top of page

Ook BYD ziet EV-verkoop dalen en geeft titel terug aan Tesla

In het kort:

  • Teruggave titel aan Tesla: BYD, de grootste EV-producent van China, zag in het eerste kwartaal van 2024 zijn verkoopcijfers dalen met 43% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023, waardoor Tesla opnieuw de titel van 's werelds grootste EV-bedrijf opeist.

  • Jaar-op-jaar groei voor BYD: Ondanks de daling in het kwartaal, steeg de verkoop van BYD met 13.4% in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

  • Tesla's strategische dominantie: Tesla's verkoop daalde met 20.2% ten opzichte van het voorgaande kwartaal, maar het bedrijf blijft een wereldwijde speler van formaat, mede door strategische prijsverlagingen en een sterke marktpositie.


Dit zijn de cijfers

Na een recordbrekende verkoop in het laatste kwartaal van 2023, waarin BYD Tesla overtrof met 526.409 verkochte eenheden, daalde de verkoop van BYD naar 300.114 EV's in het eerste kwartaal van 2024. Deze daling van 43% is indicatief voor de volatiliteit binnen de sector, waar prijsstrategieën en marktdemand grote invloed hebben op de verkoopprestaties.


Ondanks deze kwartaaldaling, vertoonde BYD een jaarlijkse groei van 13.4%, een getuigenis van de groeiende acceptatie van EV's en de sterke marktpositie van BYD in China. Tesla, aan de andere kant, zag ook een afname in verkoop met 20.2% ten opzichte van het voorgaande kwartaal en 8.5% op jaarbasis, wat wijst op een verzachting van de algemene vraag en een vertraging in de Chinese markt.


Een belangrijk aspect van deze ontwikkelingen is de prijsoorlog die in China is ontstaan, voornamelijk geleid door Tesla's prijsverlagingen begin vorig jaar. BYD heeft gereageerd door de prijzen van de nieuwste versies van zijn assortiment met 5% tot 20% te verlagen in vergelijking met eerdere modellen. Deze tactiek heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de tijdelijke dominantie van BYD, maar het recente herwinnen van de titel door Tesla benadrukt de blijvende invloed van Tesla op de globale markt.



De EV-markt in China, die een cruciale rol speelt in de wereldwijde EV-industrie, wordt gekenmerkt door een felle concurrentiestrijd en snelle innovatie. Tesla's vermogen om de verkoopkroon terug te winnen, ondanks de uitdagingen, illustreert niet alleen zijn robuuste marktpositie maar ook de belangrijke rol van strategische prijszetting in de competitieve EV-markt.


Met een verkoopdoel van 3,6 miljoen eenheden voor 2024, mikt BYD op een groei van 20% ten opzichte van zijn recordbrekende verkopen het jaar ervoor.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page