top of page

Hierdoor dalen Plug Power Aandelen met 37% vandaag

In het kort:

  • Plug Power meldt een toename in omzet, maar ook een aanzienlijk operationeel verlies over het derde kwartaal.

  • Het operationeel verlies groeide van 159,7 naar bijna 274 miljoen dollar, resulterend in een nettoverlies van 283,5 miljoen dollar.

  • Leveringsproblemen in de waterstofmarkt van Noord-Amerika worden aangehaald als een belangrijke zorg, wat leidde tot een koersval van meer dan 37% procent voor het bedrijf.

De Amerikaanse waterstofspecialist, Plug Power Inc, bevindt zich in woelig water na de onthulling van teleurstellende financiële resultaten over het derde kwartaal. Hier zijn de sleutelpunten van de derde kwartaal cijfers en de daarop volgende duikvlucht van de beurs.


Stijgende verliezen en leveringsproblemen

Ondanks een stijging in de jaarlijkse omzet van 188,6 naar 198,7 miljoen dollar, is het operationeel verlies van Plug Power aanzienlijk gegroeid, van 159,7 naar bijna 274 miljoen dollar. Dit heeft geresulteerd in een nettoverlies van 283,5 miljoen dollar, vergeleken met 170,8 miljoen dollar in het derde kwartaal van 2022.


In het derde kwartaal leed Plug een verlies van 47 cent per aandeel, vergeleken met een verlies van 30 cent per aandeel in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 5% tot $199 miljoen, maar bleef achter bij de verwachtingen van $220 miljoen volgens een FactSet-peiling. Deze tegenvallende resultaten resulteerden in een forse koersval van maar liefst 37 procent gedurende de beurs dag van vrijdag 10 november.


Hieronder is het koersverloop voor de afgelopen 10 jaar te zien van het aandeel Plug Power:

Plug Power waarschuwt voor onvoorziene problemen in de waterstoflevering in Noord-Amerika. De financiële zorgen nemen ook toe, aangezien het bedrijf aangeeft dat het huidige kapitaal niet toereikend zal zijn voor de komende twaalf maanden. Dit dwingt Plug Power om verschillende financieringsopties te onderzoeken, waaronder schuldfinanciering en projectfinanciering.


Lees ook: The Trade Desk daalt met 27%: Wat is er aan de hand?

Wat zeggen beleggingsanalisten over Plug Power

Marktreactie en Liquiditeitszorgen: J.P. Morgan-analist Bill Peterson gelooft dat Plug Power zijn liquiditeitsproblemen kan overwinnen, maar waarschuwt dat de aandelen waarschijnlijk zijwaarts zullen blijven totdat er duidelijkheid is over de balans.


Noodzaak van Kapitaal: Morgan Stanley-analist Andrew Percoco benadrukt dat Plug naar schatting minstens $500 miljoen moet ophalen voor het einde van het jaar om het huidige uitgavenpatroon te ondersteunen.


Overgang naar Groene Waterstof: Oorspronkelijk bekend om zijn waterstofbrandstofcellen voor magazijnvoertuigen, heeft Plug Power zijn focus verlegd naar de groene waterstofketen. Het streeft ernaar om meer dan de helft van zijn waterstof uit volledig hernieuwbare bronnen te produceren tegen 2024. Dit zou een nieuwe markt kunnen aanboren voor Plug Power maar is tevens een gevaar gezien het zich snel zal moeten bewijzen als inkomstenbron gezien de financiële status van het bedrijf.


Lees ook: Dit is waarom NIO ruim 87% is gedaald & is het een koopkans?

De rol van overheidshulp en financiële plannen

DoE-lening en belastingkredieten: Plug Power onderzoekt mogelijkheden voor een lening van het Amerikaanse Ministerie van Energie ter waarde van $1,5 miljard en kijkt uit naar richtlijnen over geplande belastingkredieten voor waterstofproductie in de VS.


Onzekerheid en korte-termijnuitdagingen: Analisten waarschuwen echter dat zelfs als de DoE-lening wordt goedgekeurd, het mogelijk niet snel genoeg geleend wordt om de korte-termijnliquiditeitszorgen te verlichten, wat kan resulteren in hogere financieringskosten.


Conclusie

In afwachting van positief nieuws blijft Plug Power zich in onrustig vaarwater verkeren. Het bedrijf hoopt op overheidsondersteuning en financiële herstructurering om zijn ambitieuze plannen voor groene waterstof te verwezenlijken.


De komende maanden zullen cruciaal zijn voor Plug Power, en beleggers kijken gespannen toe op de ontwikkelingen. Wel is het belangrijk de huidige instabiliteit van Plug Power in acht te nemen, aangezien er bij een niet veranderende situatie het gevaar van faillissement op de loer blijft liggen.


Lees ook: De beste vastgoedfondsen in 2023

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page