top of page

Het succesverhaal van Affirm aandelen, van -90% naar +430% in 2023

Bijgewerkt op: 12 jan.

In het kort:

  • Affirm-aandelen zijn in 2023 met 430% gestegen, waarmee ze alle Amerikaanse techbedrijven van $5 miljard of meer overtreffen.

  • Na een moeilijk 2022, waarin het bedrijf 90% van zijn waarde verloor, herstelde Affirm sterk dankzij partnerschappen met Amazon en Walmart.

  • Met de groeiende populariteit van het "buy now, pay later" (BNPL)-model en nieuwe samenwerkingen, lijkt Affirm goed gepositioneerd voor 2024.


Een jaar geleden was er weinig positiviteit te bespeuren bij Affirm (AFRM), de point-of-sale lender. Het bedrijf werd geconfronteerd met stijgende rentetarieven, vrees voor recessie en afnemende consumentenbestedingen. In 2022 verloor Affirm maar liefst 90% van zijn waarde, waarmee miljarden aan marktwaarde werden weggevaagd.Echter, de investeerders van Affirm sluiten 2023 in een veel positievere stemming af. De aandelen zijn in 2023 met maar liefst 430% gestegen, waarmee ze alle andere Amerikaanse techbedrijven met een waarde van $5 miljard of meer hebben overtroffen. Zelfs Coinbase, dat voornamelijk profiteerde van de opleving van Bitcoin, moest het afleggen met een stijging van 423%.


Wat heeft deze opmerkelijke opleving veroorzaakt? Het tij keerde voor Affirm na een miserabel 2022, toen het bedrijf 90% van zijn waarde verloor. In 2023 herstelde het aandeel sterk, mede dankzij de geplande renteverlagingen van de Federal Reserve en de toenemende acceptatie van Affirm's "buy now, pay later" (BNPL) diensten door retailers.


Vooral de uitgebreide samenwerking met Amazon in november gaf de aandelen een aanzienlijke boost, terwijl BNPL-aankopen op Cyber Monday een recordhoogte bereikten.


De verwachtingen voor 2023 waren somber, met voorspellingen van een consument in nood, stijgende werkloosheid en hogere rentetarieven die alles zouden vernietigen. Maar het tegenovergestelde gebeurde op alle fronten, wat leidde tot het opmerkelijke herstel van Affirm.BNPL-Model en Toekomstperspectieven

Affirm, opgericht in 2012 door Max Levchin, medeoprichter van PayPal, bevindt zich te midden van concurrenten zoals Klarna, Block's Afterpay en Zip in de groeiende BNPL-markt. Het BNPL-model stelt consumenten in staat hun aankopen in vier of meer termijnen te betalen, meestal over een periode van drie maanden tot een jaar, zonder samengestelde rente.