top of page

Deze AI startup is een bedrijf om in 2024 in de gaten te houden

In het kort:

  • Mutual Security Credit Union, een nieuwe bankpartner, heeft Upstart's op kunstmatige intelligentie gebaseerde leensysteem gekozen om persoonlijke leningen breder beschikbaar te stellen.

  • Ondanks de uitdagingen zoals een omzetdaling van 46% en toenemende verliezen in de eerste negen maanden van 2023, biedt de AI-kredietbeoordelingssoftware van Upstart nog steeds aanzienlijke kansen in de kredietindustrie.

  • De recente koersstijging en het stabiliseren van de macro-economische omstandigheden verbeteren de vooruitzichten, maar Upstart moet zich bewijzen te midden van de huidige resultaten.


Het cloudgebaseerde AI-leenplatform, Upstart Holdings, heeft opnieuw de aandacht getrokken met een opmerkelijke stijging van de aandelenkoers vorige week. De koers steeg aanzienlijk, waarbij het zelfs tot 20,3% toenam. Deze opwaartse beweging volgde op het besluit van de Federal Reserve om de rentetarieven ongewijzigd te laten in haar laatste besluit van het jaar, met aanwijzingen voor mogelijke renteverlagingen in de toekomst. Terwijl dit waarschijnlijk de belangrijkste katalysator was voor de stijging, speelde ook de aankondiging van een nieuwe bankpartner een rol.Nieuwe bankpartner verstevigt Upstart's positie

In een vroeg persbericht maakte het bedrijf een week terug bekend dat Mutual Security Credit Union Upstart's op kunstmatige intelligentie gebaseerde leensysteem heeft gekozen om persoonlijke leningen aan een breder publiek aan te bieden. Deze financiële instelling, actief in westelijk Connecticut met meer dan $390 miljoen aan activa, is sinds september een Upstart Referral Network-leenpartner. De credit union benadrukt dat Upstart hen in staat stelt hun bereik uit te breiden en een moderne, op digital-first gerichte ervaring te bieden voor meer inclusieve leningen in de gemeenschap.


Economische factoren en toekomstige perspectieven

Een van de belangrijkste factoren die Upstart de afgelopen jaren heeft beïnvloed, is de snel stijgende rente. Naarmate de rentetarieven stijgen, neemt de marge tussen wat een bank aan depositohouders betaalt en wat ze verdient aan leningen af, wat de winstmarges aantast.


Het besluit van de Fed om de rentetarieven stabiel te houden en mogelijke renteverlagingen in het vooruitzicht te stellen, is goed nieuws voor zowel banken als Upstart. Deze beslissing, samen met de groeiende lijst van bancaire partners, droeg bij aan een positieve dag voor Upstart en haar investeerders.Hoewel de uitbreiding naar autoleningen, kleine bedrijfsleningen en kredietlijnen voor eigen vermogen veelbelovend lijkt, heeft de stijging van de rentetarieven geleid tot een aanzienlijke omzetdaling van 46%, waardoor deze daalde tot $373 miljoen in de eerste negen maanden van 2023. Tegelijkertijd zijn de verliezen toegenomen, stijgend van $53 miljoen naar $198 miljoen in dezelfde periode. Ondanks deze uitdagingen biedt de AI-kredietbeoordelingssoftware van Upstart nog steeds aanzienlijke kansen binnen de kredietindustrie. De uitdaging voor Upstart zal echter zijn of ze het berijf lang genoeg draaiend kunnen houden, gezien de huidige resultaten.


Beoordeling van Upstart's aandelen

De aandelen van Upstart hebben recent een sterke stijging van 20% op een dag meegemaakt, maar staan nog steeds 89% lager dan hun hoogtepunt. De toevoeging van een nieuwe bankpartner en het stabiliseren van macro-economische omstandigheden hebben de vooruitzichten van het bedrijf echter verbeterd.


De aandelenkoers van Upstart Holdings sinds 2021:


 Upstart streeft ernaar leningen toegankelijker te maken met zijn op AI gebaseerde systeem, dat verder gaat dan traditionele FICO-scores.Terwijl sommige analisten kritisch zijn over Upstart's bedrijfsmodel, dat afhankelijk is van de toepassing van kunstmatige intelligentie op de kredietmarkt, benadrukken anderen het potentieel voor disruptie in de leenindustrie. De waardering van het bedrijf, momenteel rond 7,2 keer de verwachte omzet, weerspiegelt de groeiafhankelijkheid.Investeerders die bereid zijn risico te nemen, kunnen Upstart overwegen als een waardevolle toevoeging aan hun portefeuille. Hoewel langetermijnvooruitzichten enigszins speculatief zijn, blijft het potentieel voor aanzienlijke winst aanwezig. Beleggers moeten echter de volatiliteit in overweging nemen en zich bewust zijn van de speculatieve aard van de langetermijnvooruitzichten.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!