top of page

Dit is waarom Bitcoin daalt

Bijgewerkt op: 3 apr.

In het kort:

  • Bitcoin heeft de afgelopen 24 uur een prijsdaling van ruim 6% gezien.

  • Dit is voornamelijk als gevolg van kapitaal uitstromen uit het Grayscale BTC-fonds en slecht economisch nieuws uit de VS.

  • Grote liquidaties hebben geleid tot de gedwongen verkoop van leveraged posities, met meer dan $500 miljoen aan liquidaties.


Een significante uitstroom uit het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) en teleurstellende nieuwsberichten over de Amerikaanse economie lijken de primaire aanjagers van deze daling. Met meer dan $300 miljoen die het GBTC verliet, samen met een netto uitstroom van bijna $86 miljoen uit Bitcoin Spot Exchange Traded Funds (ETF´s), wordt duidelijk dat grote spelers hun toevlucht zoeken buiten de cryptomarkt. Dergelijke massale verkopen drukken onvermijdelijk de prijs van Bitcoin naar beneden.


Een klap voor leveraged traders

De impact van deze uitstroom werd verergerd door de liquidatie van leveraged posities, waarbij in de afgelopen 24 uur ongeveer $500 miljoen aan waarde verdampte. Dit heeft niet alleen de prijzen verder onder druk gezet, maar ook meer dan 155.000 handelaren geraakt.


Het is een harde les in de volatiliteit en risico's van leverage in de cryptowereld. Echter is het voor een markt als deze zeker niet verkeerd af en toe deze leverage posities uit de markt te halen, gezien een langere stijging de daaropvolgende liquidaties enkel groter maakt.


Een blik op de Amerikaanse economie

Als we verder inzoomen op de Amerikaanse economie, kijken we naar de recente uitspraken van Federal Reserve-functionaris Christopher Waller over het aanhouden van de rentetarieven om inflatie tegen te gaan, wat zeker een rol heeft gespeeld in deze daling. Met hogere rentetarieven blijft lenen duur, wat niet alleen de economie maar ook de aantrekkelijkheid van risicovollere investeringen zoals crypto-currencies kan beïnvloeden.



De sprong in de 10-jaars Amerikaanse obligatierentes, die het hoogste niveau van het jaar bereikten, en de dollar (DXY), die een vijfmaands hoogtepunt bereikte, hebben zeker de cryptomarkten niet onberoerd gelaten. De relatie tussen de sterkte van de dollar en de prestaties van Bitcoin, doorgaans omgekeerd, kwam opnieuw naar voren. De recente sterke Amerikaanse economische data en aanhoudende inflatiezorgen hebben geleid tot een herziening van de verwachtingen van de Federal Reserve, wat resulteert in een bredere vraag naar de Amerikaanse dollar vanwege de aantrekkelijkere rendementen.


Aandelen die gekoppeld zijn aan Bitcoin zagen ook een daling, maar herstelden zich enigszins tegen het einde van de handelsdag. Crypto-beurs Coinbase daalde met 2%, terwijl softwareleverancier MicroStrategy, die overigens grotendeels handelt als een proxy voor de prijs van Bitcoin, 3% verloor. De grootste mijnbouwaandelen, Marathon Digital en Riot Platforms, verloren respectievelijk 8% en 7%. CleanSpark, een van de best presterende miners dit jaar, zag een daling van 9%.


De Silk Road Bitcoin's

Dan is er nog de Amerikaanse overheid, die een transactie uitgevoerd heeft die erop wijst dat ze mogelijk op het punt staat de resterende door haar in beslag genomen Bitcoin, afkomstig van de online illegale marktplaats Silk Road, te liquideren. Uit on-chain data blijkt dat een test-transactie van 0,001 BTC, onderdeel van een grotere voorraad van ongeveer 30.174 BTC ter waarde van $2 miljard, is verplaatst. Deze fondsen, gekoppeld aan de beruchte Silk Road-marktplaats, zijn door de Amerikaanse overheid in beweging gezet.


Coinbase, een van de grootste cryptocurrency-exchanges in de Verenigde Staten, ontving de transactie van deze aan Silk Road gerelateerde fondsen. Arkham Intelligence identificeerde eerst de herkomst van de BTC en de bestemming ervan naar Coinbase. Het lijkt erop dat het doel van deze transactie is om de munten te verkopen, zoals eerder al eens is gebeurd.


In maart vorig jaar verkocht de Amerikaanse overheid 10.000 aan Silk Road gerelateerde bitcoin, waarbij net iets meer dan 9.861 BTC ter waarde van $216 miljoen werd verkocht, volgens een rechtbank-document.


De U.S. Marshals Service is tot op heden een van de grootste Bitcoin-verkopers. Volgens gegevens van onderzoeker Jameson Lopp hebben de U.S. Marshals de Amerikaanse overheid geholpen met de verkoop van 195.000 BTC.



De rol van macro-economische factoren

De Amerikaanse dollar index (DXY) en de stijgende rente op staatsobligaties laten zien dat externe economische factoren een niet te onderschatten impact hebben op de cryptomarkt. Deze elementen voedende onzekerheid en kunnen investeerders aanzetten tot het nemen van conservatievere posities.


Terwijl de cryptomarkt op dit moment door een turbulente fase gaat, is het van cruciaal belang voor investeerders om ook de macro-economische signalen en markt dynamiek rond bijvoorbeeld de ETF's goed in de gaten te houden. De aanstaande halvering en de hoop op een uiteindelijke stop in verkopen vanuit het GBTC fonds bieden lichtpunten voor investeerders in de cryptomarkt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page