top of page

Banken Crises: Dit is de meest recente informatie..

JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Citigroup, Goldman Sachs en zeven andere grote Amerikaanse banken bundelen hun krachten en pompen maar liefst $30 miljard in de wankelende First Republic Bank uit San Francisco, zo melden het Amerikaanse ministerie van financiën en de Fed in een gezamenlijke verklaring.

De afgelopen week was een achtbaanrit voor de in 1985 opgerichte First Republic Bank, die net als SVB voornamelijk techbedrijven en -ondernemers bedient. Na een duizelingwekkende daling van 35% aan het begin van de dag, veerde het aandeel op door geruchten over de kapitaalinjectie, om uiteindelijk 10% hoger te eindigen.

Volgens de verklaring van het ministerie, de Fed en twee andere Amerikaanse toezichthouders, weerspiegelt deze actie het vertrouwen van de grootste banken van Amerika in First Republic en in banken van ieder formaat. Echter, hedgefondsmanager Bill Ackman van Pershing Square waarschuwt dat deze reddingsoperatie het risico van financiële besmetting naar grotere banken kan verspreiden, en noemt het "slecht beleid".

Toch lijkt de Amerikaanse minister van financiën, Janet Yellen, vastberaden om de zorgen van beleggers te temperen. Ze benadrukt dat het Amerikaanse bankensysteem solide is, en klanten erop kunnen vertrouwen dat hun geld veilig is.

Crypto exchanges en banken zitten te midden van een zware storm, dat dreigt te zinken.


FED pompt meer geld in de economie

Analisten zijn aan het peilen hoe groot dit pakket kan worden. Volgens analisten van JPMorgan Chase & Co. zou dit programma mogelijk tot $2 biljoen aan liquiditeit kunnen injecteren. Dit is nodig om de bankencrises te verlichten. Tegelijkertijd zijn er zorgen dat dit inflatie verder kan doen oplopen.

Dit is de hoogste schatting van de analisten. Een voorspelling gebaseerd op het bedrag van niet-verzekerde deposito's bij zes Amerikaanse banken met de hoogste verhouding van niet-verzekerde deposito's ten opzichte van totale deposito's, komt dichter bij $460 miljard. Dit bedrag is weliswaar kleiner, maar nog steeds enorm in vergelijking met het historische gebruik van het zogeheten 'discount window' - een andere faciliteit van de Fed die vaak een stigma met zich meebrengt en waarbij banken in het verleden korting kregen op geleende bedragen in verhouding tot het onderpand.

De Fed is van plan om wekelijks cijfers te publiceren in dezelfde balansverklaring die gebruikt wordt om de financieringsopname uit het 'window' bekend te maken. Deze publicatie stond gepland voor donderdag.

Hoewel de grootste banken het programma waarschijnlijk niet zullen gebruiken, zou het maximale gebruik van de faciliteit tot wel $2 biljoen kunnen oplopen, wat overeenkomt met de nominale waarde van obligaties die in handen zijn van Amerikaanse banken, met uitzondering van de vijf grootste banken.


Lees hier wat obligaties zijn.


LEES OOK


ECB verhoogt de rente, desastreus voor banken

Switzerland redt Credit Suisse en daarmee Europese banken

Dit gebeurde er bij Silicon Valley Bank


1 opmerking

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page