top of page

Waarom Warren Buffett in dit speculatieve tech-groeiaandeel investeert

In het kort:

  • Berkshire Hathaway's zet: In 2018 investeerde Berkshire Hathaway opvallend in het Braziliaanse fintech-bedrijf StoneCo Ltd.

  • StoneCo's Unieke propositie: StoneCo, opgericht in 2012, onderscheidt zich met klantgerichtheid en geavanceerde technologische oplossingen.

  • Digitale Transformatie in Brazilië: Het bedient in 2021 meer dan 1,7 miljoen klanten en groeit snel in de opkomende markt van cashloze transacties in Brazilië.

Voor beleggers is het interessant om te begrijpen waarom Berkshire Hathaway, het beleggingsimperium van Warren Buffett, in oktober 2018 besloot een aanzienlijke investering te doen in het Braziliaanse fintech-bedrijf StoneCo Ltd. In dit artikel duiken we in de details van deze opmerkelijke zet en analyseren we de groeipotentie van StoneCo.


Berkshire Hathaway's intrigerende zet

In de dynamische wereld van investeringen is het altijd de moeite waard om aandacht te besteden wanneer Warren Buffett handelt. In 2018 trok zijn conglomeraat, Berkshire Hathaway, de aandacht door een aanzienlijke investering te doen in het toen nog relatief onbekende StoneCo Ltd. Deze zet wekte nieuwsgierigheid op bij zowel individuele als institutionele beleggers. Momenteel heeft StoneCo een marktwaarde van in totaal $5,11 miljard.


De koers van StoneCo (STNE) aandelen sinds de beursgang in 2018:


StoneCo's unieke verkooppropositie

StoneCo, opgericht in 2012 door André Street en Eduardo Pontes, onderscheidt zich door zijn klantgerichte benadering en geavanceerde technologische oplossingen in de elektronische betalingsruimte. Het bedrijf, met zijn hoofdkantoor in Sao Paulo, heeft in 2021 meer dan 1,7 miljoen klanten bediend en groeit snel in de opkomende markt van cashloze transacties in Brazilië.


Digitale transformatie in Brazilië

In een tijd waarin cashloze transacties in opkomst zijn, speelt StoneCo een cruciale rol in de Braziliaanse markt. Het bedrijf biedt een end-to-end, op de cloud gebaseerd technologieplatform voor handelaren om elektronische handel te voeren via in-store, online en mobiele kanalen.


StoneCo genereert inkomsten door kosten in rekening te brengen voor verschillende diensten, waaronder transactiebetalingen, prefinanciering, abonnementen en apparatuurverhuur. Het richt zich voornamelijk op kleine- en middelgrote bedrijven en had tegen het einde van 2021 meer dan 1,7 miljoen klanten.


StoneCo's groei en investeringsinformatie

Een van de hoogtepunten van StoneCo's reis was de succesvolle beursgang in 2018. Het bedrijf bood 54,9 miljoen aandelen aan tegen een prijsklasse van $21 tot $23 per aandeel. Met meer dan 5,5% marktaandeel in Brazilië in het tweede kwartaal van 2018 groeide dit percentage naar 8% in het derde kwartaal van 2019.


De investering van Berkshire Hathaway droeg bij aan de prominente positie van StoneCo na de beursgang, waarbij de aandelenkoers in de eerste twee handelsdagen met 30% steeg. Berkshire Hathaway verwierf meer dan 14 miljoen aandelen van StoneCo tegen de IPO-prijs.


Vanwege de dalende koers van het aandeel in 2019 heeft Berkshire Hathaway winst genomen door in het eerste kwartaal van 2021 3,5 miljoen aandelen te verkopen. Dit vertegenwoordigde 24% van zijn belang in StoneCo.


Op het moment bezit Berkshire Hathaway nog 3,15% van de aandelen in StoneCo. Op het hele portfolio van Berkshire Hathaway is dit goed voor 0,05% van de aandelen.


StoneCo's huidige prestaties en vooruitzichten

Herstel na tegenslagen

Ondanks enkele uitdagingen, zoals een vertraagde tariefverhoging, heeft StoneCo zich hersteld. In het derde kwartaal van 2023 steeg de omzet met 25% ten opzichte van het voorgaande jaar. De winstgevendheid verbetert opnieuw, met een aangepaste nettowinst die meer dan 300% hoger ligt dan vorig jaar.


Toekomstige groeidoelen

StoneCo heeft recentelijk middellangetermijndoelen bekendgemaakt met verwachte samengestelde jaarlijkse groeipercentages (CAGR). Deze doelen omvatten groei in transactievolume, klantendeposito's, kredietportefeuille en aangepaste nettowinst.


StoneCo benut enorme groeikansen in Latijns-Amerika, met een focus op digitale oplossingen voor kleine en grote bedrijven. Ondanks de eerdere schommelingen in de aandelenkoers, handelt StoneCo momenteel tegen een forward P/E-ratio van 17, wat als goedkoop wordt beschouwd voor een groei aandeel in de tech sector.


Beleggers moeten echter rekening houden met de risico's, gezien de volatiliteit van StoneCo's prestaties in het verleden en de recente veranderingen in het management. De waardering van het aandeel is laag, maar dit weerspiegelt ook de onzekerheid rond het bedrijf.


Conclusie

Berkshire Hathaway's investering in StoneCo blijft een opmerkelijke zet, waarbij het aandacht vestigt op de groeikansen in de Braziliaanse fintech-markt. Ondanks uitdagingen heeft StoneCo veerkracht getoond en is het op koers om zijn ambitieuze groeidoelen te realiseren. Voor beleggers met een oog voor groeipotentieel en een bereidheid om risico's te aanvaarden, kan StoneCo een aantrekkelijke overweging zijn.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!