top of page

Onverwachte investeringen door Warren Buffett

In het kort:

  • Warren Buffett investeert relatief onverwacht in drie grote woningbouwers.

  • De woningmarkt lijkt sterk ondanks de stijgende hypotheekrentes.

  • Dit is niet Buffett's eerste avontuur in de woningbouwsector; hij kocht 20 jaar geleden al aandelen in Clayton Homes.


De legendarische belegger Warren Buffett is er weer in geslaagd de financiële wereld te verrassen. Volgens recente documenten heeft zijn bedrijf, Berkshire Hathaway, aandelen gekocht van een aantal grote woningbouwbedrijven. Hoewel de investeringen met een totaal van $814 miljoen een klein deel vormen van de bijna $350 miljard aan aandelen die Berkshire bezit, hebben ze toch de aandacht van beleggers getrokken.


Maar waarom krijgt een relatief kleine aankoop zo veel belangstelling? Zoals de Financial Times opmerkte, komen deze investeringen op een onverwacht moment. Hogere hypotheekrentes roepen de laatste tijd veel vragen op over de toekomst van de huizenmarkt in de VS. Sommigen analisten vrezen dat met een gemiddelde 30-jarige hypotheekrente van meer dan 7%, de huizenmarkt onder grote druk zou komen te staan.In werkelijkheid blijft de verkoop van nieuwbouwwoningen sterk. De oorzaak ligt in het feit dat huidige huiseigenaren terughoudend zijn om hun woningen te verkopen. Verkoop betekent immers dat ze hun aantrekkelijke hypotheekleningen met lage rentes moeten opgeven. Warren Buffett heeft deze ontwikkelingen zonder twijfel goed in het oog.


De investeringen in de woningbouwsector komen echter ook op een moment dat de sector zelf te maken heeft met een aantal grote uitdagingen, zoals personeelstekorten en supply chain issues. Ondanks dit blijft de sector goed presteren, zoals blijkt uit het feit dat de S&P SPDR Homebuilder ETF het dit jaar een stuk beter heeft gedaan dan de S&P 500.


Welke aandelen heeft Warren Buffett gekocht?

Laten we eens kijken naar de bouwbedrijven die Berkshire Hathaway recentelijk heeft gekocht. Buffett investeerde het meeste in D.R. Horton - een investering van $726 miljoen. Deze stap heeft Berkshire meteen op de kaart gezet als een van de top tien aandeelhouders van het bedrijf.


Lennar en NVR, waarin respectievelijk $17,2 miljoen en $70 miljoen werd geïnvesteerd, wekten ook de interesse van Warren Buffett op. Beide bedrijven bieden woningen aan in prijsklassen rond de $447.000. Interessant is dat de investeringen kwamen op een moment dat Buffett juist veel andere aandelen verkocht. Dit laat een extra groot vertrouwen van Buffett in de woningbouw zien.We mogen daarnaast niet vergeten dat Berkshire Hathaway niet nieuw is in de woningbouw. Ze kochten tenslotte Clayton Homes al 20 jaar geleden voor $1,7 miljard. En, voor de liefhebbers van wat kleur in huis, ze bezitten ook verffabrikant Benjamin Moore.


Buffett's recente investering kan worden gezien als een teken van vertrouwen in de Amerikaanse woningbouwsector. En zoals de geschiedenis ons heeft geleerd, is het zelden een slecht idee om aandacht te besteden aan de beleggingen van The Oracle of Omaha. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..