top of page

Tientallen ondernemers opgelicht door 26 Jarige “financiële tovenaar” Max R.

Bijgewerkt op: 1 mei 2023

Het klinkt bijna te bizar: een 26-jarige Amsterdammer wordt opgepakt op verdenking van ponzifraude, met een schade van maar liefst €26 miljoen! Uit onderzoek van De Belegger blijkt dat deze "Financiële Tovenaar" tientallen nietsvermoedende investeerders in zijn web heeft gelokt. En hoe deed hij dat? Door ze jaarlijkse rendementen tot 25% te beloven, als ze maar minimaal €100.000 inlegden.


in het kort:

  • Ponzifraude is een vorm van oplichting waarbij de oplichter beleggers lokt met hoge rendementen en lage risico's, maar in werkelijkheid betaalt hij de oude beleggers met het geld van de nieuwe beleggers.

  • Max R. is een 26-jarige Amsterdammer die verdacht wordt van ponzifraude met een schade van 26 miljoen euro. Hij deed zich voor als een ex-BinckBank-handelaar en beloofde beleggers jaarlijkse rendementen tot 25% als ze minimaal 100.000 euro inlegden.

  • Max R. gebruikte het geld van de beleggers vooral voor zijn eigen luxe levensstijl, zoals vastgoed, jachten en auto's. Hij had allerlei smoesjes om het geld niet terug te betalen toen de beleggers argwaan kregen.

  • Zijn vriendin, Emma H., is ook verdachte in de zaak, maar ze is op vrije voeten gesteld. Ze werkt in de thuiszorg en heeft geen commentaar gegeven.

  • Er zijn twee beleggers die een rechtszaak zijn gestart tegen Max R. De zaak is nog in behandeling.


Max R., zoals onze 'tovenaar' heet, wist mensen te overtuigen met zijn zogenaamde achtergrond als ex-BinckBank-handelaar. In werkelijkheid had hij maar enkele maanden bij de klantenservice van de bank gewerkt na een korte onderzoek.

Vanuit zijn luxe penthouse in de Amsterdamse Pontsteiger wist hij beleggers te strikken door te zeggen dat hij hun geld zou investeren in aandelen, grondstoffen en optieproducten. Natuurlijk kon je als investeerder een mooie korting krijgen als je nieuwe klanten aandroeg of zelf meer geld inlegde.


De grote vraag is nu: heeft Max überhaupt ooit geld belegd? Het lijkt erop dat het grootste deel van het geld is opgegaan aan een extravagante levensstijl. Denk hierbij aan vastgoed in Amsterdam, tripjes op gehuurde jachten en luxe auto's. Dit was zijn huis.


Zijn vriendin, Emma H. (29), is ook verdachte in de zaak, maar ze is op vrije voeten gesteld. Volgens het Handelsregister werkt ze in de thuiszorg en is ze niet bereikbaar voor commentaar.