top of page

Twee interessante Warren Buffett aandelen

In het kort:

  • Warren Buffett benadrukt het belang van geduld in beleggen, gericht op het kopen van uitstekende bedrijven tegen een eerlijke prijs en het wachten op de vruchten van deze investeringen.

  • Een bekend creditcardbedrijf binnen het portfolio van Berkshire Hathaway heeft een enorme waardestijging ondergaan van $1,3 miljard naar ongeveer $35,5 miljard sinds de eerste investering.

  • Een ander groot betalingsverwerkingsbedrijf in het portfolio staat bekend om zijn open-netwerkstructuur, waarbij het transactiefees ontvangt bij elke betaling.

Warren Buffett, de beleggingsgoeroe en het brein achter het succes van Berkshire Hathaway, heeft door de jaren heen vele waardevolle inzichten gedeeld over de kunst van het beleggen. Een van de belangrijkste lessen die hij ons heeft bijgebracht, is het belang van geduld. Hij verwoordde dit prachtig door te zeggen: "Het doel is niet om snel winst te maken. Het ware doel is om uitstekende bedrijven te kopen tegen een eerlijke prijs en dan geduldig te wachten."


Laten we even stilstaan bij het succesverhaal van Berkshire Hathaway zelf. Als je twee decennia geleden besloten had om $50.000 te investeren in Berkshire Hathaway, zou je investering vandaag de dag opgelopen zijn tot een indrukwekkende waarde van meer dan $364.000. Dit is een prestatie die het gemiddelde rendement van de S&P 500 flink heeft overtroffen. Echter, gezien de huidige grootte van Berkshire Hathaway en de leeftijd van Buffett en Munger, vragen veel beleggers zich af of het bedrijf in staat zal zijn om vergelijkbare rendementen in de toekomst te blijven genereren.Met dit in gedachten, is het natuurlijk interessant om te gaan kijken welke aandelen Warren Buffett dan vandaag de dag in portefeuille heeft. In dit artikel bespreken we twee aandelen die Buffett veel geld hebben opgeleverd, maar hij waarschijnlijk nog lang niet zal verkopen.


Aandeel 1: American Express

American Express, al lang een favoriet van Warren Buffett, maakt vandaag de dag bijna 10% uit van Berkshire Hathaway's totale portfolio. Sinds Buffett in 1991 zijn eerste investering in het bedrijf maakte, is de waarde flink gestegen van $1,3 miljard naar ongeveer $35,5 miljard op het moment van schrijven. Dit bedrag is overigens nog exclusief al het ontvangen dividend, die vanaf 2024 worden geschat op zo'n $409 miljoen per jaar.


American Express is veel meer dan slechts een creditcardbedrijf; het is een wereldwijd bedrijf dat enorm veel financiële diensten aanbiedt. Dit omvat alles van bijvoorbeeld creditcards en betaalkaarten tot reisdiensten en financieel advies. Een van de meest onderscheidende kenmerken van American Express is het gesloten netwerksysteem. In tegenstelling tot concurrenten zoals Visa en Mastercard, die opereren als open-netwerk waarbij de kaarten worden uitgegeven door partnerbanken, beheert American Express zowel het uitgeven van kaarten als het afhandelen van transacties binnen één systeem. Dit stelt hen in staat om hogere transactiekosten aan verkopers te rekenen en meer controle te hebben over hun klanten.


Dit zorgt er ook weer voor dat American Express op maat gemaakte beloningsprogramma's en voordelen kan bieden die nauw aansluiten bij de behoeften van hun klanten, wat weer leidt tot een hogere klanttevredenheid en loyaliteit. Verder kunnen ze heel effectief kredietrisicobeheer toepassen, aangezien ze direct verantwoordelijk zijn voor het uitgeven van krediet aan hun kaarthouders.


Warren Buffett is daarnaast fan van bedrijven die tegen een goede prijs hun eigen aandelen kunnen inkopen. American Express heeft de afgelopen vijf jaar bijna 14% van zijn uitstaande aandelen teruggekocht, en het bedrijf is geautoriseerd om nog eens ongeveer 95 miljoen aandelen terug te kopen uit het huidige totaal van 719 miljoen. Dit terugkoopprogramma draagt bij aan het verhogen van de aandeelhouderswaarde door het verminderen van het aantal uitstaande aandelen, wat leidt tot een hogere winst per aandeel.


