top of page

Dit kun je verwachten deze week..

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2023

De bezorgdheid over mogelijke verdere problemen in de bankensector blijft macrospeculanten bezig houden. Deze week kunnen ze weer smullen van de rente besluit van de Amerikaanse centrale bank.

De verwachting is dat de FED de rente met 0.25% verhoogt in plaats van de eerder genoemde 0.5%. De bankencrisis heeft deze verwachting doen bijstellen. Op vrijdag schatten macrospeculanten de kans op een renteverhoging van 0,25 procentpunt door de centrale bank op ongeveer 70%. Het wordt in ieder geval een lastig besluit. De marktomstandigheden veranderen dagelijks en wat we nu weten zou zomaar irrelevant kunnen zijn tegen de tijd dat de FED hun besluit heeft gerapporteerd.

Meeste banken zijn eensgezind... echter, Goldman Sachs economen daarentegen voorspellen een pauze.

“Als er geen bankfaillissementen zijn en bankaandelen op maandag en dinsdag stabieler zijn dan nu, dan kunnen ze de rente verhogen, maar het wordt een nipte beslissing. Onze verwachting is dat ze zullen pauzeren," zegt een analist bij Goldman Sachs

Na het onverwachte en snelle faillissement van Silicon Valley Bank en Signature Bank, zijn beleggers ongerust geworden over de gezondheid van andere kleinere en regionale banken. Credit Suisse in Europa voegde daar nog meer onzekerheid aan toe. De Amerikaanse overheid heeft vorig weekend toegezegd deposito's bij Silicon Valley Bank en Signature Bank te garanderen. De Zwitserse overheid belooft ook hulp aan CS door ze 50 Miljard te lenen bijvoorbeeld.

First Republic Bank zit ook diep in de knel en werd hulp aangeboden door andere grote banken.

“Het is positief dat er snel hulp geboden werd, maar het feit dat hulp nodig was, baart zorgen," zeggen verschillende analisten op Twitter “Er zijn nog steeds meer vragen dan antwoorden.”

Er zijn genoeg analisten die verwachten dat aandelen mogelijk volatiel blijven en misschien zelfs de laagste niveaus van oktober zullen testen. Er zijn ook analisten die denken dat de kapitaal injectie van de FED voor een flinke stijging zou kunnen zorgen.


Hieronder kun je zien hoe de beurzen het hebben gedaan!


Charles Schwab is ook pessimistisch... "Het zou me niet verbazen als de markt de dieptepunt van oktober opnieuw zou bereiken en er zelfs onder zou zakken" aldus Liz Ann Sonders, hoofd beleggingsstrategie bij Charles Schwab.


"Ik denk dat het nog steeds tamelijk onvoorspelbaar zal zijn. Het positieve vanuit waarderingsoogpunt is dat als de Fed klaar is of bijna klaar is."

Ondanks de verkoopdruk op vrijdag, boekten de S&P 500 en Nasdaq winsten gedurende de week. De S&P 500 steeg met 1,4%, in vergelijking op weekbasis. De Nasdaq klom met 4,4% in dezelfde week, aangezien grote tech-aandelen zoals Apple, Microsoft en Alphabet beleggers aantrokken.


Tech wordt overschat


Apple en Microsoft vormden op vrijdagochtend een recordaandeel van 13,5% van de S&P 500 marktkapitalisatie. Terwijl andere aandelen daalden, steeg Apple met 4,4% gedurende de week en gingen Microsoft en Alphabet beide 12,5% omhoog.


"Op dit moment worden ze als veilige keuzes gezien," zeggen analisten. "Het is ongebruikelijk dat een enkel aandeel een gewicht van meer dan 6% heeft."


Schwab gaf aan dat het kopen van aandelen in grote technologiebedrijven een gokje is op veiligheid binnen de sector zelf. Big tech is kapitaal krachtig met veel geld op de balans en worden veilig geacht.


