top of page

Oprichter Nikola, een bedrijf van ooit $30 miljard, moet gevangenis in

In het kort:

  • Lagere Straf dan Geëist: Ondanks de eis van aanklagers voor een gevangenisstraf van 11 jaar, kreeg Trevor Milton een aanzienlijk lagere straf, inclusief een boete van $1 miljoen en de mogelijkheid dat hij later gedwongen wordt eigendommen op te geven.

  • Vergelijking met Elizabeth Holmes: Milton, ooit een miljardair na de beursgang van Nikola, werd vergeleken met Elizabeth Holmes, veroordeeld voor fraude. Hoewel Holmes meer dan 11 jaar gevangenisstraf kreeg, is de straf van Milton aanzienlijk lager.

  • Onzekere Toekomst voor Nikola: De veroordeling van Milton en de juridische strijd hebben de toekomst van Nikola onzeker gemaakt. Het aandeel is gedaald tot onder $1, met een marktwaarde van ongeveer $296 miljoen, en werpt twijfels op over bedrijven die snel naar de beurs gaan via SPAC's.


Nikola Oprichter Trevor Milton veroordeeld

Op maandag werd Trevor Milton, de oprichter van Nikola, veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens fraude in verband met het bedriegen van investeerders van de controversiële fabrikant van elektrische- en waterstofaangedreven vrachtwagens. Milton werd schuldig bevonden aan twee gevallen van draadfraude en een aanklacht wegens effectenfraude in oktober 2022.


Strafmaat lager dan geëist

Hoewel de aanklagers een gevangenisstraf van 11 jaar hadden geëist, was de uiteindelijke straf van Milton aanzienlijk lager. Naast de gevangenisstraf kreeg hij een boete van $1 miljoen opgelegd en kan hij later gedwongen worden eigendommen op te geven als onderdeel van zijn straf. De rechter stond Milton toe om op borgtocht vrij te blijven terwijl hij in hoger beroep gaat.


Proces en vergelijking met Elizabeth Holmes

Milton, die in juni 2020 miljardair werd toen hij Nikola naar de beurs bracht via een speciaal doel acquisitiebedrijf, werd vergeleken met de in ongenade gevallen Elizabeth Holmes, oprichter van Theranos. Beide ondernemers werden beschuldigd van het plegen van fraude door valse en misleidende verklaringen. Terwijl Holmes meer dan 11 jaar gevangenisstraf kreeg, is de straf van Milton aanzienlijk lager.


Nikola's Val na Beschuldigingen

Na beschuldigingen van valse en misleidende verklaringen door shortseller Hindenburg Research stortte het aandeel van Nikola in en werd het bedrijf, ooit gewaardeerd op meer dan $30 miljard, in twijfel getrokken. Milton trad in september 2020 af als uitvoerend voorzitter van Nikola te midden van een intern onderzoek. Sindsdien is het bedrijf geconfronteerd met aanhoudende problemen, waaronder een verlies van vertrouwen van investeerders en het vertrek van leidinggevenden.


Toekomst voor Nikola onzeker

De veroordeling van Milton en de juridische strijd hebben de toekomst van Nikola onzeker gemaakt. Het aandeel van het bedrijf is sindsdien onder $1 gedaald, met een marktwaarde van ongeveer $296 miljoen. Nikola was een van de eerste bedrijven die via een SPAC naar de beurs ging, een proces dat later onder de loep werd genomen door de SEC.


Conclusie

De eens zo veelbelovende fabrikant van elektrische- en waterstofaangedreven vrachtwagens staat nu voor aanzienlijke uitdagingen, te midden van dalend vertrouwen van investeerders en het vertrek van belangrijke leidinggevenden.


De juridische strijd en de neergang van Nikola werpen serieuze twijfels op over bedrijven die snel naar de beurs gaan via SPAC's. Het heeft hopelijk als impact een meer nauwkeurige benadering bij nieuwe soortgelijke startups in de markt voor elektrische voertuigen en hun financiering.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!