top of page

Het succesverhaal van Affirm aandelen, van -90% naar +430% in 2023

Bijgewerkt op: 12 jan.

In het kort:

  • Affirm-aandelen zijn in 2023 met 430% gestegen, waarmee ze alle Amerikaanse techbedrijven van $5 miljard of meer overtreffen.

  • Na een moeilijk 2022, waarin het bedrijf 90% van zijn waarde verloor, herstelde Affirm sterk dankzij partnerschappen met Amazon en Walmart.

  • Met de groeiende populariteit van het "buy now, pay later" (BNPL)-model en nieuwe samenwerkingen, lijkt Affirm goed gepositioneerd voor 2024.


Een jaar geleden was er weinig positiviteit te bespeuren bij Affirm (AFRM), de point-of-sale lender. Het bedrijf werd geconfronteerd met stijgende rentetarieven, vrees voor recessie en afnemende consumentenbestedingen. In 2022 verloor Affirm maar liefst 90% van zijn waarde, waarmee miljarden aan marktwaarde werden weggevaagd.



Echter, de investeerders van Affirm sluiten 2023 in een veel positievere stemming af. De aandelen zijn in 2023 met maar liefst 430% gestegen, waarmee ze alle andere Amerikaanse techbedrijven met een waarde van $5 miljard of meer hebben overtroffen. Zelfs Coinbase, dat voornamelijk profiteerde van de opleving van Bitcoin, moest het afleggen met een stijging van 423%.


Wat heeft deze opmerkelijke opleving veroorzaakt? Het tij keerde voor Affirm na een miserabel 2022, toen het bedrijf 90% van zijn waarde verloor. In 2023 herstelde het aandeel sterk, mede dankzij de geplande renteverlagingen van de Federal Reserve en de toenemende acceptatie van Affirm's "buy now, pay later" (BNPL) diensten door retailers.


Vooral de uitgebreide samenwerking met Amazon in november gaf de aandelen een aanzienlijke boost, terwijl BNPL-aankopen op Cyber Monday een recordhoogte bereikten.


De verwachtingen voor 2023 waren somber, met voorspellingen van een consument in nood, stijgende werkloosheid en hogere rentetarieven die alles zouden vernietigen. Maar het tegenovergestelde gebeurde op alle fronten, wat leidde tot het opmerkelijke herstel van Affirm.



BNPL-Model en Toekomstperspectieven

Affirm, opgericht in 2012 door Max Levchin, medeoprichter van PayPal, bevindt zich te midden van concurrenten zoals Klarna, Block's Afterpay en Zip in de groeiende BNPL-markt. Het BNPL-model stelt consumenten in staat hun aankopen in vier of meer termijnen te betalen, meestal over een periode van drie maanden tot een jaar, zonder samengestelde rente.


De verdiensten voor de kredietverstrekkers komen voort uit rentebetalingen en de kosten die aan handelaren worden berekend om hun leendiensten aan te bieden. De aandelen van Affirm maakten hun beursdebuut op de Nasdaq in januari 2021, te midden van de stijgende populariteit van BNPL-diensten gedreven door de Covid-19-pandemie. De stimuleringscheques van consumenten werden gebruikt voor het financieren van kleding, elektronica en zelfs Peloton-oefenfietsen, die op een gegeven moment goed waren voor 30% van de omzet van Affirm. Online winkels haastten zich om BNPL als optie bij het afrekenen toe te voegen.


De aandelenkoers van Affirm (AFRM) aandelen sinds de beursgang in 2021:


Maar begin 2022 was de aandelenkoers van Affirm al met meer dan 60% gedaald ten opzichte van zijn piek in 2021. Het jaar verliep somber, met stijgende rentetarieven die het duurder maakten voor Affirm om geld te lenen voor termijnbetalingen. In februari 2023 heeft Affirm 19% van zijn personeelsbestand verminderd, waarbij leidinggevenden aangaven dat macro-economische tegenwinden en "negatieve consumentensentimenten" waarschijnlijk voor de rest van het boekjaar zouden aanhouden.



Maar zoals blijkt, waren deze voorspellingen te pessimistisch. In augustus begonnen de aandelen van Affirm weer te stijgen na het kwartaalrapport over het fiscale vierde kwartaal. Het bedrijf sloot nieuwe handelsovereenkomsten in sectoren buiten de detailhandel, zoals reizen, draadloze communicatie, ticketverkoop en gezondheidszorg. In het vierde kwartaal is de koers meer dan verdubbeld, mede dankzij de aankondiging dat Affirm BNPL-leningen zou aanbieden bij de zelfbedieningskiosken van Walmart.


Vooruitzichten voor 2024

Naar verwachting zullen BNPL-kredietverstrekkers in 2024 te maken krijgen met afkoelende inflatie en een optimistische renteomgeving. Dan Dolev, managing director bij Mizuho Securities, is van mening dat Affirm in een sterke positie verkeert om gebruikers te behouden. Hij wijst op nieuwe handelsovereenkomsten en de groeiende markt voor BNPL-diensten in fysieke winkels. Affirm meldt dat 16,9 miljoen mensen van zijn diensten gebruik hebben gemaakt, en het bedrijf telt meer dan 266.000 handelspartners.


