top of page

Nieuwe Bitcoin ETF en record aankopen

In het kort:

  • Nieuwe bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETFs) bereiken een mijlpaal van meer dan 500.000 BTC aankopen in recordtempo.

  • Na een week van significante netto-uitstroom zagen de ETFs in de laatste dagen weer een netto-instroom.

  • De elfde Bitcoin ETF, uitgebracht door Hashdex, introduceert weer een nieuw product op de markt.


De Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten hebben een opmerkelijke groeifase doorgemaakt. Sinds hun lancering hebben negen nieuwe Bitcoin spot ETFs gezamenlijk meer dan 500.000 BTC gekocht, wat neerkomt op een investering van meer dan $35 miljard. Deze prestatie, bereikt in slechts 54 handelsdagen, benadrukt de toenemende interesse en betrokkenheid van institutionele beleggers in de cryptocurrency markt. Ondanks een week van forse netto-uitstroom, heeft de recente trend van afgelopen week met weer een netto-instroom ervoor gezorgd dat dit nieuwe record aangetikt kon worden.


Hashdex’s: een nieuwe speler in het veld

De recente lancering van de elfde Bitcoin ETF door Hashdex, de Hashdex Bitcoin ETF (DEFI), heeft de aandacht getrokken vanwege de unieke strategie van het fonds. In tegenstelling tot traditionele spot Bitcoin ETFs, investeert Hashdex niet alleen in spot bitcoin maar behoudt ook een klein deel in futurescontracten.


Deze hybride aanpak biedt beleggers een andere blootstelling aan Bitcoin dan de concurrentie, terwijl het uiteraard tegelijkertijd het ook mogelijk maakt om te profiteren van de prijsbewegingen op de futuresmarkt. Ondanks hogere beheerkosten dan andere spot Bitcoin ETFs, is het interessant te zien dat Hashdex voor deze benadering heeft gekozen.


Toch een spot ETF

Het DEFI fonds streeft ernaar de blootstelling aan fysieke bitcoin te maximaliseren, waarbij ten minste 95% van de activa wordt geïnvesteerd in spot bitcoin. De resterende tot 5% van de activa kan worden belegd in CME-gehandelde bitcoin futurescontracten en kasequivalenten. Deze nieuwe strategie biedt beleggers een directere blootstelling aan de prijsbewegingen van bitcoin, door te investeren in de daadwerkelijke cryptocurrency in plaats van derivaten.


Hashdex neemt de rol op zich van digitale activa adviseur, terwijl Tidal optreedt als de sponsor van het fonds. Tidal ETF Services LLC is aangesteld als de Fund's Administrator, met BitGo die fungeert als de Bitcoin Custodian. Met deze lancering is de transitie van de Hashdex Bitcoin ETF, die in 2022 werd gelanceerd als 's werelds eerste bitcoin futures ETF naar nu toch een spot bitcoin ETF, dan uiteindelijk toch afgerond.


Marcelo Sampaio, mede-oprichter en CEO van Hashdex, benadrukte het enthousiasme rondom de lancering van het vernieuwde product. "We zijn verheugd om een innovatief product te leveren dat onze missie ondersteunt om individuen en instellingen in staat te stellen toegang te krijgen tot deze revolutionaire innovatie," aldus Sampaio. Uiteraard hoopt Hashdex zo ook een graantje mee te kunnen pikken van de huidige koopdrang rond deze Bitcoin ETF's.


De ontwikkelingen rond Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten onderstrepen de snelheid en de huidige groei van de cryptocurrency markt. Terwijl nieuwe producten en spelers zoals Hashdex het veld betreden, blijft de markt evolueren. Met de toenemende interesse van institutionele beleggers en de voortdurende innovatie binnen het productaanbod, blijven Bitcoin ETFs de markten opschudden. Zodra Amerikaanse bedrijven aankomende maanden hun balansen, met daarin de aan- en verkopen van het eerste kwartaal van 2024, bekend zullen maken zal het in ieder geval duidelijker worden welke bedrijven er geïnvesteerd hebben in deze ETF's. Hier ben ik zelf dan ook het meest benieuwd naar.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page