top of page

Dit is waarom Alibaba aandelen stijgen

In het kort:

  • Alibaba's oprichter Jack Ma prijst de ingrijpende herstructurering en managementveranderingen van het bedrijf als stappen naar groei.

  • De aandelen van Alibaba stegen na Ma's publieke steunbetuiging, onderstreept door de splitsing van het bedrijf in zes businessgroepen en leiderschapswisselingen.

  • Alibaba zet sterk in op innovatie en internationale expansie, met name via het AliExpress-platform, door een subsidiecampagne van 10 miljard yuan.


Na een turbulente periode waarin de Chinese techreus Alibaba geconfronteerd werd met een aanscherping van de regelgeving door Beijing en toenemende concurrentie, lijkt er licht aan het einde van de tunnel te schijnen. Dit licht komt in de vorm van Jack Ma, de oprichter van Alibaba, die na een periode van afwezigheid weer in de openbaarheid treedt. Ma's terugkeer en de recente herstructurering van Alibaba zijn niet alleen een teken van zijn onverminderde vertrouwen in het bedrijf maar ook een indicatie dat de Chinese overheid haar harde houding tegenover techgiganten mogelijk versoepelt.


De aandelenkoers van Alibaba sinds de beursgang:


De grote herstructurering

In het afgelopen jaar heeft Alibaba de grootste herstructurering in zijn geschiedenis ondergaan. Het bedrijf, dat zich bezighoudt met uiteenlopende activiteiten van e-commerce tot cloud computing, werd opgedeeld in zes businessgroepen. Dit besluit werd genomen in de hoop elke eenheid wendbaarder te maken en zo beter in te kunnen spelen op de markt.



Tegelijkertijd vonden er ingrijpende veranderingen in het management plaats. Daniel Zhang, de langdurige CEO van Alibaba Group, nam onverwachts ontslag, gevolgd door zijn aftreden als CEO van de clouddivisie van het bedrijf. Alibaba-veteranen Eddie Yongming Wu en Joe Tsai namen respectievelijk de posities van CEO en voorzitter in.


Innovatie en internationale expansie

Een van de meest opvallende aspecten van Alibaba's huidige strategie is de nadruk op innovatie en de uitbreiding van zijn internationale aanwezigheid. Met de lancering van een substantiële subsidiecampagne via zijn internationale shopping platform, AliExpress, streeft Alibaba ernaar om meer Chinese merken en handelaars op de wereldmarkt te introduceren. Deze campagne, die een eerste groep van 1.000 Chinese merken en handelaars omvat, biedt verbeterde markttoegang en moet de aanwezigheid van Alibaba op internationaal vlak gaan versterken.


Een blik op de toekomst

De terugkeer van Jack Ma en de positieve uitspraken over de herstructurering en leiderschapswisselingen bij Alibaba, zijn niet alleen een morele opsteker voor het personeel maar ook een teken van vertrouwen naar de buitenwereld. Ma's visie op de toekomst van e-commerce, met name de rol van kunstmatige intelligentie hierin, benadrukt de noodzaak voor Alibaba om te blijven innoveren.


Terwijl Alibaba zich aanpast aan de nieuwe realiteiten van de markt, blijft het bedrijf zich inzetten voor groei, zowel in China als daarbuiten. De herstructurering en strategische verschuivingen bij Alibaba moeten een nieuw hoofdstuk markeren voor het bedrijf, dat zich richt op groei door innovatie en internationalisering.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page