top of page

Een ondergewaardeerd dividendaandeel voor 2024

In het kort:

  • In 2023 hebben aandelen op de S&P 500 over het algemeen goed gepresteerd, waardoor het moeilijker is om ondergewaardeerde aandelen te vinden.

  • Er is echter een dividendaandeel dat zowel een aantrekkelijke waardering heeft als goede vooruitzichten voor de toekomst.

  • Ondanks de huidige uitdagingen in 2023 heeft dit dividendaandeel een indrukwekkend trackrecord met sterke groei.


De S&P 500 heeft het in 2023 uitstekend gedaan en vrijwel alle aandelen wisten een mooi rendement te halen. Dit heeft er echter voor gezorgd dat het vinden van goede dividendaandelen met aantrekkelijke waarderingen een uitdaging is geworden. Maar deze zijn nog steeds te vinden, al moeten beleggers vaak verder kijken dan de techsector. Terwijl de Nasdaq dit jaar met ruim 25% steeg en de techaandelen veel andere sectoren achter zich lieten, is het misschien tijd om verder te kijken.


Voor degenen die daadwerkelijk bereid zijn om buiten de techsector te kijken, is er één bedrijf dat misschien wel onze aandacht verdient: Tractor Supply, een retailer gespecialiseerd in de landbouw. Terwijl de markt dit jaar omhoog schoot, daalden de aandelen van dit bedrijf met bijna 7%. Deze koersdaling biedt mogelijk een interessante kans voor beleggers die op zoek zijn naar een marktleider met competitieve voordelen en een snelgroeiend dividend.


Het is overigens niet heel gek dat de aandelen van dit bedrijf nu zo onder druk staan. Aan het begin van het jaar voorspelde het management dat de vergelijkbare omzet zou groeien ergens tussen 3,5% en 5,5%. Naarmate het jaar vorderde, resulteerden uitdagende weersomstandigheden en veranderend consumentengedrag in verlagingen van deze verwachtingen. Eind oktober leidde dit ertoe dat het management voorspelde dat de omzet voor het volledige jaar gelijk zouden zijn aan die van 2022. Geen groei dus.


De financieel directeur van Tractor Supply, Kurt Barton, legde uit dat consumenten "meer oplettend en verstandig zijn geweest met hun uitgaves" Daarnaast is er een aanhoudende verschuiving van uitgaven aan goederen naar diensten. Dit heeft natuurlijk een negatieve invloed op het bedrijf, aangezien Tractor Supply een retailer is en geen dienstverlener.


Maar beleggers moeten Tractor Supply niet afschrijven alleen omdat het management te optimistisch was over 2023. Als we een paar jaar teruggaan, zien we dat dit bedrijf eigenlijk echt een parel is. Hoewel een daling in de omzet van 0,4% in het derde kwartaal teleurstellend was, moet dit wel worden vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar (5,7% groei), twee jaar geleden met 13,1% en in 2020 zelfs met 26,8%. Dit zijn indrukwekkende cijfers. Een kleine en tijdelijke afkoeling in het groeipercentage kan daarom worden vergeven.


Bovendien biedt dit negatieve sentiment rond het aandeel beleggers de mogelijkheid om de aandelen te kopen tegen waarderingen van slechts 20 keer de winst en 18 keer de verwachte winst. Een aantal jaren geleden lag deze multiple nog ruim boven de 25.Daarnaast beschikt het bedrijf over een aantrekkelijk en groeiend dividend. Met een dividend van $1,03 per aandeel per kwartaal heeft Tractor Supply momenteel een dividendrendement van 2%. Dit overtreft ruimschoots het gemiddelde dividendrendement van de S&P 500 van 1,6%. Bovendien is dit dividend de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid en zal naar verwachting de komende vijf jaar ook flink blijven groeien.


Het bedrijf kondigde de meest recente verhoging van het dividend aan in februari, waarbij het dividend met maar liefst 12% werd verhoogd, wat het 14e opeenvolgende jaar van dividendgroei markeerde. Met een uitbetalingsratio van slechts 15% van de winst kan Tractor Supply zijn dividend in de toekomst nog flink laten groeien, zelfs als de winst niet zou toenemen. Maar het is onwaarschijnlijk dat de winst niet meer zal groeien; analisten verwachten namelijk dat de winst per aandeel van Tractor Supply de komende vijf jaar met gemiddeld 6% per jaar zal groeien.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Comentarios


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..