top of page

Cathie Wood verkoopt aandelen Shopify: Heeft ze gelijk?

In het kort:

  • Shopify heeft aantal grote veranderingen doorgevoerd in het bedrijfsmodel dit jaar, waaronder het afstoten van Shopify Logistics.

  • Ark Invest, geleid door Cathie Wood, heeft recentelijk rond de $19 miljoen aan Shopify-aandelen verkocht.

  • Ondanks deze verkoop en eerdere verliezen door de verkoop van de logistieke tak, toont Shopify aan dat het bedrijf nog steeds sterk in de markt staat.

Shopify, een grote naam in de wereld van E-commerce, heeft in 2023 een aantal grote veranderingen doorgevoerd. Deze aanpassingen hebben niet alleen impact gehad op Shopify zelf, maar heeft ook haar sporen achtergelaten op de aandelenkoers van Shopify. De koers van Shopify is in de afgelopen maanden met bijna 25% gedaald. Dit werd nog even versterkt door de recente verkoop van Shopify door Ark ETFs, een fonds dat geleid wordt door de bekende belegger Cathie Wood.


Afstoting van Shopify Logistics

In juni maakte Shopify de beslissing om zich te ontdoen van zijn logistieke tak, waaronder Six River Systems, een bedrijf gespecialiseerd in magazijnrobotica, en Deliverr, de meest recente aankoop. De verkoop van deze onderdelen werd gerealiseerd voor slechts een fractie van de oorspronkelijke aankoopprijs, wat aanzienlijke financiële verliezen voor het bedrijf met zich meebracht. Deze strategische keuze had als doel Shopify terug te brengen naar zijn oorspronkelijke missie: het aanbieden van e-commerce tools aan vrijwel alle ondernemingen.Deze beslissing om de logistieke divisie af te stoten, hoewel pijnlijk, markeert een noodzakelijke verschuiving, waarbij het management erkende dat de uitbreiding naar logistiek buiten hun kern viel. Het was voor hen tijd om te focussen op waar ze goed in waren en terug te keren naar de essentie van hun bedrijfsmodel. De verkoop van de logistieke divisie toonde aan hoeveel druk deze op de bedrijfsfinanciën legde, gezien Shopify, zonder de last van deze divisie, in het tweede kwartaal gewoon een operationele winst zou hebben kunnen rapporteren.


De terugkeer naar de kernactiviteiten werd gezien als een noodzakelijke stap om de stabiliteit en toekomstige groei van het bedrijf veilig te stellen. Door het loslaten van de extra complexiteit die de logistieke activiteiten met zich meebrachten, kan Shopify nu zijn energie en middelen beter richten op het verbeteren en uitbreiden van zijn e-commerce activiteiten, om zo zijn positie in de markt te verstevigen.


Focus op Shopify Payments

Na het uitvoeren van de veranderingen heeft Shopify zijn aandacht en middelen opgeschoven naar het optimaliseren van Shopify Payments, één van de belangrijkte producten die een cruciale rol speelt in het genereren van inkomsten voor het bedrijf. Shopify Payments is een geïntegreerde betalingsoplossing die bedrijven in staat stelt om betalingen van klanten te verwerken zonder de noodzaak van een derde partij. Het is een fundamentele dienst die bijdraagt aan het ecosysteem van Shopify, waardoor de groei en het succes ervan direct gekoppeld zijn aan het bedrijf.


Het is indrukwekkend hoe het bedrijf, ondanks het grote verlies door de verkoop van de logistieke tak, zich zo snel heeft kunnen herstellen. De focus op Shopify Payments hebben dan ook deels bijgedragen aan het compenseren van dit verlies. De resultaten spreken voor zich; het bedrijf rapporteerde een groei van 18% in het bruto betalingsvolume (GMV), waarmee het een indrukwekkende $55 miljard bereikte in het tweede kwartaal.


Deze exponentiële groei in het betalingsvolume heeft bovendien een positief effect gehad op andere inkomstenstromen binnen het bedrijf, vooral op de inkomsten uit merchant solutions. Deze inkomsten zagen een stijging van 31% en tikten de $1.3 miljard aan.Het is duidelijk dat Shopify's beslissing om zijn strategische focus terug naar de basis te brengen een slimme zet was. Shopify Payments is niet alleen een essentiële service voor online verkopers, maar is ook een stevige pijler geworden voor het bedrijf. Door zich zo te richten op Shopify Payments laat het bedrijf zien dat het slim omgaat met zijn middelen.


De recente verkoop van Cathie Wood

Recentelijk hebben de Ark ETFs, onder leiding van de bekende investeerder Cathie Wood, besloten om een groot aantal Shopify-aandelen te verkopen, ter waarde van ongeveer $19 miljoen. Deze actie heeft voor veel speculaties gezorgd onder beleggers en marktanalisten. Ze vragen zich af of deze verkoop wijst op toekomstige problemen voor Shopify, of dat het gewoon een kleine verandering is in de grotere marktontwikkelingen.


Ondanks deze verkoop heeft Ark nog steeds een flink aandeel in Shopify, met 3.2% van hun portfolio geïnvesteerd in het bedrijf, wat suggereert dat ze nog steeds vertrouwen hebben in de toekomst van Shopify. Maar er zijn wel vragen ontstaan, vooral omdat deze verkoop deel uitmaakt van een patroon waarin Ark zijn investering in Shopify structureel kleiner maakt. Cathie Wood heeft de afgelopen jaren echter wel vaker succesvolle bedrijven te vroeg verkocht, dus misschien is dit ook wel een positief teken.Shopify blijft een cruciale speler in de e-commerce sector, ondanks de recente veranderingen en uitdagingen. Het bedrijf heeft bewezen dat het zich kan aanpassen en focussen op wat écht telt om succesvol te blijven in een concurrerende markt. Voor potentiële beleggers zou deze daling wel eens interessant kunnen zijn om nauwlettend toe te kijken. En voor bestaande aandeelhouders kan het interessant zijn om te observeren hoe het bedrijf zich verder ontwikkelt en of de huidige strategie vruchten zal afwerpen.

Aandelen Shopify kopen via DEGIRO

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..