top of page

Arista Networks plukt de vruchten van de AI opmars

In het kort:

  • Arista Networks heeft een indrukwekkende jaarlijkse totale aandeelgroei van 133% behaald, aanzienlijk beter dan de S&P 500.

  • Het bedrijf verwacht dat AI-gerelateerde inkomsten tegen 2025 zullen stijgen tot $750 miljoen, wat neerkomt op (nog maar) bijna 10% van de totale omzet.

  • Ondanks een hoge waardering van ANET-aandelen blijft het groeipotentieel sterk, vooral dankzij de strategische samenwerking met Broadcom.


Arista Networks, een toonaangevende speler in de netwerkinfrastructuur voor AI, heeft onlangs een nieuwe mijlpaal bereikt met een opmerkelijke jaarlijkse totale opbrengst van 130%. Dit resultaat steekt gunstig af tegen de prestatie van de S&P 500, waarmee Arista zijn positie als marktleider in high-speed netwerkoplossingen bevestigt. Vergeleken met concurrent Cisco, dat een negatief rendement van 6,5% zag, toont Arista een duidelijk competitief voordeel.


De aandelenkoers van Arista Network sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Arista's succes is deels te danken aan zijn focus op schaalbaarheid en betrouwbaarheid in AI-netwerken. Arista's open Ethernet-architectuur en het uniforme Arista EOS bieden een robuust alternatief Nvidia's InfiniBand technologie. Deze aanpak, gecombineerd met een nauwe samenwerking met Broadcom, stelt Arista in staat om snel marktaandeel te winnen en zijn positie in de markt te versterken.Arista's AI-centrum speelt een cruciale rol in het aanpakken van netwerk silo's, die vaak voorkomen in traditionele netwerkinfrastructuren. Door een geïntegreerd systeem te promoten dat zowel front-end als back-end infrastructuur omvat, kan Arista een efficiëntere en effectievere oplossing bieden dan concurrenten zoals Nvidia. Dit versterkt Arista's positie in de markt en vergroot de kans op verdere groei.


Arista's resultaten voor Q1 2024 waren indrukwekkend met een totale omzet van $1,57 miljard, een stijging van 16,2% op jaarbasis, en een aangepaste winst per aandeel (EPS) van $1,99, een stijging van 39,1% op jaarbasis. De product-segmentomzet groeide met 12,8% tot $1,32 miljard, terwijl de jaarlijkse netwerksoftware- en serviceomzet met 35,2% steeg tot $970 miljoen, wat de toenemende loyaliteit van de cloudnetwerk- en SaaS-platforms van Arista aangeeft.


De omzet(groei) van Arista Networks sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


De brutowinstmarges van producten en diensten van Arista zijn eveneens sterk gegroeid, met respectievelijk 60,7% (+4,2% op jaarbasis) en 80% (+1,2% op jaarbasis) in het laatste kwartaal. Deze marges weerspiegelen de hoge uitgavenkracht van hyperscalers tijdens de AI-infrastructuurboom.


Daarnaast hanteert Arista een asset-light strategie door al zijn producten uit te besteden aan derden, wat bijdraagt aan de operationele marges van 47,4% (+6,2% op jaarbasis) en de vrije kasstroommarges van 32,1% (+4,8% op jaarbasis). Echter is het de vraag in hoeverre deze marges geoptimaliseerd kunnen worden, aangezien het bedrijf het niet in eigen beheer heeft.


De brutomarge van Arista Networks sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Ondanks de sterke financiële prestaties, is Arista Networks momenteel eerder hoog dan laag gewaardeerd. Met een voorwaartse aangepaste koers-winstverhouding (P/E) van 37,04x en een forward EV/EBIT-waardering van 29,08x, is het aandeel duurder dan zijn concurrenten. Ter vergelijking, Cisco (CSCO) heeft een forward P/E van 12,80x, HP Enterprise (HPE) van 9,33x en Broadcom (AVGO) van 28,14x. Hoewel Arista een indrukwekkende groei laat zien, met een CAGR van +15,1% voor de omzet en +14,2% voor de winst tot FY2026, rechtvaardigen deze cijfers niet de huidige premiewaardering in vergelijking met een bedrijf zoals Broadcom.


De P/E ratio van Arista Networks sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Wat is de fair value van Arista Networks?

Om de juiste prijs te bepalen voor een aandeel als Arista Networks gebruik ik onder andere een DCF-model. Hiervoor begin ik met de FCF verwachting door analisten voor de aankomende jaren:


Na de eerste tien jaar wordt de eerlijke waarde van een aandeel via deze methode berekend door alle toekomstige kasstromen na deze periode weer te geven. Voor de terminale waarde wordt een conservatief groeipercentage van 2.4% gebruikt, gelijk aan het vijfjarig gemiddelde van de 10-jaars staatsobligatierente.


