top of page

Deze 5 lithium aandelen profiteren van elektrische auto's

Lithium zal een belangrijk rol spelen in de vierde industriële revolutie. De Volkskrant noemt het inmiddels de nieuwe olie. Analisten zijn ook optimistisch over de lithiummarkt nadat Tesla tijdens de meest recente "Investor Day" een optimistische voorspelling gaf over hun batterijtechnologie. Tesla zei dat het tegen 2030, 20 miljoen EV Batterijen (BEV's) zou kunnen verkopen. De vraag naar lithium zou met 23% kunnen groeien volgens meerdere analisten.


Er zijn flink wat keuzes om te beleggen in lithium bedrijven. We gaan in dit artikel, proberen vijf stuks te behandelen, die het onderzoeken waard zijn.


Goed om te weten dat analisten, over het algemeen eensgezind zijn: "Als TSLA zich richt op dit doel en slaagt, gaan we ervan uit dat dit anderen zal aanzetten om te investeren en mogelijk nog hogere penetratiegraden te bereiken", aldus Analist bij een grote Amerikaanse bank Citi.

Ze merkten ook op dat er op korte termijn zwakte in de lithiumprijzen zou kunnen zijn, maar dat dit naar verwachting slechts een paar kwartalen zal duren.


"Op lange termijn blijven we optimistisch over de lithium vraag en aanbod... en denken we dat het aanbod moeite zal hebben om de vraag bij te houden", voegden zij eraan toe.


Naast Tesla noemen analisten deze namen: Albemarle, Li-Cycle Holdings, Livent en SQM zijn mogelijke aandelen om te overwegen. We gaan even kort doornemen wat deze bedrijven doen en even wat analisten op verschillende Engelse platforms erover zeggen. Denk aan Barron, websites van banken, etc.


Dit is wat Analisten zeggen


1. Albemarle is een Amerikaans bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling en productie van Lithium. Albemarle is ook actief in de productie van andere metalen en materialen, waaronder kalium, broom, katalysatoren en polymeren. Het bedrijf heeft klanten in verschillende sectoren, waaronder energieopslag, chemische productie, farmaceutica, landbouw, mijnbouw en elektronica. Ze zijn actief in 100 landen.


Analisten zeggen dit over Albemarle: "Ons koersdoel van $310 is gebaseerd op een analyse van de som-der-delen voor 2024. We passen een EV/EBITDA-multiple van ~8 toe op Energy Storage, ~9x op Specialties en ~10x op Ketjen(nee, geen ketjup maar een chemisch materiaal), die allemaal in lijn zijn met vergelijkbare waarderingen van concurrenten."


2. Li-Cycle Holdings is een Canadees bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van geavanceerde technologieën voor het recyclen van batterijen. Het bedrijf richt zich voornamelijk op het recyclen van lithium-ionbatterijen die ook worden gebruikt in draagbare elektronica, energieopslagsystemen en andere toepassingen. Li-Cycle gebruikt een gepatenteerd proces dat hydrometallurgie en pyrometallurgie combineert om de verschillende materialen uit batterijen te scheiden en te zuiveren, zoals lithium, kobalt, nikkel en koper, en deze vervolgens te hergebruiken in nieuwe batterijen en andere producten.


Analisten zeggen dit over Li-Cycle Holdings: "Ons koersdoel van $7 is gebaseerd op het gemiddelde van EV/EBITDA en een DCF-analyse tot 2027. Door 3,5x EBITDA in 2027 toe te passen, komen we op een waardering van ~$9. Onze multiple is conservatiever dan die van lithiumwinning-/raffinagebedrijven en recyclers, omdat LICY een nieuw bedrijf is waarvan de groei afhankelijk is van de uitvoering van kapitaalprojecten. Onze DCF-analyse levert een koersdoel van ~$5 op, uitgaande van een groeipercentage van 4,0% en een WACC van ongeveer 10,2%."

3. Livent is een Amerikaans bedrijf dat zich richt op de productie van lithium. Het bedrijf heeft productiefaciliteiten in de Verenigde Staten en Argentinië, en het richt zich op het ontwikkelen van duurzame methoden voor de winning van lithium uit brine (zoutoplossingen) in Zuid-Amerika. Livent biedt verschillende soorten lithiumproducten aan, waaronder lithiumcarbonaat, lithiumhydroxide en andere gespecialiseerde producten. Deze worden gebruikt in verschillende sectoren, waaronder energieopslag, elektromobiliteit, farmaceutica, keramiek en glas, en polymeren.


Analisten zeggen dit over Livent: "Ons koersdoel van $28 is gebaseerd op een doel- EV/EBITDA-multiple van ~9,5x die wordt toegepast op onze schatting voor FY24. Deze multiple is in lijn of licht hoger dan die van LTHM's dichtstbijzijnde concurrenten, omdat LTHM een pure lithium-speler is."


4. SQM (Sociedad Química y Minera de Chile) is een Chileens bedrijf dat actief is in de productie en verkoop van meststoffen, lithium en industriële chemicaliën. Het bedrijf heeft productiefaciliteiten in Chili, Argentinië en de Verenigde Staten en heeft klanten in verschillende sectoren, waaronder landbouw, voedsel, energieopslag, farmaceutica en elektronica. SQM is een van 's werelds grootste producenten van lithium, een belangrijke grondstof voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen en andere apparaten. Het bedrijf is ook actief in de productie van kalium, een essentieel element voor de plantengroei en de landbouw.

Analisten zeggen dit over SQM: "Ons koersdoel van $92 is berekend met behulp van een waardering van de som-der-delen voor 2024E segment EBITDA. We passen ~5x EV/EBITDA toe op Lithium, ~6,5x op Jodium, ~7x op SPN, ~8x op Industriële Chemicaliën en ~7x op Kalium. SQM's lithium-multiple is met een korting ten opzichte van LTHM, omdat LTHM een pure lithium-hydroxidebedrijf is. De multiples die worden toegepast op de andere segmenten van SQM zijn over het algemeen in lijn met die van concurrenten."


5. Tesla. Hebben ze nog een introductie nodig?

Analisten zeggen dit over Tesla: "Onze benadering is om een Bull vs. Bear terminal value-analyse te gebruiken met een gewogen kansverdeling. We construeren een Bull case, een Base case en een Bear case. Onze Base case is DCF-gedreven op basis van ons winstmodel (gaat uit van een 19,5x terminale 2030E adj. EBITDA en 12% disconteringsvoet), terwijl onze Bear- en Bull-cases neerwaartse/omhoogwaartse scenario's uittekenen. ... Ons huidige koersdoel kent respectievelijk 3/90/7 gewichten toe aan deze drie scenario's, wat leidt tot een gemengde aandelenkoers van $146."


Let op: Tot 31 maart 2023, kun je lid worden met een mega korting! Claim het hier!