top of page

Einde verhaal voor de waterstof droom van Plug Power? Aandelen kelderen

In het kort:

  • Plug Power, een bedrijf gespecialiseerd in waterstofbrandstofcelsystemen, ziet zijn aandelen dalen met 17% na de aankondiging van een mogelijke aandelenuitgifte ter waarde van $1 miljard. De afgelopen twee jaar daalde het aandeel met meer dan 88%.

  • Ondanks een groei in omzet naar $1.2 miljard in het afgelopen jaar, en ambitieuze doelstellingen voor 2027 ($6 miljard) en 2030 ($20 miljard), kampt het bedrijf met liquiditeitsproblemen en uitdagingen in de Noord-Amerikaanse vloeibare waterstofmarkt.

  • De dalende aandelenprijs en financiële uitdagingen weerspiegelen een bredere trend in de sector, waar hogere rentetarieven en aanvoerproblemen impact hebben op bedrijven als Plug Power, Enphase Energy en SunPower.


Het lijkt een periode van grote uitdagingen voor Plug Power, een pionier in de ontwikkeling van waterstofbrandstofcelsystemen. Recent kondigde het bedrijf een potentiële aandelenuitgifte aan ter waarde van $1 miljard, wat leidde tot een scherpe daling van 17% in de aandelenprijs. Deze neergang is geen geïsoleerd incident; in de afgelopen twee jaar is het aandeel met meer dan 88% gedaald.Groei vs. Liquiditeitsproblemen

Ondanks een indrukwekkende omzetgroei tot $1.2 miljard afgelopen jaar, en torenhoge doelstellingen voor 2027 ($6 miljard) en 2030 ($20 miljard), staan de financiën van Plug Power onder druk. De Noord-Amerikaanse vloeibare waterstofmarkt brengt uitdagingen met zich mee die leiden tot vertragingen en andere problemen. Deze problemen hebben het bedrijf zelfs gewaarschuwd dat het mogelijk niet kan doorgaan als een lopend bedrijf. De aangekondigde aandelenuitgifte is dan ook een poging om kapitaal te vergaren en de groei te financieren.


De Rol van de Markt en Beleggers

In deze tijden van economische onzekerheid, waarbij de rentetarieven stijgen en de markt fluctueert, worden beleggers steeds kritischer. De situatie van Plug Power is een schoolvoorbeeld van hoe externe marktfactoren een significante impact kunnen hebben op de waardering van technologiebedrijven, vooral die in opkomende sectoren zoals hernieuwbare energie. Het is een waarschuwing voor beleggers over de risico's van investeren in bedrijven die nog steeds in de fase van kapitaalintensieve uitbreiding zijn.


Impact van Rente en Sectorbrede Struggles

De situatie van Plug Power weerspiegelt een bredere trend binnen de sector, waar hogere rentetarieven en aanvoerproblemen een negatieve impact hebben. Niet alleen Plug Power, maar ook bedrijven zoals Enphase Energy en SunPower ervaren soortgelijke uitdagingen. De topklant van Plug Power, Amazon, die eerder 15% van de verkoop uitmaakte, lijkt ook zijn strategie aan te passen, wat mogelijk extra druk legt op Plug Power.Uitdagingen en Overheidsfinanciering

Een van de kritieke punten in de huidige situatie van Plug Power is de afhankelijkheid van overheidsfinanciering en de recente beleidswijzigingen van de regering-Biden. De nieuwe richtlijnen voor belastingkredieten richten zich op bedrijven die strengere emissiedoelstellingen halen.


Dit kan de toegang van Plug Power tot goedkopere fondsen beperken. Een brancheorganisatie, waar Plug Power deel van uitmaakt, heeft kritiek geuit op deze regelgeving, stellend dat het de binnenlandse industrie onnodig zou belemmeren en investeringen, productie en technologisch leiderschap naar het buitenland zou drijven.

Tegelijkertijd is er kritiek op de regering voor het financieren van bedrijven met een onzekere toekomst. Specifieke aandacht gaat uit naar Jigar Shah, directeur van een bureau dat deze federale fondsen verstrekt, vanwege zijn relatie met Plug Power.

Projectvertragingen en Financiële Behoeften

Plug Power staat voor een aanzienlijke financiële uitdaging dit jaar, met name voor de voltooiing van zijn groene waterstofinstallaties. De voortdurende vertraging van het project in Georgia, dat meer geld heeft gekost dan oorspronkelijk geraamd, is hier een voorbeeld van. Ook de installaties in Texas en New York kampen met soortgelijke problemen. Deze vertragingen en overschrijdingen van budgetten dragen bij aan de financiële druk op het bedrijf.


Vooruitzichten voor de Aandelenprijs van Plug Power

De aandelenprijs van Plug Power, die enkele jaren geleden nog boven de $75 handelde, lijkt nu een koopje. Maar de werkelijkheid is dat het bedrijf in 2024 voor grote uitdagingen staat, waardoor deze terugval het tot een mogelijke 'value trap' maakt.


Factoren zoals hoge waterstofprijzen en de verwachting dat de rentetarieven hoog zullen blijven, spelen hierbij een rol. Het slechte trackrecord wat betreft het afronden van projecten betekent waarschijnlijk verdere vertragingen dit jaar. Bovendien is de kans op verdere verwatering van aandelen dit jaar aanzienlijk.


Er bestaat echter een groot risico bij het shorten van Plug Power-aandelen vanwege de hoge 'short interest'. Zoals gezien bij Cassava Sciences, zijn 'short squeezes' nog steeds mogelijk in deze marktomgeving. Dit maakt het shorten van het aandeel riskant, vooral nu het een dalend wigpatroon heeft gevormd.Conclusie: Een Kritiek Moment

De toekomst van Plug Power hangt af van hoe het bedrijf deze grote uitdagingen het hoofd biedt. De komende maanden zullen waarschijnlijk bepalend zijn voor het voortbestaan en succes van het bedrijf. Voor beleggers en marktanalisten is het een verhaal om nauwlettend te volgen, als een barometer voor zowel de gezondheid van Plug Power als de bredere sector van hernieuwbare energie en schone technologie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!