Voor Arista Networks, met een FCF van $6,26 miljard in 2033, een groeipercentage van 2,4% en een disconteringsvoet van 6,6%. De terminale waarde is $6,26 miljard vermenigvuldigd met 1 plus 2,4%, gedeeld door het verschil tussen 6,6% en 2,4%. Dit resulteert in een totale intrinsieke waarde van $152 miljard.Door de contante waarde van de eerste tien jaar van kasstromen op te tellen, wat uitkomt op $33 miljard, en de contante waarde van de terminale waarde ($80 miljard) erbij op te tellen, komen we uit op een totale eigen vermogenswaarde van $113 miljard. Om de intrinsieke waarde per aandeel te berekenen, delen we dit bedrag door het totaal aantal uitstaande aandelen. Vergeleken met de huidige aandelenprijs van $371, lijkt Arista Networks rond de eerlijke waarde verhandelt te worden op dit moment. Echter opereert het bedrijf in een explosieve markt, waarbij we lastig kunnen zeggen of de groei hoger, of eerder lager zal zijn in vergelijking tot de verwachtingen op dit moment.


De belangrijkste inputs voor een DCF zijn de disconteringsvoet en de verwachte kasstromen. Voor Arista Networks wordt een disconteringsvoet van 6.6% gebruikt, gebaseerd op een geleverde beta van 0.915. Deze beta is een maatstaf voor de volatiliteit van het aandeel in vergelijking met de markt als geheel. Een belangrijke overweging is dat de DCF-methode geen rekening houdt met de mogelijke cycliciteit van een industrie of de toekomstige kapitaalbehoeften van een bedrijf, waardoor het een beperkt beeld geeft van de potentiële prestaties van een bedrijf.


Een belangrijk risico voor Arista is de hoge concentratie van inkomsten uit twee grote klanten, namelijk Meta en Microsoft. Dit brengt een aanzienlijke afhankelijkheid met zich mee, wat riskant kan zijn in een sterk concurrerende markt. Bovendien hebben insiders van Arista in het afgelopen jaar aanzienlijke hoeveelheden aandelen verkocht, wat wijst op een mogelijke overwaardering van het aandeel. Met $225,18 miljoen aan aandelenverkopen (+87,6% op jaarbasis) is het duidelijk dat insiders hun winst hebben genomen bij de huidige hoge waarderingen, dit zien we echter ook bij een bedrijf als Nvidia, en hoeft niks te zeggen over de onderliggende waarde van het bedrijf zelf.


In een recente reeks opvallende transacties heeft Amerikaans Congreslid Nancy Pelosi uit het 11e congresdistrict van Californië aanzienlijke investeringen gedaan in Broadcom (NASDAQ: AVGO) en NVIDIA (NASDAQ: NVDA), terwijl ze tegelijkertijd aandelen van Tesla, Inc. (NASDAQ: TSLA) en Visa Inc. (NYSE: V) heeft verkocht. Deze strategische zet biedt inzicht in Pelosi's investeringsstrategie en haar vertrouwen in de technologiesector.


Op 24 juni 2024 kocht Nancy Pelosi nog 20 callopties van Broadcom met een uitoefenprijs van $800 en een vervaldatum van 20 juni 2025. De totale waarde van deze transactie wordt geschat tussen $1.000.001 en $5.000.000. Broadcom, een wereldwijde leverancier van halfgeleiders en infrastructuursoftware, heeft recentelijk veel aandacht gekregen van investeerders vanwege zijn sterke financiële prestaties en groeiende marktaandeel. Broadcom heeft een marktwaarde van $792,19 miljard en staat bekend om zijn toewijding aan aandeelhoudersrendement, wat blijkt uit 14 opeenvolgende jaren van dividendverhogingen. Dit onderstreept het potentieel van Broadcom, en daarmee ook de groeikansen voor Arista Networks.


De samenwerking met Broadcom speelt een cruciale rol in Arista's groeistrategie en is iets wat de toekomstige groei zeker ten goede zal komen. Broadcom CEO Hock Tan benadrukte dat zeven van de acht grootste bestaande AI-clusters worden aangedreven door Ethernet-netwerkinfrastructuur van Broadcom. Deze technologische voorsprong biedt Arista een solide basis om zijn marktpositie verder uit te breiden. Tan voorspelde ook dat alle megaschaal AI-clusters volgend jaar zullen worden aangedreven door Ethernet, wat de positie van Arista verder versterkt.Hoewel ANET-aandelen momenteel een hoge waardering hebben, blijft het groeipotentieel intact dankzij de strategische focus op AI-netwerkinfrastructuur en de sterke partnerschappen. Zelf ben ik echter meer geïnteresseerd in andere bedrijven in de AI-markt, de groei voor Arista Networks ziet er veelbelovend uit, maar is naar mijn mening voor een groot deel in geprijsd op dit moment. Ook investeert Cisco volop in de high-speed infrastructuur voor datacenters, een markt die voor Arista het allerbelangrijkst is. Ik ben erg benieuwd in hoeverre Cisco weet uit te breiden richting dit segment, en daarmee de groei van Arista eventueel kan beperken.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl.

Comments


Net binnen..