"Een jaar geleden zagen grote tech-aandelen er nogal slecht uit, voornamelijk omdat de waarderingen enorm opgerekt waren. Er was een flinke daling. De waarderingen zijn nu redelijker, maar ze zijn nog steeds niet goedkoop," zegt Charles Schwab. Ze voegden eraan toe dat er waarschijnlijk nog gevolgen zijn te verwachten van de Silicon Valley Bank, die onder haar klanten veel start-ups en techbedrijven telde, zowel als leners als spaarders.


"Ik denk dat er een kapitaalvlucht plaatsvond naar financieel solide tech-aandelen, die als veilige havens fungeerden," aldus Schwab


"Tech floreert als hun klanten het goed doen," verklaarden ze. "Als de Amerikaanse economie in een recessie belandt, zullen ze minder clouddiensten en software aanschaffen. Mensen kopen deze grote tech-aandelen zonder de situatie goed te overdenken."


Economen verwachten dat banken, met name regionale, minder zullen uitlenen, wat de economie op zijn beurt in een recessie kan storten.


"Ik geloof niet dat men zich voldoende bewust is van de problemen die zich hier voordoen. De stimulans voor regionale banken om in dezelfde mate uit te lenen als voorheen, verdwijnt. Regionale banken zijn verantwoordelijk voor bijna 40% van de bankleningen," zeggen ze. "Een lokaal restaurant dat twee nieuwe vestigingen wil openen, zal niet aankloppen bij Goldman Sachs om te lenen."


Ook positieve geluiden

Er zijn ook positieve geluiden te horen te midden van de bankencrisis. Een voorbeeld hiervan is dat de producenteninflatie in de VS bijna 1% lager was dan verwacht. Een groep economen geloven dat de bankencrisis de inflatie verder kan doen dalen, wat kan leiden tot een verlaging van de rente door de Federal Reserve (FED).

De FED is al begonnen met het injecteren van meer geld in de economie om de negatieve effecten van de crisis tegen te gaan. Volgens sommige analisten kan deze monetaire stimulans oplopen tot wel 2000 miljard dollar. Dit kan gunstig zijn voor de economie, omdat het de druk op de rente vermindert en helpt om de inflatie te beteugelen.

Een lagere rente kan bedrijven en consumenten stimuleren om meer te lenen en te investeren, wat op zijn beurt de economische groei kan bevorderen. Dit kan vooral gunstig zijn voor groeiaandelen, omdat lagere rentetarieven het goedkoper maken om kapitaal aan te trekken en investeringen te doen.

In dit scenario kunnen groeiaandelen profiteren van zowel de veranderende marktomstandigheden als gevolg van de bankencrisis, als de mogelijke positieve gevolgen van een lagere inflatie en renteverlagingen door de FED. Dit onderstreept het belang van het zorgvuldig evalueren van de marktsituatie en het kiezen van beleggingen die kunnen profiteren van zowel de uitdagingen als de kansen die door de crisis worden geboden.Interessante gebeurtenissen deze week.. helaas geen interessante kwartaalcijfersDinsdag

FED Meeting

Huizenprijzen vs


Woensdag

FED statements en prognose

Briefing van Jerome Powell vlak voor beursopening.


Donderdag

Aantal nieuwe huizen verkocht in VS


Vrijdag

St. Louis Fed James Bullard mag een plasje doen over de fed vergadering

S&P Global Manufacturing PMI

S&P Global Services PMILees ook

4 opmerkingen

4 comentarios


Rabi Safi
Rabi Safi
29 mar 2023

😀

Me gusta

Joris Ferwerda
Joris Ferwerda
21 mar 2023

Gaat bezig zoals altijd!

Me gusta

We gaan het meemaken. Genoeg om enthousiast over te zijn!

Me gusta

Miembro desconocido
19 mar 2023

Gaat weer wat geven deze week!

Me gusta

Net binnen..