top of page

De echte reden waarom Tesla koers flink is gedaald vandaag

Bijgewerkt op: 3 apr.

In het kort:

  • Tesla heeft de marktverwachtingen voor de leveringen in het eerste kwartaal niet gehaald, met een daling van 20,2% ten opzichte van het vorige kwartaal naar 386.810 voertuigen.

  • De daling van 8,5% op jaarbasis markeert de eerste kwartaaldaling in vier jaar, wat wijst op een afnemend effect van prijsverlagingen.

  • Tesla's aandelen daalden met 7% voor de beursopening, voortbouwend op een daling van bijna 30% in waarde sinds het begin van het jaar.


Tesla, de toonaangevende fabrikant van elektrische voertuigen, heeft recent de financiële markten opgeschud met nieuws dat het de verwachtingen voor leveringen in het eerste kwartaal niet heeft waargemaakt. Het bedrijf leverde ongeveer 386.810 voertuigen in de drie maanden tot 31 maart, een daling van 20,2% ten opzichte van het voorgaande kwartaal en 8,5% minder dan een jaar geleden. Dit markeert de eerste keer sinds het tweede kwartaal van 2020 - toen de COVID-19-pandemie de productie tijdelijk lamlegde - dat Tesla een daling in zijn verkoopcijfers rapporteerde.


De markt had hogere leveringen verwacht, met een consensus van 454.200 voertuigen volgens 18 analisten geraadpleegd door Visible Alpha. Deze misstap heeft geleid tot een aanzienlijke reactie op de beurs, waarbij Tesla-aandelen met 7% daalden voor de openingsbel, en voegde daarmee toe aan de al bijna 30% gedaalde waarde sinds het begin van het jaar.



Een diepere duik in de cijfers laat zien dat Tesla 369.783 eenheden van de Model 3 en Model Y leverde, en ongeveer 17.000 eenheden van andere modellen, waaronder de Model S sedan, Cybertruck, en Model X premium SUV. De productie bedroeg 433.371 voertuigen in de periode januari-maart.



Een Kwartaal Vol Uitdagingen

Tesla stond in de eerste drie maanden van 2024 voor aanzienlijke uitdagingen, waaronder:

  • Aanvallen door Houthi-milities op schepen in de Rode Zee, wat de aanvoer van componenten verstoorde en tot een productiestop in de Duitse fabriek leidde.

  • Milieuactivisten die infrastructuur bij de Duitse fabriek in brand staken, waardoor de productie tijdelijk werd stilgelegd.

  • Hevige concurrentie in China van binnenlandse EV-makers zoals BYD en Xiaomi, wat Tesla dwong de productie van Model 3 en Model Y in de Shanghai-fabriek te verlagen en de werkschema's aan te passen.

  • Gemengde recensies voor Tesla's nieuwste model, de Cybertruck, en minder effectieve verkoopstimulerende maatregelen in de VS.


Deze ontwikkelingen suggereren verschillende uitdagingen voor Tesla, waaronder verhoogde concurrentie van zowel nieuwkomers als gevestigde spelers in de belangrijkste markten, evenals een zwakke vraag naar zijn verouderende reeks elektrische auto's. Bovendien lijkt het erop dat het effect van Tesla's prijsverlagingen aan het afnemen is, een strategie die tot nu toe heeft geholpen om de vraag te stimuleren te midden van een steeds concurrerender wordende markt.



In januari waarschuwde Tesla al voor een "aanzienlijk lagere" verkoopgroei dit jaar, aangezien het zich richt op de productie van zijn volgende generatie elektrische voertuig. Deze aankondiging, samen met de huidige leveringscijfers, onderstrepen de uitdagingen waar het bedrijf voor staat om zijn voortrekkersrol op de markt voor elektrische voertuigen te behouden. De hoge rente heeft de auto markt flink op de rem laten drukken. Gezien nieuwe auto's doorgaans worden gefiancieerd met geleend geld zie je alle autobouwers tikken ktijgen en nu dus ook Tesla.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page