De toekomstige vooruitzichten voor American Express zien er ook rooskleurig uit volgens hun meest recente rapport voor 2024. Het bedrijf verwacht een omzetgroei van 9% tot 11%. Ook wordt een significante stijging van de winst per aandeel verwacht, met een prognose van $12.65 tot $13.15, wat een groei van 13% tot 17% vertegenwoordigt.


Dit betekent dat American Express momenteel verhandeld wordt tegen ongeveer 18 keer de winst voor 2024. Op basis hiervan lijkt American Express redelijk geprijsd te zijn, vooral als je rekening houdt met de groei in omzet en winst per aandeel die het bedrijf verwacht te realiseren. American Express is echter wel erg gevoelig voor economische schommelingen, dus onderzoek altijd goed de risico's.

Aandeel 2: Mastercard

We hebben het bedrijf al kort even genoemd, maar het tweede aandeel uit dit artikel is natuurlijk Mastercard. Mastercard onderscheidt zich als een open-netwerk betalingsverwerker, wat inhoudt dat het transactiefees ontvangt elke keer dat er een betaling met een Mastercard wordt uitgevoerd. Dit model verschilt van sommige concurrenten die een gesloten netwerk onderhouden en biedt Mastercard de mogelijkheid om een brede reeks financiële instellingen en bedrijven te bedienen zonder zelf het kredietrisico van de kaarthouders te dragen.


Het bedrijf heeft een indrukwekkende omzetgroei van bijna 11% per jaar gerealiseerd over de afgelopen 5 jaar, wat hoger is dan die van de directe concurrent Visa. Deze groei wordt gedreven door constante innovatie in technologie en diensten die Mastercard aanbiedt. Mastercard investeert bijvoorbeeld sterk in technologieën zoals contactloze betalingen, beveiligde online transacties en op maat gemaakte financiële oplossingen die inspelen op de veranderende behoeften van consumenten en bedrijven wereldwijd.


Mastercard heeft daarnaast ook zijn aandeelhouders blij gemaakt met dividendverhogingen gedurende de laatste 13 jaar, wat getuigt van de toewijding aan aandeelhouderswaarde. Een aandeelhoudersvriendelijk management is altijd een grote groene vlag. In 2023 heeft het bedrijf voor $9 miljard aan aandelen teruggekocht, wat de winst per aandeel nog verder verhoogt door het verminderen van het aantal uitstaande aandelen. Deze terugkoop van aandelen is overigens een belangrijk onderdeel van Mastercard's strategie om kapitaal efficiënt te gebruiken en aandeelhoudersrendement te maximaliseren.


Ondanks de huidige uitdagingen wat betreft de hogere rentes, blijven de consumentenuitgaven tot nu toe erg sterk, wat nog eens verder wordt ondersteund door een sterke arbeidsmarkt en loongroei. Mastercard's Chief Financial Officer, Sachin Mehra, benadrukte tijdens de meest recente kwartaalcijfers dat de consumentenuitgaven gezond blijven, waardoor we kunnen verwachten dat het bedrijf de komende jaren gewoon door zal groeien. Net als voor American Express zijn er echter natuurlijk ook risico's voor Mastercard die goed onderzocht moeten worden.


Een van de belangrijkste risico's is de hevige concurrentie binnen de sector van betalingsverwerking, vooral van andere grote spelers zoals Visa en opkomende fintech-bedrijven die innovatieve betalingstechnologieën bieden. Daarnaast is Mastercard ook gevoelig voor regelgevende veranderingen die transactiekosten kunnen beperken of de operationele vrijheid kunnen inperken, vooral in markten buiten de Verenigde Staten waar regelgeving strikter kan zijn. We raden het daarom aan om je hier goed in te verdiepen, voordat je ergens geld in stopt.


1 opmerking

1 Comment


Kleine opmerking, in het artikel staat de huidige leeftijd van Buffet en Munger. Charlie Munger is vorig jaar overleden.

Like

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..