top of page

Elon Musk gaat starten met menselijke experimenten

In het kort:

  • Elon Musk's Neuralink is op zoek naar deelnemers voor hun eerste proef met een unieke hersen-computer verbinding.

  • Dankzij deze technologie kunnen mensen met zware beperkingen weer bewegen en praten door hun gedachtekracht.

  • Een recente test toonde aan dat een aap een videogame kon spelen enkel en alleen met zijn gedachten.


In een wereld waar technologie elke dag grenzen verlegt, heeft Elon Musk's bedrijf Neuralink een nieuw, spannend project gelanceerd. Ze zijn begonnen met het zoeken naar mensen voor een proef met een speciale 'hersen-computer verbinding', die je bijna als een soort computerchip in je hoofd kunt voorstellen.


Neuralink heeft een groot doel: ze willen een apparaat maken waarmee mensen computers kunnen bedienen met alleen hun gedachten. Stel je voor, je zou zonder handen een computer kunnen gebruiken, enkel en alleen door eraan te denken! Voor mensen die problemen hebben met hun zicht of moeite hebben met bewegen, kan dit een echte gamechanger zijn. Voor velen lijkt dit een heel eng idee, maar zoals de bekende belegger Warren Buffet ooit zei: "Echte risico's komen als je niet weet wat je doet". Maar bij Neuralink hebben ze hun huiswerk gedaan en weten ze heel goed waar ze mee bezig zijn.


Deze nieuwe proef, die ze de PRIME-studie noemen, is goedgekeurd door verschillende experts en het eerste ziekenhuis is al klaar om te beginnen. Tijdens deze proef willen ze kijken of het veilig is om de 'computerchip' in het brein te plaatsen en of het echt werkt zoals ze hopen. De grote vraag is: kunnen mensen met deze technologie apparaten besturen, alleen met hun gedachten?



Een hersen-computer interface klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, maar wat is het eigenlijk precies? In essentie is het een geavanceerd systeem dat signalen en activiteiten van onze hersenen kan opvangen. Deze signalen worden vervolgens omgezet in acties op een extern apparaat, zoals een computer of robot. Als deze technologie volledig wordt gerealiseerd, kan het een revolutionaire verandering teweegbrengen, vooral voor de medische wereld. Stel je voor: mensen die verlamd zijn, kunnen mogelijk weer communiceren of zelfs bewegen met behulp van externe apparaten, en dat allemaal door de kracht van hun gedachten.


In het middelpunt van deze technologische doorbraak staat Neuralink, het innovatieve bedrijf van tech-pionier Elon Musk. Neuralink heeft niet alleen het concept van de hersen-computer interface omarmd, maar heeft ook al aanzienlijke stappen gemaakt in de richting van het realiseren ervan. Dankzij de goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration kunnen ze nu het stadium van testen met echte mensen ingaan. Dat is een enorme mijlpaal.


Voor deze baanbrekende tests zoekt Neuralink naar specifieke deelnemers. Het gaat vooral om mensen die door ernstige ziektes, zoals ALS, of na ongelukken hun bewegingsvermogen hebben verloren. Deze uitdaging is niet voor iedereen; naast de medische criteria moeten deelnemers ouder zijn dan 22 jaar en moet er een betrouwbare verzorger aan hun zijde staan.


Het pad naar het volledig realiseren van deze technologie is echter niet kort. Hoewel de eerste onderzoeksfase is gepland voor ongeveer anderhalf jaar, wordt verwacht dat het gehele onderzoeks- en ontwikkelingsproces tot wel zes jaar in beslag kan nemen. Maar als je kijkt naar het potentieel van wat bereikt kan worden, is elke inspanning en elk moment van wachten het waard.


Bekijk de speciale kortingsactie van DEGIRO (#ad)

Voor velen klinkt deze technologie van Neuralink als een sprong in het diepe, maar het bedrijf heeft al wat kilometers op de teller staan. Ze zijn niet nieuw als het gaat om de praktische toepassing van deze baanbrekende technologie. Eerder heeft Neuralink namelijk tests uitgevoerd met onze verre verwanten: de apen.


Eén van de hoogtepunten uit deze tests was absoluut het moment waarop een aap, uitgerust met een Neuralink-chip in zijn hersenen, erin slaagde om het klassieke spelletje Pong te spelen. En wat het nog indrukwekkender maakte: hij deed dit puur en alleen door zijn gedachten te gebruiken, zonder zijn handen of enig ander fysiek deel van zijn lichaam aan te wenden. Voor velen die het zagen, was het alsof ze naar een samensmelting van biologie en technologie keken.


Maar Neuralink liet het daar niet bij. Elon Musk, de leider achter het bedrijf, gaf een demonstratie die wellicht nog verbluffender was. Hierin liet hij zien dat een aap met de Neuralink-chip niet alleen spelletjes kon spelen, maar ook kon 'typen met zijn gedachten'. Stel je voor, een communicatiemethode zonder woorden of gebaren, maar puur gebaseerd op wat er in het hoofd omgaat.


Dit soort demonstraties geven ons een glimp van wat er mogelijk is en wat we in de toekomst kunnen verwachten. Het is duidelijk dat Neuralink en Musk grootse plannen hebben voor de toekomst van mens en machine. En als hun eerdere successen een indicatie zijn, staan ons nog veel meer verbazingwekkende doorbraken te wachten.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page