Affirm kijkt uit naar internationale uitbreiding en heeft een debetkaart gelanceerd waarmee klanten vooraf of in termijnen kunnen betalen. Tijdens de investeerdersdag vorige maand kondigde Affirm aan dat het van plan is een uitgavenrekening te introduceren die gekoppeld is aan zijn debetkaart en waarmee geld kan worden opgenomen bij geldautomaten en directe stortingsmogelijkheden.


Volgens Dan Dolev, die een koopadvies heeft voor Affirm-aandelen, zullen de komende één of twee jaar heel anders zijn. Hij zegt: "Nu hebben ze het merk, en wat gaan ze ermee doen? Ze gaan er een volwaardige financiële dienstverlener van maken."

Maar niet iedereen deelt dit optimisme. Tom Hayes, voorzitter bij Great Hill Capital, ziet meer reden tot scepsis. Hij beweert dat Affirm een "opwaartse strijd" heeft tegen gevestigde spelers zoals PayPal en Block, evenals creditcardmaatschappijen zoals American Express, Citi en Chase, die zich op termijnbetalingen hebben gestort.



"Het is David tegen Goliath, en Goliath gaat winnen," zegt Hayes. Hij vergelijkt Affirm met online geldschieter SoFi, die probeert "duizend verschillende projecten te hebben en te zeggen dat we net zo groot zijn als JPMorgan, maar uiteindelijk gaat dat gewoon niet werken."


Wanbetalingen

BNPL-kredietverstrekkers lopen ook een verhoogd risico dat gebruikers hun betalingen niet op tijd doen. Een rapport van maart door de Consumer Financial Protection Bureau wees uit dat BNPL-gebruikers gemiddeld meer kans hadden op hogere niveaus van creditcardschuld. BNPL-leners hebben ook vaak lagere kredietscores, zei de CFPB, met een gemiddelde score in het subprime-bereik van 580 tot 669.


Een woordvoerder van Affirm heeft geen commentaar gegeven op dit verhaal, maar verwees naar eerdere opmerkingen van bedrijfsleiders. De wanbetalingen van Affirm blijven laag volgens de normen van de sector. De gemiddelde achterstalligheidscijfers voor collega's zoals LendingClub, SoFi, Upstart en OneMain Financial zijn tussen januari en november gestegen van 5,7% naar 6,3%, terwijl de achterstalligheidscijfers van Affirm zijn gedaald van 2,8% naar 2,6%, schreven analisten van Jefferies vorige maand in een rapport.


Affirm zegt dat het bij het nemen van leningsbeslissingen naar verschillende gegevenspunten kijkt naast de kredietscore van de gebruiker. "Ons proces omvat het bekijken van gegevens uit het kredietrapport, maar kan ook enkele Affirm-specifieke zaken omvatten, zoals wat we weten over de handelaar en het ding dat ze je gaan verkopen," zei Levchin vorig jaar in een verklaring.


Terwijl de adoptie van BNPL toeneemt, houden regelgevers de sector nauwlettend in de gaten. Vorige week stuurden drie Amerikaanse senatoren een brief naar de CFPB waarin ze het bureau opriepen om het toenemende gebruik van BNPL tijdens de feestdagen in de gaten te houden, omdat het consumenten overbelast zou kunnen achterlaten. In september 2022 kondigde de CFPB aan dat het BNPL aan strenger toezicht zou onderwerpen, in lijn met creditcardmaatschappijen.


Wells Fargo publiceerde eerder deze maand een rapport waarin BNPL-leningen werden omschreven als "spookschuld" die consumenten mogelijk in een valse veiligheid brengt waarin veel kleine betalingen zich ophopen tot een groot probleem. Zoals het er nu uitziet, is de industrie "nog geen groot probleem voor consumentenbestedingen", schreven economen Tim Quinlan en Shannon Seery Grein van Wells Fargo.



Aangezien BNPL-leningen momenteel niet worden gemeld aan grote kredietbureaus, is er "geen manier om te weten wanneer deze spookschuld een aanzienlijk probleem zou kunnen worden voor de consument en de bredere economie."


Eindejaarsknaller voor Affirm aandelen

Affirm Holdings-aandelen stegen met 15% naar het hoogste niveau sinds februari 2022, omdat het betalingsnetwerk zijn "buy now, pay later" (BNPL)-relatie met Walmart uitbreidde. Het BNPL-kenmerk van het bedrijf zou nu beschikbaar zijn voor klanten bij zelfbedieningskiosken in 4.500 Walmart-winkels in de VS.


Pat Suh, senior vice president of revenue bij Affirm, meldde dat recent onderzoek aantoonde dat 54% van de Amerikanen wilde dat winkeliers de BNPL-optie bij het afrekenen aanbieden. Ze voegde eraan toe dat deze service bij Walmart "nog meer consumenten zal helpen hun koopkracht te vergroten tijdens het winkelseizoen en daarna." Affirm legde uit dat het BNPL-kenmerk, naast Walmart-winkels, beschikbaar is op walmart.com, de Walmart-app en bij Walmart Vision en Auto Centers in de VS.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page