top of page

Een onverwachte briljante investering van Warren Buffett

In het kort:

  • Warren Buffett verhoogde zijn belang in de oliebedrijven Chevron en Occidental Petroleum.

  • Deze gedurfde zet zou zijn vruchten kunnen afwerpen naarmate de olieprijzen verder gaan stijgen in de toekomst.

  • De verhoogde olieprijzen zouden de winsten van de bedrijven kunnen stimuleren en de koersen daarom omhoog kunnen duwen.

Het is geen geheim dat Warren Buffett wordt gezien als de beste belegger ter wereld. Telkens weer bewijst hij zijn capaciteiten om de markt te doorgronden. Zijn recente stap naar de olie-industrie is een interessant voorbeeld van zijn strategische inzicht. Terwijl velen de oliesector misschien als riskant beschouwen, heeft Buffett de afgelopen jaren aanzienlijke investeringen gedaan in twee grote spelers: Chevron en Occidental Petroleum.


Wat opvalt is dat deze beslissing nu al vruchten begint af te werpen. De olieprijzen tonen een opwaartse trend en de voorspellingen suggereren dat we nog maar aan het begin staan van deze stijging.


Laten we eens dieper duiken in de cijfers. Berkshire Hathaway, het conglomeraat onder leiding van Buffett, heeft niet slechts een paar aandelen in deze oliebedrijven. Ze bezitten een indrukwekkende 123 miljoen aandelen van Chevron en maar liefst 224 miljoen aandelen van Occidental. Qua waarde praten we over respectievelijk $20,4 miljard en $14,8 miljard. Als we dit in perspectief plaatsen binnen de totale portfolio van Berkshire, vinden we deze aandelen terug op de vijfde en zesde plaats. Dat zegt wel iets over het vertrouwen dat Buffett heeft in deze bedrijven.



Een analist verwoordde het treffend: "Het is niet de eerste keer dat Buffett ons verrast. Zijn vermogen om de beste bedrijven te herkennen en er snel op te reageren is legendarisch." Dit werd duidelijk toen hij, tegen de algemene verwachtingen in, besloot om tijdens een daling in de olieprijs eerder dit jaar zijn positie in Occidental uit te breiden. Wat voor velen als een risico werd gezien, lijkt nu inderdaad een meesterzet van Buffett te zijn.


De beslissing van Buffett om fors te investeren in de oliesector, en met name in Occidental en Chevron, lijkt kortom een schot in de roos te zijn. Met de olieprijzen die weer stijgen en naar verwachting zullen blijven stijgen dankzij OPEC's productiebeperkingen, lijkt het erop dat zowel Chevron als Occidental klaarstaan voor verdere groei, waardoor Buffet's investeringen verder kunnen bloeien.


Maar wat veroorzaakt deze stijging in olieprijzen? De OPEC, de Organisatie van Olie-exporterende Landen, speelt hierin een cruciale rol. Recentelijk heeft OPEC namelijk besloten om hun olieproductie te verlagen met een indrukwekkende 1 miljoen vaten per dag. Deze beperking is niet van korte duur; het kartel heeft zelfs besloten om deze verlaging uit te strekken tot het einde van het jaar. Het is een strategische zet die aantoont dat ze vastberaden zijn om de olieprijs verder op te drijven.


Ondanks deze beperking in productie, blijft de vraag naar olie gestaag toenemen. Volgens gegevens van de Internationale Energieagentschap (IEA) is er een verwachte groei in de wereldwijde olievraag van 2,2 miljoen vaten per dag dit jaar. Deze vraag wordt grotendeels aangedreven door de economische grootmacht China.


Deze ontwikkelingen in de markt bieden gunstige vooruitzichten voor oliebedrijven zoals Chevron en Occidental Petroleum. Met de olieprijs die in de lift zit, hebben deze bedrijven strategische plannen om hun winsten te maximaliseren. Chevron heeft bijvoorbeeld de verwachting om jaarlijks tussen de $10 en $20 miljard aan eigen aandelen terug te kopen, vooral wanneer de olieprijs de grens van $85 per vat overschrijdt. Aan de andere kant zet Occidental in op de cashflow om zowel dividenden te verhogen als eigen aandelen terug te kopen.

Voor Warren Buffett zijn dit positieve tijden. De combinatie van een toenemende cashflow en share buyback programs wijzen erop dat de aandelenkoersen van Chevron en Occidental waarschijnlijk een opwaartse trend zullen blijven vertonen. Dit betekent dat Buffett's al omvangrijke investeringen in deze bedrijven alleen maar in waarde zullen toenemen.

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page