top of page

De gifbeker voor Adyen is nog steeds niet leeg - De toekomst van Adyen

In het kort:

  • Adyen krijgt harde klappen op de beurs. De waarde is met ruim 60% gedaald na teleurstellende resultaten en de koers blijft dalen.

  • Ondanks de financiële tegenvallers blijft Adyen nieuwe samenwerkingen aan gaan en innovatieve betaaloplossingen bieden, zoals recentelijk aan True Alliance.

  • Er is discussie over of Adyen een competitief voordeel heeft, maar het antwoord op deze vraag is vrij duidelijk.


Op de beurs van Amsterdam krijgt Adyen de afgelopen maanden keiharde klappen. Het bedrijf, bekend om zijn innovatieve betalingsoplossingen, zag zijn aandelen flink in waarde dalen na de publicatie van de financiële cijfers vorige maand. Deze lieten een lager dan verwachte winstmarge en omzet zien. Dit heeft een stroom van verkooporders in gang gezet, waardoor de aandelen van het bedrijf keihard daalden. De scherpe daling is een illustratie van hoe snel het sentiment op de beurs kan keren, vooral als het gaat om technologiebedrijven waarvan de waardering vaak is gebaseerd op hoge verwachtingen voor toekomstige groei.


En de gifbeker voor Adyen lijkt nog steeds niet op te zijn. Op de beurs zakte de koers vandaag weer zo'n 5 procent, nadat Adyen de afgelopen maand al met ruim 60% is gedaald. Beleggers vinden blijkbaar dat deze 60% daling nog niet genoeg is. Mede door negatieve adviezen van beleggingsexperts besloten veel beleggers om hun aandelen in de verkoop te doen. Vandaag kost een aandeel Adyen ongeveer 630 euro. In juli was dat nog bijna 1700 euro.Ondanks dit beursdrama blijft Adyen innoveren en uitbreiden. Recentelijk maakte het bedrijf bijvoorbeeld bekend dat het zijn betaaldiensten gaat leveren aan True Alliance, een grote verkoper en distributeur van mode-, sport- en outdoorartikelen in Australië en Nieuw-Zeeland. True Alliance bezit negentien merken waaronder grote namen als Lacoste, Speedo, en The North Face. Door deze samenwerking het aantal fraudegevallen al gedaald tot bijna nul, een indrukwekkende prestatie van Adyen. De verwachting is dat dit uiteindelijk een besparing oplevert van ongeveer 1,2 miljoen Australische dollar per jaar voor True Alliance.


Heeft Adyen competitieve voordelen?

Een van de meest besproken onderwerpen is de vraag: heeft Adyen een competitief voordeel? Veel beleggers vinden van niet, maar daar gaan ze wellicht wat kort door de bocht. Adyen heeft namelijk zonder twijfel voordelen gecreëerd door samen te werken met grote ondernemingen, waardoor een krachtig netwerkeffect ontstaat. Dit betekent simpelweg dat wanneer deze grote bedrijven groeien, Adyen daar ook van profiteert.


Dit netwerkeffect is bijzonder zichtbaar bij Adyen for Platforms, waar grote ondernemingen Adyen's financiële technologie integreren in hun bestaande software. Om dit in eenvoudige woorden uit te leggen: Adyen heeft samenwerkingen met bekende namen zoals Facebook, dat 3.03 miljard mensen heeft die het elke maand gebruiken, en Spotify, waar 551 miljoen mensen maandelijks gebruik van maken. Dat zijn natuurlijk gigantische aantallen! Als zulke platformen meer gebruikers of kleinere bedrijfjes aantrekken, betekent dit dat er meer betalingen gedaan worden. En dat is natuurlijk goed nieuws voor Adyen. Hoe meer transacties, hoe beter.


Daarnaast is het interessant om te vermelden dat Adyen bijna 100 verschillende betaalmethoden accepteert en geïntegreerd is met 119 partners, zoals Microsoft en Salesforce. Dit impliceert dat Adyen’s technologie vrijwel overal actief is in de achtergrondprocessen van heel veel (grote) bedrijven.


Adyen is voor vele ondernemingen een essentiële schakel, het biedt immers de fundamentele infrastructuur om betalingen te ontvangen. Het bedrijf volgt een strategie waarbij het eerst digitale betalingsverwerking aanbiedt, en naarmate klanten meer vertrouwen krijgen, breiden ze Adyen's diensten uit over hun hele bedrijf. Eenmaal geïntegreerd, is het voor bedrijven moeilijk om over te stappen naar een andere aanbieder vanwege relatief hoge overstapkosten, die kunnen leiden tot operationele onderbrekingen en een steile leercurve.


Veel beleggers proberen deze hoge overstapkosten echter te ontkennen, maar het bewijs zit hem weldegelijk in de cijfers. Een goed product en hoge overstapkosten resulteren immers in klantloyaliteit. Dit is goed te zien in Adyen's lage churn-rate van minder dan 1%, wat betekent dat heel weinig klanten het platform verlaten. Interessant om te weten: de churn rate van PayPal is 11% - ruim 10 keer hoger. In gemakkelijke termen, eens een bedrijf kiest voor Adyen, is het zeer waarschijnlijk dat ze blijven, vanwege de hoge kosten en moeite die komen kijken bij het overstappen naar een ander platform.


Eenvoudig beleggen in Adyen via DEGIRO

Wat mij betreft beschikt Adyen kortom wel over enige mate van competitieve voordelen. De vraag is echter hoe sterk deze zijn, maar naar mijn idee zijn ze er wel en dit is ook terug te zien in de cijfers. Het zal interessant zijn om te zien hoe het bedrijf zich in de toekomst zal ontwikkelen en hoe het zal blijven innoveren. Met de huidige dalingen wordt de prijs in ieder geval waarschijnlijk steeds interessanter.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!