top of page

Het bizarre inkomen van het koningshuis

In het kort:

  • De kosten van het koningshuis zien een royale stijging van €5,7 miljoen in 2024, tot een totaal van €60 miljoen, waarbij Koning Willem-Alexander een vorstelijk jaarinkomen van €1,09 miljoen tegemoet ziet.

  • Prinses Amalia toont karakter door haar inkomen van €322,000 terug te storten tot het einde van haar studie.

  • Terwijl het koninkrijk bulkt van de miljoenen en belastinggeld wordt gespendeerd aan koninklijke extravagantie, zet Amalia een toon van verantwoordelijkheid.

In het land waar de belastingbetaler steeds vaker de portemonnee moet trekken, stijgen de uitgaven van het koningshuis in 2024 met een niet zo bescheiden €5,7 miljoen, tot een totaalsom van €60 miljoen. Ook de inkomens van de royals stijgen in een lekker tempo door. Dat ons geliefde koningshuis de waarde van geld kent, blijkt maar weer.


Een koninklijk inkomen

Koning Willem-Alexander, onze landelijk boegbeeld van luxe, ziet zijn jaarinkomen volgend jaar stijgen tot een ongekende €1,09 miljoen. Wat een tijd om te leven! Je vraagt jezelf vast af hoe onze koning dit kleine fortuin zal besteden. Nou, €340.000 gaat naar zijn toegewijde personeel, en hij houdt zelf naar wat het blijkt een bescheiden €55.000 over voor zijn eigen plezier.


En laten we de koningin, Máxima, natuurlijk niet vergeten. Deze stralende verschijning ziet haar inkomen met €20,000 toenemen tot een totaal van €431,000. Wie had gedacht dat een glimlach zo veel waard kon zijn? De functionele kosten van de koning stijgen komend jaar met €4,5 miljoen, bedoeld voor alle zaken "te relateren aan de uitoefening van het koningschap". Tja, regeren is vooruitzien en soms kost dat gewoon een paar extra miljoen blijkbaar.


En dan is er prinses Beatrix, de vorstin die het stokje heeft doorgegeven maar nog steeds geniet van een vorstelijke uitkering die volgend jaar een ton hoger ligt dan dit jaar, op €1,84 miljoen. Het lijkt wel of een koninklijke aftocht meer waard is dan daadwerkelijk hard werken.


Dan hebben we prinses Amalia, de jonge royal die nog beschikt over goede principes. Haar inkomen gaat weliswaar met een ton omhoog, maar ze kiest ervoor om haar €322.000 terug te storten tot het einde van haar studie. Ook haar 'onkostenvergoeding' van €1,5 miljoen laat ze voor wat het is, zolang ze geen hoge kosten maakt in haar functie. Wie zei dat jongeren van tegenwoordig geen verantwoordelijkheid meer hebben?


Dus terwijl de miljoenen rondvliegen in ons koninkrijkje, en het belastinggeld opgaat aan twijfelachtige zaken, lijkt prinses Amalia de enige te zijn die een beetje aan de toekomst denkt. De toon is hiermee wat ons betreft gezet. De vraag is nu, zal dit verantwoordelijkheidsgevoel bij andere in het koningshuis volgen of blijven we ons blauw betalen aan ons oranje boven?Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..