top of page

'Financiële Tovenaar' Max R. werd geweerd bij banken

Kort gezegd:

  • Max R., een 26-jarige "financiële tovenaar", wordt verdacht van ponzifraude en het verduisteren van €26 miljoen van klanten.

  • Banken, waaronder ING, Rabobank en Bunq, hadden al vroeg bedenkingen en beëindigden relaties met Max R.

  • Max R. wordt bijgestaan door zijn advocaat en werkt mee aan het Fiod-onderzoek.


Max R., de 26-jarige "financiële tovenaar", wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een ponzifraude en het verduisteren van maar liefst €26 miljoen van zijn klanten. Dit verhaal wordt nog opmerkelijker als we ontdekken dat verschillende Nederlandse banken, zoals ING, Rabobank en Bunq, al vroeg hun bedenkingen hadden over de activiteiten van deze jonge zakenman. Ondanks deze bedenkingen had Max R. lange tijd vrij spel.

ING beëindigde in 2019 de relatie met Max R. door zijn bankrekening op te heffen, terwijl Rabobank weigerde een rekening voor hem te openen. Ook onlinebank Bunq verbrak later de relatie. Max R.'s advocaat bevestigt dat hij volledig meewerkt aan het Fiod-onderzoek. Meerdere bankmedewerkers meldden dat Max R. enkele jaren geleden fraude heeft gepleegd met een creditcard van een familielid. Dit zou voor de betrokken banken reden zijn geweest om de relatie te beëindigen of de toegang te weigeren. Max R. moest vervolgens steeds op zoek naar een andere bank, wat hem uiteindelijk bij de Litouwse onlinebank Revolut bracht. Dit is naar aanleiding van het onderzoek van HAL Investments.


Naast Max R. is ook zijn 29-jarige vriendin Emma H. verdachte in deze zaak. Volgens de advocaat van Max R. had zij echter geen enkele kennis van de feiten waarvan hij wordt verdacht. Het voorarrest van Max R. is onlangs met 90 dagen verlengd.


Terwijl hij verdacht werd, bleef Max R. geld ophalen bij klanten. Zeker tachtig beleggers vertrouwden hem in totaal €26 miljoen toe. Slechts een deel van dit geld zou daadwerkelijk belegd zijn. Max R. besteedde het ingelegde geld ook aan andere zaken, zoals dure juwelen, extravagante vakanties, een privékok en luxe etentjes.

Toen de Fiod begin deze maand zijn miljoenenwoning binnenviel, troffen ze kostbare kunstwerken van Joseph Klibansky aan. Max R. bezat ook twee Porsches en een Land Rover Defender.

Max R.'s advocaat meldt aan HAL dat hij inmiddels meerdere serieuze bedreigingen heeft ontvangen naar aanleiding van de berichtgeving in de media. Het is onduidelijk wie deze bedreigingen heeft geuit.


Na de arrestatie van Max R. en de ontdekking van zijn vermeende ponzifraude, zijn veel mensen geschokt en verbijsterd over hoe hij zo lang onder de radar kon blijven. Hoewel banken al vroeg hun bedenkingen hadden en relaties met hem beëindigden, wist Max R. toch nog steeds geld van nietsvermoedende beleggers te verkrijgen.

De zaak roept vragen op over de effectiviteit van toezicht en controlemechanismen in de financiële sector. Banken hadden naar verluidt melding gedaan van verdachte transacties bij de Financial Intelligence Unit (FIU) van de Nationale Politie, maar het is onduidelijk wat er met die meldingen is gebeurd. FIU-directeur Hennie Verbeek heeft laten weten aan HAL dat de FIU nooit mededelingen doet over specifieke meldingen.

Dit roept de vraag op of er meer gedaan had kunnen worden om de vermeende frauduleuze activiteiten van Max R. eerder aan het licht te brengen en potentiële slachtoffers te beschermen. Het is belangrijk dat toezichthouders, banken en andere financiële instellingen samenwerken om fraudeurs te identificeren en hun activiteiten te stoppen voordat ze meer mensen kunnen benadelen.

De zaak van Max R. is een belangrijke les voor beleggers om voorzichtig te zijn en grondig onderzoek te doen voordat ze hun geld toevertrouwen aan iemand die belooft hoge rendementen te genereren. Als je besluit om een grote som geld over te maken naar iemand, is het essentieel om kritisch te zijn en te kijken naar de achtergrond en reputatie van een potentiële beleggingsadviseur of vermogensbeheerder.

Ondertussen zullen de slachtoffers van Max R.'s vermeende ponzifraude proberen hun verliezen te verwerken en te begrijpen hoe ze in deze situatie terecht zijn gekomen. Het zal een moeilijk en langdurig proces zijn om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen en ervoor te zorgen dat toekomstige fraudeurs sneller worden geïdentificeerd en gestopt.