top of page

Deze recente IPO ziet omzet stijgen met 269% in eerste kwartaalcijfers

In het kort:

  • Astera Labs rapporteerde een omzetstijging van 269% jaar-op-jaar tot $65,3 miljoen in hun eerste kwartaalrapport als beursgenoteerd bedrijf.

  • Het bedrijf verwacht een omzetgroei van 10-12% op kwartaalbasis voor het volgende kwartaal, met een aangepaste winst per aandeel van $0,11.

  • Ondanks een initiële aandelenkoersdaling van 9%, blijven Wall Street analisten positief over Astera, met verhoogde koersdoelen en een sterke marktpositie in de retimer markt.


Astera Labs, recentelijk beursgenoteerd, heeft onmiddellijk indruk gemaakt met een explosieve omzetgroei van 269% jaar-op-jaar, tot $65,3 miljoen in het eerste kwartaal. Dit weerspiegelt de sterke vraag naar hun geavanceerde semiconductor connectiviteitsoplossingen, die essentieel zijn voor AI-servers en datacenters. Met een beurswaarde van $17,55 miljard is het echter wel duidelijk dat beleggers nog veel meer verwachten van dit bedrijf, gezien de enorme premium die er momenteel over betaald wordt.


Astera Labs, opgericht in 2017 en met $206 miljoen aan venture capital financiering, heeft zich snel ontwikkeld tot een belangrijke speler in de productie van connectiviteitshardware voor datacenters die AI-toepassingen ondersteunen. Met een omzetstijging van 45% in 2023 tot $115,8 miljoen, toont het bedrijf een robuuste groei en een toenemende vraag naar zijn producten. Deze groei werd verder versneld in het vierde kwartaal van 2023, wat niet alleen de sterke marktpositie van Astera bevestigt, maar er ook voor heeft gezorgd dat we een overgang naar GAAP-winstgevendheid binnen het bedrijf hebben kunnen zien.


Ondanks de indrukwekkende financiële prestaties, reageerden beleggers echter terughoudend op deze cijfers, met een daling van 9% in de voorbeurs handel en 6,41% op het moment van schrijven. Dit lijkt echter meer een reactie op hoge verwachtingen dan op de fundamenten van het bedrijf, analisten blijven dan ook positief over het groeipotentieel van het bedrijf.


De aandelenkoers van Astera Labs sinds de beursgang:


Analisten van J.P. Morgan en Evercore ISI blijven zeer positief over Astera's toekomst. Beiden hebben ze koersdoelen aan het aandeel gegeven van respectievelijk $95 en $98. Astera's producten, waaronder PCIe retimers, actieve elektrische kabels en Compute Express Link controllers, zijn cruciaal voor het faciliteren van snelle en efficiënte dataoverdracht in tech-infrastructuren. Astera Labs wordt verwacht om zijn omzet meer dan te verdubbelen tot $270 miljoen in 2024, en vervolgens nog eens met 52% te laten groeien tot $411 miljoen in 2025. Dit is niet alleen een getuigenis de hoge verwachtingen voor de marktpositie van het bedrijf, maar ook van zijn vermogen om winstgevend te blijven met een verwachting voor de aangepaste winst van $0,51 per aandeel tegen het einde van 2025.


Met een aangepaste bruto winstmarge van 78,2% toont Astera Labs zeker potentie. Voor het volgende kwartaal voorspelt het bedrijf een omzetgroei van 10-12% en een aangepaste winst per aandeel van $0,11, wat wijst op voortdurende positieve momentum. Astera Labs blijft goed gepositioneerd om te profiteren van de toenemende uitgaven van ondernemingen aan AI-infrastructuur, als we luisteren naar CEO Jitendra Mohan. De significante transformatie van datacenters die nodig is om geavanceerde AI-applicaties te ondersteunen, duidt op een veelbelovende groeicyclus voor meerdere jaren.


De vraag naar AI-technologieën is momenteel dan ook hoger dan ooit. Volgens een onderzoek uit 2023 van GlobalData, wordt verwacht dat de wereldwijde AI-markt tegen 2030 meer dan $909 miljard waard zal zijn, met een samengestelde jaarlijkse groeivoet van 35% van 2022 tot 2030. Voor 2024 verwacht GlobalData een exponentiële groei in het aantal operationele AI-implementaties door bedrijven, en beveelt aan dat elk bedrijf tegen 2025 een AI-vooruitstrevend bedrijf wordt.


IPO van Astera Labs

Astera Labs maakte niet lang geleden een indrukwekkend debuut op de beurs met een initiële aandelenprijs die 46% steeg na de beurs, beginnend op $52,56 per aandeel flink hoger dan de oorspronkelijke IPO-prijs van $36. De eerste handelsdag sloot Astera zelfs met een totale stijging van 72%, waarmee de aandelenkoers op $62,03 eindigde.


De prestaties van Astera kunnen ook dienen als een eventuele maatstaf voor de verwachte prestaties van venture-backed IPO's in dit jaar. In tegenstelling tot bedrijven zoals Reddit, die een uniek uitgangspunt hebben, biedt Astera Labs een duidelijker vergelijkingspunt voor andere aanstaande tech-IPO's zoals Databricks, Stripe en Plaid.


Astera Labs lijkt zich te positioneren als een sterke speler binnen de semiconductor-industrie, met een sterk groeipotentieel en solide financiële fundamenten. Terwijl de markt de initiële vlucht omhoog na de beursgang nog moet verwerken, is het duidelijk dat het vertrouwen van analisten en het strategisch perspectief van het bedrijf indicatief zijn voor een veelbelovende toekomst. Echter is het belangrijk te begrijpen dat de enorme verwachtingen zeker al verwerkt zijn in de beursprijs op dit moment, wat we ook zien in de reactie na deze mooie cijfers, met een daling als gevolg.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..