top of page

Deze veelbelovende cybersecurity startup gaat de beurs op

In het kort:

  • Rubrik, gesteund door Microsoft, plant om binnenkort een beursgang aan te vragen, met een bedrijfswaardering die mogelijk oploopt tot $4 miljard.

  • Het bedrijf mikt op het ophalen van $500 tot $700 miljoen tijdens de IPO.

  • In 2023 hebben 48 bedrijven ongeveer $9,6 miljard opgehaald met IPO's op Amerikaanse beurzen, een stijging ten opzichte van het jaar ervoor.


In een markt die zowel vol mogelijkheden als onvoorspelbaarheden zit, staat Rubrik een prominente speler op het gebied van cloud- en datasecurity, op het punt de financiële wereld te betreden met een beursgang die best eens de boeken in zou kunnen gaan als een van de meest opzienbarende van het jaar.


De samenwerking van Rubrik met Microsoft in 2021, waarbij de laatstgenoemde techgigant een aandeleninvestering deed en hiermee het bedrijf waardeerde op $4 miljard, is een duidelijk teken van vertrouwen in Rubrik als bedrijf, en de achterliggende technologie. Deze samenwerking belicht ook de steeds belangrijkere rol van cloud data beheer en beveiliging in het huidige digitale tijdperk. Naarmate meer bedrijven en organisaties afhankelijk worden van cloudoplossingen, wordt de behoefte aan geavanceerde beveiligingsmaatregelen steeds urgenter.


Een langverwachte zet

Na jaren van speculatie en voorbereiding lijkt Rubrik klaar om de sprong naar de beurs te wagen. Met een potentiële waardering van $4 miljard, een ambitieuze doelstelling om tussen de $500 en $700 miljoen op te halen, en een achterban van enkele van de meest gerenommeerde namen in de technologie- en financiële wereld, waaronder Goldman Sachs, Barclays en Citigroup, is de IPO van Rubrik zeker iets om in de gaten te gaan houden.


Het bedrijf Rubrik

Sinds de oprichting in 2014 heeft het bedrijf Rubrik nu meer dan 3.000 werknemers en $600 miljoen aan terugkerende jaarlijkse abonnementsinkomsten, hiermee zet Rubrik de toon voor wat mogelijk is in de wereld van data security.


Het aanbod van Rubrik, dat zich richt op zowel proactieve cyberpostuur als reactieve cyberherstelacties, is ontworpen om bedrijven te beschermen tegen significante zakelijke impact veroorzaakt door cyberaanvallen. Dit wordt bereikt door een focus op back-ups, datasecurity, dreiganalyses en cyberherstel, uitgespreid over bedrijfsinfrastructuren, cloudomgevingen en SaaS-applicaties. Hun Security Cloud-architectuur benadrukt vier hoofdgebieden: datasecurity, dreiging-analyses, security-strategie en cyberherstel.



De kracht van AI in cybersecurity

Rubrik heeft AI-technologieën omarmd, met als meest recente toevoeging een eigen AI-assistent, Ruby. Gebaseerd op Microsoft’s Azure OpenAI Service, is Ruby ontwikkeld om organisaties te helpen sneller en effectiever te reageren op cyberdreigingen, vooral door het IT-personeel te helpen bij het snel identificeren en reageren op reële bedreigingen. Ruby's interactieve chatinterface gidst securitypersoneel door de noodzakelijke stappen om dreigingen te begrijpen en tegen te gaan, waardoor de functionaliteit van AI-gestuurde "copiloot" naar de cybersecurityruimte wordt gebracht.


Uitbreiding van het bedrijf

Met de recente overname van Laminar, een platform voor het beheer van de data security posture, en strategische partnerschappen met toonaangevende technologiebedrijven zoals Microsoft, NetApp, Cisco, AWS en Pure Storage, breidt Rubrik zijn voetafdruk uit. Deze samenwerkingen bieden beveiliging voor hybride Azure-omgevingen, integratie met Microsoft 365 Backup, bescherming over AWS en geautomatiseerd datamanagement met behulp van NetApp API's, en benadrukken de continue groei van Rubrik in de cybersecuritysector.


Rubrik staat echter wel voor aanzienlijke concurrentie van bedrijven als Cohesity, Veeam, Commvault, Veritas, Dell EMC, IBM, NetApp, AWS, HYCU en Azure, die allemaal diverse oplossingen bieden op het gebied van back-up en herstel, data security, data observability en data-governance. Deze competitieve omgeving vereist dat Rubrik voortdurend innoveert om zijn marktpositie te behouden en te versterken.


Met een markt die naar verwachting $215 miljard zal bereiken in 2024, blijft Rubrik zeker van een groeimarkt. De introductie van de Ruby AI-assistent is een beloftevolle stap die aansluit bij de groeibehoeften van de markt voor datasecurity. Terwijl Rubrik zijn groei voortzet, zal het interessant zijn om te zien hoe het bedrijf zich aanpast en evolueert om te voldoen aan de steeds veranderende eisen van datasecurity in onze steeds digitalere wereld.



De aankomende IPO

De stap naar de beurs komt op een moment dat de IPO-markt tekenen van herstel vertoont, met succesvolle beursgangen van bedrijven zoals Reddit en Astera Labs. Toch blijft de markt volatiel, met snel veranderende investeerderssentimenten en een concurrentielandschap dat niets aan duidelijkheid te wensen overlaat. Rubrik's uitdaging zal zijn om zich te onderscheiden in een veld dat zowel verzadigd als competitief is, zoals ik eerder al aangaf, waarbij het bedrijf tegelijkertijd de hoge verwachtingen van zijn investeerders mag gaan managen.


Met een indrukwekkende jaarlijkse terugkerende omzet van meer dan $600 miljoen en een tot nu toe opgehaalde financiering van $1,18 miljard, staat Rubrik op de drempel van wat een nieuwe fase in zijn ontwikkeling zou kunnen zijn. De grote vraag blijft echter of het bedrijf zijn huidige waardering kan rechtvaardigen in een markt die kritisch is op zowel nieuwe als gevestigde technologiebedrijven.


Terwijl Rubrik zich voorbereidt op zijn beursgang, onderstreept het bedrijf de potentie van cloud- en datasecurity als kritieke sectoren voor de toekomst van technologie. Met de steun van Microsoft en een duidelijke visie op groei en innovatie, lijkt Rubrik zeker een bedrijf om in de gaten te gaan houden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page