top of page

Dit zijn de drie AI kanshebbers volgens Wall Street, buiten NVDIA

In het kort:

  • Nvidia Leidt Generative AI Boom, Maar Anderen Profiteren Ook: Nvidia domineert met een indrukwekkende stijging van 234% dit jaar dankzij de groeiende vraag naar hun processoren voor het trainen van grote taalmodellen. Andere techbedrijven zoals AMD, Arista, en Cloudflare zien ook aanzienlijke winsten door de verwachte groei in generatieve AI.

  • Opmerkelijke Prestaties van AMD, Arista en Cloudflare: AMD, bekend als een potentiële uitdager van Nvidia's AI-chipmonopolie, zag een stijging van 116% dit jaar na de lancering van hun MI300X AI-processoren. Arista, sterk in datacenter-netwerkapparatuur, en Cloudflare, met een wereldwijd netwerk van datacenters, boekten respectievelijk winsten van 96% en 87%.

  • Generative AI Stimuleert Diverse Sectoren, Niet Alleen Nvidia: Terwijl Nvidia de aandacht trok, kijken investeerders ook naar bedrijven zoals AMD voor AI-chips, Arista voor datacenter-netwerken, en Cloudflare voor wereldwijde AI-modeluitvoering en snelle respons.


Generatieve AI: Opkomst van AMD als Uitdager

Terwijl Nvidia de kroon spant in de generatieve AI-boom, is er een opkomende uitdager die aandacht verdient: Advanced Micro Devices (AMD). Het bedrijf heeft dit jaar een indrukwekkende stijging van 116% doorgemaakt, waarmee het zich profileert als een serieuze concurrent in de wereld van AI-chips.


CEO Lisa Su speelt hierin een cruciale rol, met voorspellingen dat de markt voor AI-chips in de komende vier jaar zal groeien naar maar liefst $400 miljard. AMD lanceerde onlangs zijn MI300X AI-processoren, waarbij Meta aankondigde deze nieuwe processors te gaan gebruiken, en Microsoft als een toegewijde klant.


De markt reageerde positief op deze ontwikkelingen, waarbij het aandeel bijna 10% steeg op de dag na de lancering. Deutsche Bank-analisten benadrukken de sterke positie van AMD en zijn vermogen om te profiteren van de groeiende AI Total Addressable Market (TAM), waarbij het voortdurend klantenpartnerschappen opbouwt en producten uitrolt met indrukwekkende prestatiecijfers.


De concurrentie tussen Nvidia en AMD in de AI-chipmarkt zal ongetwijfeld boeiend blijven en kan een gezonde dynamiek toevoegen aan de evoluerende wereld van generatieve kunstmatige intelligentie.


Dit zei een Bernstein analist over NVDIA aandelen:


Arista Networks: Datacenter Dominantie en AI Ambities

Een ander opvallend bedrijf dat profiteert van de generatieve AI-golf is Arista Networks. Met een indrukwekkende stijging van 96% dit jaar is Arista al bijna tien jaar lang een geduchte concurrent van Cisco op het gebied van datacenter-netwerkapparatuur.

In oktober voegde Arista AI toe aan een belangrijk klantensegment, nu bekend als Cloud and AI Titans. Meer dan 40% van de omzet in 2022 kwam van grote spelers zoals Meta en Microsoft. CEO Jayshree Ullal heeft ambitieuze doelen gesteld, met een beoogde AI-netwerkomzet van $750 miljoen in 2025.Analisten van Citi verhoogden hun prijsdoel voor het aandeel naar $300, aangewakkerd door het optimisme rond Arista's positie in AI en networking. Het bedrijf speelt een cruciale rol in het verbinden van GPU's met het internet, en met de verwachting dat AI-implementaties groter worden, zou Arista goed gepositioneerd zijn om te profiteren van deze evolutie.

Terwijl de cloud-uitgaven van ondernemingen naar verwachting in 2024 zullen afvlakken na jaren van expansie, zien Arista-executives kansen in 2025 met grootschalige AI-implementaties. Dit biedt niet alleen een solide basis voor groei maar creëert ook een potentieel keerpunt voor het bedrijf in de wereld van AI-netwerken.


Cloudflare: Wereldwijde AI-Modeluitvoering en Respons Snelheid

Het derde bedrijf dat we onder de loep nemen, Cloudflare, heeft zijn stempel gedrukt op de generatieve AI-arena met een stijging van 87% in 2023. Bekend om zijn wereldwijde netwerk van datacenters dat websites beschermt tegen aanvallen, breidt Cloudflare zijn diensten nu uit naar AI.


Met de introductie van Workers AI, dat draait op Nvidia's GPU's en wereldwijd wordt verspreid, streeft Cloudflare ernaar een integraal onderdeel te worden van het draaien van AI-modellen en het waarborgen van snelle respons. Het verifiëren van gebruikers op OpenAI en het bieden van een wereldwijd verspreid netwerk voor AI-uitvoering is een krachtige combinatie die Cloudflare in de voorhoede van de generatieve AI-revolutie plaatst.Morgan Stanley-analisten wijzen op het potentieel van deze AI-services om aanzienlijke opwaartse druk op de omzet te genereren naarmate de adoptie toeneemt. Cloudflare's groeistrategie met een consumptieprijzenmodel kan leiden tot aanzienlijke inkomsten, vooral tegen 2024.


Conclusie

Terwijl Nvidia de schijnwerpers steelt, laten bedrijven zoals AMD, Arista en Cloudflare zien dat de generatieve AI-revolutie breder en dieper gaat, en dat er meer kansen zijn dan alleen in de wereld van grafische kaarten en chips.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!