top of page

Waarom Citi een 280% stijging van dit mega risicovolle aandeel verwacht

In het kort:

  • Recent heeft S4 Capital, een Brits digitaal reclame- en marketingbedrijf, geïdentificeerd als een 'hoog risico' maar potentieel aantrekkelijke investering met een verwachte koersstijging van 280%.

  • Ondanks recente uitdagingen en een daling van de kernwinst met 25% in 2023, ziet Citi potentieel voor herstel op middellange termijn.

  • De aandelen van S4 Capital zijn dit jaar bijna 15% gestegen, ondanks een daling van 60% over de afgelopen 12 maanden.


In een wereld waarin digitale marketing de overhand neemt, heeft S4 Capital zich gepositioneerd als een voorloper in de branche. Dit Britse bedrijf, opgericht door de veteraan in de reclame-industrie Martin Sorrell, staat in het middelpunt van de belangstelling, niet alleen door zijn innovatieve benadering maar ook door de recente financiële turbulentie binnen het bedrijf. Dit laatste heeft gezorgd voor een sterke daling in de aandelenprijs van S4 Capital:


De aandelenkoers van S4 Capital sinds de beursgang:


Financiële uitdagingen en herstel

2023 was zonder meer een erg moeilijk jaar voor S4 Capital. De kernwinst daalde met 25%, grotendeels door verminderde uitgaven van een technologie-intensieve klantenbasis en een vertraging in het winnen van nieuwe opdrachten.


Dit resulteerde in een daling van de netto-inkomsten met 4,5% naar £873,2 miljoen en een afname van de winst met 24,6% naar £93,7 miljoen. Resulterend in een verslechterde winstmarge van 13,9% in 2022 naar 10,7% in 2023. Ondanks deze uitdagingen en een voorzichtige kijk op 2024, ziet Citi echter een zilveren rand aan dit bedrijf. Het aandeel S4 Capital, hoewel het dit jaar bijna 15% is gestegen, kende over de afgelopen 12 maanden een forse daling van 60%. Dit heeft de waardering volgens Citi nu erg interessant gemaakt, met een verwachte koersstijging van 280%.



Kort geleden zag S4 Capital een opmerkelijke stijging in de aandelenkoers na afwijzing van meerdere overnamebiedingen van een concurrent uit New York. Het bedrijf zou de biedingen van Stagwell hebben afgewezen omdat deze het bedrijf onderwaardeerden.


Deze bekendmaking komt te midden van toenemende zorgen over buitenlandse bieders die hun oog laten vallen op bedrijven met lage waarderingen. Het verhaal van S4 Capital benadrukt niet alleen de veerkracht en het onafhankelijke streven van het bedrijf maar werpt ook licht op een breder fenomeen waarbij we zien dat Britse bedrijven massaal het doelwit zijn van internationale overnames.


Zo accepteerde de in Londen genoteerde toiletpapierfabrikant Accrol een paar weken terug bijvoorbeeld een overnamebod van £127,5 miljoen van de Portugese concurrent Navigator Paper, en bevestigde het Amerikaanse private equity-gigant KKR een overname van £1,3 miljard van het in Glasgow gevestigde Smart Metering Systems.


De vastberadenheid van Martin Sorrell om onafhankelijk te blijven en te streven naar waardering die volgens hem recht doet aan het potentieel en de prestaties van S4 Capital, onderstreept de waarde en het vertrouwen dat hij in zijn onderneming stelt.


Kapitaalrendement als teken van groei?

Een belangrijke indicator voor het potentieel van S4 Capital is de return on capital employed (ROCE), die de afgelopen vier jaar aanzienlijk is toegenomen. In absolute termen is een ROCE van 3,8% nog steeds alles behalve indrukwekkend, vooral niet in vergelijking met het industrie-gemiddelde van 11%. Echter, de positieve trend - met een stijging van de ROCE en een groei van het ingezette kapitaal met 146% - duidt dit volgens analisten op een bedrijf met een sterk bedrijfsmodel en lucratieve herinvesteringsopties.


Dit patroon is vaak een kenmerk van bedrijven die op de lange termijn significantere winsten kunnen genereren. Dit is dan ook de thesis van Citi, waarbij de verwachting is dat dit bedrijf op lange termijn weer groei kan gaan zien. Echter zijn de rake klappen van vorig jaar zeker iets om in het achterhoofd te blijven houden, Citi noemt het dan ook een zeer risicovolle investeringsoptie.



Vooruitkijken

Citi's analyse suggereert dat, zodra de technologiesector stabiliseert en projectgebaseerd werk toeneemt, S4 Capital goed gepositioneerd zal zijn om weer op te versnellen. De sleutel tot succes ligt in het vermogen van dit bedrijf om te kunnen navigeren door de korte-termijn uitdagingen en zijn positie in de snelgroeiende digitale marketingsector te gaan versterken.


Hoewel de slechte resultaten van 2023 over het algemeen werden verwacht, merkten de analisten van Citi een voorzichtigere toon op in de richtlijnen voor 2024 op, die niet geheel in lijn waren met hun initiële verwachtingen. Dit geeft aan dat, ondanks het potentieel voor een middellange termijn herstel, S4 Capital ook volgens Citi voorlopig nog voor aanzienlijke uitdagingen staat.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page