top of page

Dit chipbedrijf gaat NVIDIA achterna

In het kort:

  • De groei van dit bedrijf kreeg een klap in 2023, maar beleggers gaan er van uit dat de aandelen weer flink zullen stijgen in de komende zeven jaar.

  • De lancering van nieuwe processoren in 2018 hebben een belangrijke rol gespeeld in de groei van het bedrijf.

  • Als de omzet jaarlijks met 20% blijft groeien, zou de beurswaarde tegen het einde van 2030 bijna $650 miljard kunnen bedragen, wat beleggers een winst van 240% zou kunnen opleveren.


Het is geen geheim dat Advanced Micro Devices (AMD) de afgelopen jaren een van de best presterende aandelen op de beurs is geweest. Dankzij het uitbreiden van het marktaandeel in meerdere segmenten, heeft AMD haar omzet en resultaten fors weten te verbeteren. Dit is echter al gebeurt en hier kunnen we dan ook weinig mee. We moeten vooruit kijken, daar draait beleggen immers om. Maar wat kunnen beleggers in de komende jaren dan van AMD verwachten?

Laten we toch nog even kort de bizarre groei benadrukken van de afgelopen jaren. In de afgelopen zeven jaar heeft AMD's beurswaarde een enorme groei doorgemaakt, van slechts $9 miljard eind 2016 tot maar liefst $191 miljard op het moment van schrijven. Met andere woorden, de waarde van AMD is in deze periode meer dan 20 keer gestegen.


Ondanks een uitdagend jaar in 2023, waarin de vraag naar pc's zwak was en klanten relatief terughoudend waren met investeren in nieuwe datacenterprocessoren, verwachten analisten dat AMD's groei weer zal versnellen vanaf 2024. Een belangrijke reden voor deze groei is de verwachte opleving van de pc-markt, vooral na het einde van ondersteuning voor Windows 10 in 2025, wat de verkoop van nieuwe pc's zou kunnen stimuleren.


Daarnaast wint AMD nog steeds meer terrein tegen Intel in de serverprocessor-markt, waar het marktaandeel met 5,8 procentpunten is gestegen tot 23,3%. De wereldwijde serverprocessor-markt wordt verwacht in 2030 $175 miljard aan omzet te genereren, wat betekent dat AMD's omzet nog steeds flink kan groeien als het een groter deel van deze markt verovert.

En hoewel AMD's groei in 2023 misschien niet aan de verwachtingen voldeed, kunnen we niet negeren dat AMD's omzet tussen 2020 en 2022 met een CAGR van 52% is gestegen. Een kleine afkoeling is dan vrij normaal. Bovendien gaat AMD's groei waarschijnlijk weer versnellen en zijn er nog genoeg kansen om ook te blijven groeien.


Als AMD's omzet jaarlijks met 20% blijft groeien tot 2030, zou dit betekenen dat de totale omzet aan het einde van dat jaar ongeveer $81 miljard zou kunnen bedragen. Als we deze omzet vermenigvuldigen met een schatting van hoeveel keer de omzet beleggers betalen, gemiddeld gezien ongeveer 8, dan zou de beurswaarde van AMD tegen het einde van 2030 bijna $650 miljard kunnen bedragen.


Hoewel dit minder is dan de $1 biljoen van NVIDIA, is het belangrijk op te merken dat zelfs als AMD een marktwaarde van $650 miljard bereikt, beleggers nog steeds een fraaie winst van 240% kunnen behalen in de komende zeven jaar. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat AMD de $1 biljoen grens kan bereiken als de markt bereid is om een hogere prijs te betalen voor de aandelen van AMD, vooral als gevolg van nieuwe groeikansen zoals kunstmatige intelligentie (AI).