljard, ondanks een jaaromzet van slechts $13 miljoen in 2023, illustreert een extreme prijs/omzet verhouding van 384x, een symptoom van een oververhitte markt gedreven door FOMO, of een juiste inschatting van het potentieel van AI?


Waardering Cohere een teken dat we in een bubbel zitten?

Cohere, een startup in kunstmatige intelligentie die zich toelegt op het ontwikkelen van basismodellen om te concurreren met de maker van ChatGPT, OpenAI, is in vergevorderde gesprekken om $500 miljoen op te halen tegen een waardering van ongeveer $5 miljard.


Dit Toronto-gebaseerde bedrijf heeft zijn jaarlijkse omzetgroei zien stijgen naar $22 miljoen deze maand, van $13 miljoen in december, dankzij de lancering van het nieuwe model Command-R. Cohere, opgericht door voormalige Google-onderzoekers, heeft zijn groeipotentieel aan investeerders gepresenteerd door zich te richten op AI-modellen voor bedrijven.



Het bedrijf, dat momenteel een partnerschap heeft met Oracle, plant ook zijn modellen beschikbaar te maken op andere grote cloudproviders. De nieuwe waardering die Cohere nastreeft, was nog niet eerder gerapporteerd en markeert een aanzienlijke stijging van de waardering van $2,2 miljard in juni, toen het $270 miljoen ophaalde bij investeerders, waaronder Inovia Capital en Nvidia. Deze stap zou het laatste teken kunnen zijn van de honger van investeerders om AI-startups te financieren tegen hoge waarderingen, ondanks gematigde omzetcijfers, terwijl ze wedden op de toekomstige adoptie van AI-modellen.


Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van een sector waar stichtingsmodelbedrijven haasten om kapitaal te verzamelen voor de kostbare ontwikkeling van AI-modellen, die enorme hoeveelheden rekenkracht en topindustrieel talent vereisen. Cohere concurreert met OpenAI en Anthropic door zich te concentreren op zakelijke toepassingen van AI, in een omgeving waar de financieringsgekte voor verlieslijdende AI-labs vraagtekens oproept onder sommige venture capital investeerders over de levensvatbaarheid van de basismodellen in verhouding tot het benodigde kapitaal voor hun ontwikkeling.


FOMO Effect en grootkapitaal

De AI-sector trekt significant kapitaal aan, waarbij zelfs giganten als Microsoft en Amazon meedoen aan de investeringsgekte. Microsoft's deal om de CEO en 70 medewerkers van AI-startup Inflection AI over te nemen, en Amazon's massieve investering van $2,75 miljard in Anthropic, onderstrepen de heersende FOMO in de technologiemarkt. Deze bewegingen geven wellicht aan dat, ondanks de torenhoge verwachtingen, de fundamentele bedrijfswaarderingen vaak genegeerd worden.


De huidige opwinding rond AI vertoont overeenkomsten met de dotcom-bubbel van de late jaren '90, inclusief de snelle technologische veranderingen en de massale investeringen. Echter, een belangrijk verschil is dat de waarderingen van AI-bedrijven, ondanks dat ze aan de hoge kant zijn, nog steeds ondersteund worden door solide fundamenten. Dit in tegenstelling tot de late jaren '90, waar waarderingen voornamelijk door speculatie werden gedreven.



Voorzichtig optimisme en lange termijn visie

Hoewel de angst bestaat dat de AI-markt uiteindelijk een bubbel zal vormen, is het belangrijk om een gediversifieerde en weloverwogen beleggingsstrategie te hanteren. De geschiedenis leert ons als beleggers dat disruptieve technologieën uiteindelijk diepgaande veranderingen teweegbrengen, maar dat deze veranderingen vaak meer tijd vergen dan aanvankelijk verwacht.


Ik zou zeker aanraden AI te beschouwen als een langetermijnthema, waarbij het echt essentieel is om bedrijven te selecteren die niet alleen op technologie focussen, maar ook op daadwerkelijke klantbehoeften en het praktisch toepassen van AI. In de huidige wildgroei van AI bedrijven is het dan ook een kwestie van de juiste bedrijven uitzoeken die over tien jaar en daarna nog steeds relevant zullen zijn.


Terwijl de AI-sector doorgaat met het aantrekken van aanzienlijke investeringen en waarderingen die tot nadenken stemmen, is het cruciaal om een evenwichtige kijk te behouden. De parallellen met de dotcom-bubbel herinneren ons aan de potentiële risico's van overinvestering en speculatie. Echter, de sterke fundamenten van veel AI-bedrijven en de langetermijnvooruitzichten van AI-technologie suggereren dat, hoewel voorzichtigheid geboden is, AI een blijvende impact zal hebben op de samenleving en economie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page