top of page

Goed nieuws voor Shopify

In het kort:

  • Amazon en Shopify blijven strijden voor dominantie in Amerika op het gebied van E-commerce.

  • Logistiek en AI-technologie vormen steeds meer het nieuwe slagveld tussen deze bedrijven.

  • Recentelijk heeft Amazon nieuwe verkoperskosten in rekening gebracht, terwijl Shopify blijft innoveren met AI-gedreven functies.


Amazon en Shopify zijn niet zomaar twee bedrijven. Het zijn de grootste E-commerce platforms in Amerika. Amazon, die de weg van e-commerce baande met zijn lancering bij de opkomst van het internet, wordt uitgedaagd door Shopify, een nieuwkomer die een stuk later op de markt kwam. Shopify biedt een platform dat het eenvoudig maakt voor verkopers om hun eigen winkel op te zetten.


Shopify's CEO, Tobi Lütke, vertelde recentelijk dat Shopify bezig is met "Arming the rebels", een duidelijke steek naar Amazon. Recentelijk heeft vooral de focus op logistiek een centrale plaats ingenomen in de concurrentiestrijd tussen de twee bedrijven. Shopify maakte vorig jaar een grote stap met de overname van Deliverr voor $2,1 miljard, om het kort daarna te verkopen aan Flexport, waarmee het een strategisch partnerschap aanging.Amazon lanceerde op zijn beurt een "Shopify killer", waarbij het zijn 'Buy with Prime'-programma aanbood. Hierdoor kunnen verkopers op andere platforms dan Amazon toch profiteren van Prime's gratis verzending en retourneren.


Shopify krijgt kansen door Amazon

Volgens een rapport van Bloomberg is Amazon van plan om verkopers die niet gebruik maken van Fulfillment by Amazon (FBA) kosten in rekening te brengen. Vanaf oktober zullen duizenden verkopers op het Seller Fulfilled Prime programma een extra vergoeding van 2% per verkoop moeten betalen. Dit lijkt een poging van Amazon om de winstmarges te verbeteren. Het bedrijf heeft onlangs al verschillende bezuinigen doorgevoerd, waaronder het ontslaan van personeel en het sluiten van winkels.


Met verzending als een van de grootste kostenposten voor Amazon, die in het tweede kwartaal meer dan $20 miljard bedroeg, is deze extra vergoeding voor verkopers wel te begrijpen. Maar het is waarschijnlijk wel een bittere pil voor veel verkopers, die al met smalle marges werken.Deze nieuwe kosten voor verkopers, die bovenop de bestaande commissies komen, kunnen sommige verkopers dwingen hun prijzen te verhogen of zelfs over te stappen naar platforms als Shopify. Dit is goed nieuws voor Shopify en het bedrijf zit dan ook zeker niet stil.


Shopify's magische AI-innovaties

Shopify zet steeds meer in op Artificial Intelligence om haar positie in de markt te versterken. Eerder dit jaar lanceerde het bedrijf al Shopify Magic, een aantal gratis AI-functies geïntegreerd in de producten en workflows. Deze functies maken het eenvoudiger voor ondernemers om hun bedrijf te starten en te laten groeien via Shopify.


Een van de meest interessante functies is de mogelijkheid voor AI-gegenereerde productbeschrijvingen. Verkopers hoeven slechts enkele trefwoorden en details over een product in te voeren, waarna de AI een pakkende beschrijving produceert. Dankzij de enorme database van Shopify, met inzichten over welke woorden en zinnen leiden tot hogere conversies, zal dit de verkoop waarschijnlijk flink stimuleren.


Shopify heeft ook een AI shopping assistent geïntroduceerd binnen de app. Hier kunnen consumenten producten ontdekken en kopen van Shopify-verkopers. Deze chatbot stelt gebruikers in staat om in menselijke taal te beschrijven waarnaar ze op zoek zijn, waarna de assistent relevante producten vindt. Super handig bij het vinden van bijvoorbeeld verjaardagcadeaus.


Dit is niet alleen waardevol voor klanten, maar ook een goudmijn voor Shopify zelf. Door het verzamelen van specifieke data over de voorkeuren en trends van consumenten, kan Shopify deze data vervolgens gebruiken om de functies van Shopify Magic verder te verfijnen. Naarmate de shopping assistent meer leert over de wensen van klanten, kan Shopify Magic effectievere productbeschrijvingen genereren.


En laten we Shopify Sidekick niet vergeten. Deze tool helpt verkopers met het verkrijgen van inzichten en relevante ideeën voor hun webshop. De kracht van Sidekick komt vooral uit Shopify's database, die inzicht geeft in de interactie van klanten met producten, welke zakelijke strategieën succesvol zijn en hoe succesvolle verkopers gebruik maken van Shopify's tools. Deze kennis wordt vervolgens ingezet, zodat Sidekick verkopers kan assisteren bij het groeien van hun webshop.


Het contrast tussen de strategieën van Amazon en Shopify kan bijna niet groter zijn. Waar Amazon verkopers wilt opzadelen met extra kosten, biedt Shopify juist nieuwe tools en functies aan die de waarde van hun platform versterken.


Wie uiteindelijk als overwinnaar uit deze strijd zal komen, blijft een vraag voor de toekomst. Beide bedrijven hebben hun unieke strategieën en voordelen, en de markt verandert voortdurend met elke nieuwe innovatie en beslissing. Maar met de huidige ontwikkelingen lijkt het er voor nu in ieder geval op dat Shopify een stap in de goede richting zet.